Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Sabotáž na indické železnici: Přes 65 mrtvých!

Autor: ČTK, šim - 
28. května 2010
07:24

Nejméně 65 mrtvých a 150 zraněných si v pátek ve východní Indii vyžádala srážka dvou vlaků, kterou nejspíš způsobili místní vzbouřenci. Výbuch nálože způsobil vykolejení 13 vagonů.

Srážce předcházela exploze na železniční trati a úřady hovoří o pravděpodobné sabotáži ze strany místních maoistických rebelů.

Výbuch vykolejil 13 železničních vozů osobního rychlíku, které se tak dostaly na jinou kolej. Zde do některých z nich narazil brzy ráno protijedoucí nákladní vlak, upřesnil mluvčí indické železnice.

Osobní vlak patřil k luxusním soupravám se spacími vozy a jel z Bombaje do Kalkaty. Neštěstí se událo ve státě Bengla, někdejším Západním Bengálsku. "Obáváme se, že bude hodně obětí...Ještě neznáme podrobnosti," řekl krátce po incidentu mluvčí.

"Viděl jsem, že nejméně čtyři osobní vagóny byly zcela rozmačkané. Vidím hodně těl rozdrcených pod nákladním vlakem," citovala agentura Reuters jistého očitého svědka. Na místě podle svědka zavládl chaos a panika. "Lidé brečí. Záchranáři se snaží zachránit přeživší a vytáhnout těla," řekl po telefonu. Na místo se podle stanice BBC dostavilo 14 lékařů a dvacítka zdravotníků.

Sabotáž způsobili maoističtí rebelové?!

Agentura Reuters poznamenala, že neštěstí způsobené dosud nevyjasněným výbuchem se odehrálo v oblasti, která je známá jako bašta maoistických rebelů. Mluvčí železnice potvrdil, že je podezření na sabotáž. Agentura Indický tiskový trust (PTI) připisuje autorství maoistům, kteří v oblasti exploze nedávno vyzvali obyvatele, aby od pátku stávkovali.

V krátké době udeřili v Indii maoisté už poněkolikáté. Na počátku dubna při útoku na bezpečnostní složky zabili 73 lidí a začátkem měsíce dalších osm, když vyhodili do vzduchu vozidlo polovojenských sil. Asi 35 policistů a civilistů zahynulo uprostřed měsíce ve střední Indii, když autobus najel na pozemní minu nastraženou maoistickými povstalci.

Za práva chudých bojují už tisícem obětí

Maoisté zahájili boj proti vládě v roce 1967 a útoky podnikají ve dvacítce indických států. Tvrdí, že bojují za práva chudých a bezzemků a že jejich vzorem je čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung. Jejich akce si vyžádaly už tisíce obětí. Častým cílem jejich útoků jsou policisté a vládní zaměstnanci. Povstalci také pravidelně útočí na železniční tratě s cílem ochromit místní hospodářství.

Podle indických zdrojů je v zemi asi 10.000 až 20.000 ultralevicových radikálů. Premiér Manmóhan Singh je nedávno označil za největší vnitřní hrozbu pro bezpečnost Indie.

Dnešní incident se stal několik dní poté, co v jižní Indii zahynulo 158 lidí při pádu letadla. Zde však úřady nehovoří o nějakém útoku, ale o pravděpodobné chybě pilota.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi