Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministr školství: Učitelům se na platy sahat nebude!

Ministr školství bude šetřit ale na platy učitelů sahat nechce
Ministr školství bude šetřit ale na platy učitelů sahat nechce  (Autor: Pro Blesk - Věci veřejné)
Autor: ČTK, jak - 
25. července 2010
12:50

V případě, že se plánované škrty ve státním rozpočtu na letošní rok dotknou platů učitelů, Věci veřejné použijí právo veta v hlasování o zmírnění deficitu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr školství a místopředseda VV Josef Dobeš.

Ministerstvo školství má podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do ledna ušetřit tři miliardy korun. Podrobnou analýzu dopadů takového škrtu bude mít Dobeš hotovu v úterý, myslí si ale, že bez sáhnutí na peníze učitelů tolik resort ušetřit nebude schopen.


Dobeš uvedl, že souhlasí s tím, že vláda musí šetřit. Sám bude hledat, kde úspory nalézt. Prioritou vlády ale je to, aby učitelé získali kredit, což bez zvýšení jejich platů nepůjde, tvrdí. Při koaličních jednáních si VV vymínily přesun dvou miliard korun z ministerstva obrany na platy kvalifikovaných učitelů. Mají dostávat minimálně 20.000 korun hrubé mzdy. Dobeš stále počítá i s tím, že nastupující učitelé dostanou v platu 180.000 korun jako náborový příspěvek.

Analýzu dopadů plánovaných škrtů bude mít Dobeš hotovou v úterý, ve středu pak podle ní bude postupovat při jednání vlády. "Jsem sešněrován mandatorními výdaji, stop pro mne je, kdyby došlo na platy učitelů, pak bychom použili právo veta," uvedl Dobeš.

Na školství se bude šetřit nejvíce

Podle Kalouskova návrhu mají škrty provést všechny resorty, ministerstvo školství má však ušetřit nejvíce.


Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Škrty se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

Největší podíl úspor, celkem 10,2 miliardy, bude muset ušetřit celkem 14 ministerstev. Své provozní rozpočty budou muset snížit o 2,5 procenta.

eurodavid ( 26. července 2010 14:31 )

jeste si vzpominam, jak po revoluci, byli najednou vsichni "manager"

eurodavid ( 26. července 2010 14:29 )

Doba se meni. Ja mam elektro prumku a byl u nas cipisek, ktery je dnes stomatolog. Jen nevim, jak dodelaval maturitu z biologie. Ale jinak mas pravdu, i v USA je prodavac na Wallmartu Associate, coz v prekladu znamena spolecnik. Oni se pak ti associate citi lepe za tech $1.200 co vydelaj mesicne.

eurodavid ( 26. července 2010 14:09 )

Kvalifikace na ministra neeeeeni. Je to politicka funkce, teda az na vyjimku v tzv. urednicke vlade. Nemocnice uz nevedou lekari, nybrz manazeri. Je jen otazkou casu, kdy to bude i u skol a podobnych institucich. Sporne, ja vim, ale co vi lekar o managementu?

eurodavid ( 26. července 2010 13:46 )

jestli on taky neni z te Yemiho gardy, jako pan Zaluda a podobni na ministerstvu dopravy.

sakra ( 26. července 2010 13:32 )

To je taky pěkný tlučhuba s hlasem podobným Bártovi. Má vůbec nějakou kvalifikaci na ministra školství? Ví to někdo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa