Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cyklistická sezóna je tady: Pozor na výbavu, pojištění i alkohol

  • Autor: ula,Romana Rybová - 
    25. 4. 2019
    05:55

    Cyklistická sezóna je tady. Češi jezdí na kole často a rádi a to nejen na výlety, ale i třeba do práce nebo na pivo za kamarády. Víte ale, jaké povinnosti jsou s jízdou na kole spojené? Je dobré se pojistit? Jak je to třeba právě s alkoholem?

  • 1.Povinná výbava

    Nejen v autě musíte mít povinnou výbavu. Na kole je to úplně stejné. Pokud si nejste jistí, co do povinné výbavy patří, můžete se podívat na stránky BESIPu. Zapomenout byste v každém případě neměli ani na helmu. I když ta je ze zákona povinná jen pro mladší osmnácti let. Poté už je to na vás. Pro naši bezpečnost je ale velmi důležitá.

    Cyklistická sezóna je tu Cyklistická sezóna je tu | Profimedia

  • 2.Kolo a alkohol nejdou dohromady

    Zákon o silničním provozu zahrnuje pod pojem řidič i řidiče nemotorových vozidel. Tedy i cyklistu. Neexistuje navíc žádná hranice množství alkoholu v krvi, které by bylo povoleno. „Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky hrozí pokuta v rozmezí 2 500 až 20 000 korun. V případě, že množství alkoholu v krvi cyklisty dosáhne hranice jedné promile, hrozí pokuta v rozmezí 25 000 až 50 000 korun a v krajním případě hrozí trest odnětí svobody ve výši až tří let.

    Ačkoliv se jedná o závažné delikty, nehrozí za ně odečet bodů. Bodový systém se váže výhradně k motorovým vozidlům. V praxi se obvykle nesetkáváme ani s případy sankcí v podobě zákazů činnosti. Cyklistům tak není v případě jejich protiprávního jednání zakazováno řídit kolo. Rovněž jim standardně nehrozí sankce zákazu řízení motorových vozidel,” popisuje advokátka Alice Kubíčková z LP Legal.

    Cyklistická sezóna je tu Cyklistická sezóna je tu | Profimedia

  • 3.Jezdíte často? Pojistěte se

    Bohužel ani cyklistům se nehody nevyhýbají. V tomto případě se pak můžete spolehnout na pojištění, které vám pomůže jak při úrazech, jako jsou zlomeniny končetin tak i vážné úrazy, které vás mohou vyřadit z běžného života až na několik týdnů. Dejte si ale pozor. Každá pojišťovna má stanoveny maximální limity pojistného plnění. Znamená to, že pokud náklady na vaši léčbu přesáhnou limit pojištění, musíte částku navíc uhradit ze svého.

    Cyklistická sezóna je tu Cyklistická sezóna je tu | Profimedia

  • 4.Zvažte úrazové pojištění

    Zvážit byste měli úrazové pojištění. Některé pojišťovny nabízejí krátkodobé pojištění úrazu, pokud ale vedete aktivní život, vyplatí se jeho celoroční sjednání. „Dobrou pojistku poznáte tak, že má správně nastaveny parametry smlouvy a pojistné limity. Pojištění úrazu se vyplatí v případě závažných úrazů. Podstatná je také částka, na kterou je sjednáno pojištění trvalých následků. I zde doporučuji mít nastavený vysoký limit, ” říká Marek Orawski z První klubové pojišťovny. Zapomenout byste neměli ani na pojištění odpovědnosti. Jestliže jej nemáte a srazíte se třeba s jiným cyklistou, můžete se dočkat nepříjemných soudních tahanic. Pokud někoho poškodíte, může po vás chtít náhradu nejen za způsobený úraz, ale i finanční kompenzaci za výpadek příjmu. Odškodnění po vás může požadovat i zdravotní pojišťovna poškozeného.

    Cyklistická sezóna je tu Cyklistická sezóna je tu | Profimedia

  • 5.Na kole do zahraničí

    Jestliže se na kolo chystáte do zahraničí, je více než vhodné, abyste si uzavřeli cestovní pojištění. Holdujete rizikovější jízdě na kole, například cyklokrosu nebo cyklotrialu? Pro vás by úrazové pojištění mělo být samozřejmostí. Podívejte se ale do výluk. Mohlo by se stát, že na adrenalinové sporty se pojistka vztahovat nebude. Pojistit si pochopitelně můžete i kolo. Některé společnosti nabízejí pojištění v rámci pojištění domácnosti, u některých můžete pojistit pouze vaše kolo. V rámci pojištění domácnosti si proto zjistěte, kde všude je vaše kolo pojištěno. Pojištění se může týkat pouze situací, pokud se krádež stane na adrese pojištěné domácnosti.

    Další zajímavé tipy a informace najdete na portálu FinExpert.cz 

    Cyklistická sezóna je tu Cyklistická sezóna je tu | Profimedia

karlos-999 ( 25. dubna 2019 07:06 )

Cyklista veškerá pravidla ignoruje. Když se mu to hodí, tak jezdí po přechodu pro chodce, což je mu zákonem zakázáno, nebo z něj přímo vjíždí na vozovku, jezdí po chodníku, ohrožuje tím chodce i když poblíž je předražená stezka pro cyklisty. A co cyklista a alkohol? Když je hezké počasí jsou zahrádky hospod obstavené koly.

Zobrazit celou diskusi