Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dítě vás vyjde na miliony. Jak se připravit na výdaje školáků a studentů?

Autor: ula - 
13. září 2018
06:20

Dítě je investice velmi nákladná, potenciálně vůbec nejlepší, ale zároveň značně nevyzpytatelná. Z průzkumu pořádaného Českým statistickým úřadem vyplývá, že čistá peněžní vydání na výchovu jednoho dítěte dosáhla v průměru 6352 korun měsíčně. Výdaje samozřejmě rostou s věkem dítěte. Výchova dítěte vás vyjde i na několik milionů, záleží ovšem na vaší rodinné situaci. Dá se tedy na výdaje školáka či vysokoškoláka nějak připravit?

Z průzkumu pořádaného Českým statistickým úřadem v roce 2003 vyplývá, že čistá peněžní vydání na výchovu jednoho dítěte dosáhla v průměru 6352 korun za měsíc. Výdaje samozřejmě rostou s věkem dítěte. Zatímco vydání na dítě do dvou let činilo 5391 korun, průměrné náklady na dítě 18leté a starší dosáhly výše 8020 korun za měsíc.

Pokud bychom započetli oficiální inflaci mezi lety 2003 a 2017, která činní 1,55 % p.a. a přepočetli na dnešní hodnotu, tak nám vychází průměrné náklady na dítě měsíčně 7070 korun, tedy za 18 let 1,53 milionu. Kdo má vyšší standard a potřeby, tak samozřejmě více.

Poradkyně: Dělejte si rezervy co nejdříve

„Statistickými odhady se však nelze řídit. Náklady na výchovu dítěte hodně závisí na příjmových možnostech domácnosti. Pokud se jedná o rodinu s menším příjem, bude logicky zásah do rozpočtu při nástupu dítěte do školy vyšší než u rodiny s vyššími příjmy, která si může dovolit poslat dítě na soukromé školy, kde čtvrt roku studia může vyjít až na čtvrt milionu za školní rok,“ řekla pro Blesk Zprávy finanční poradkyně Dana Míchalová ze společnosti Partners. 

Pokud se chcete ovšem na budoucího potomka připravit, radí odbornice tvořit si finanční rezervy, třeba i jen tím, že si budete měsíčně odkládat 500 korun. Můžete začít ještě před narozením dítěte, případně po jeho narození, dokud ještě nemusí do školy.

Pokud dítě nastupuje do školy, je jisté, že to bude zásah do rodinného rozpočtu. Nicméně by to nemělo vypadat tak, že v září se vydáte ze všech peněz. Mohou vám pomoci právě rezervy.

„Záleží také, kde budete nakupovat. Pokud vyrazíte do značkových obchodů, budou výdaje samozřejmě vyšší. Výdaje budou stoupat do tisícových položek, ale pokud zajdete do běžného obchodu, dá se vybavení pro prvňáčka pořídit do tří tisíc,“ uvádí Míchalová.

Nečekaná vydání, kapesné a pojištění

Počítejte s tím, že vás během školního roku přepadnou nečekané výdaje typu škola v přírodě, lyže a kroužky. Tyto položky se dají spočítat, stejně jako měsíční náklady na stravování. Proto poradci opět radí, aby si rodiče cíleně odkládali peníze.

„Kapesné dávejte dítěti co nejdříve, protože si tak uvědomí cenu peněz,“ radí Míchalová. Myslete i na budoucnost a pojistěte dítě proti úrazu, ideální to je hned po narození. Dětem s rostoucím věkem hrozí samozřejmě stále více úrazů.

A kdy má potomek začít chodit na brigády? Podle odbornice opět co nejdříve, tedy už od 15 let. Dítě se opět zorientuje v hodnotě peněz a pozná, jak to chodí na trhu práce.

Od osmi let už děti mohou mít platební kartu, kterou mohou mít rodiče pod kontrolou. Zauvažujte i nad touto variantou, stejně jako nad tím, že na střední škole už by mělo mít dítě svůj běžný bankovní účet, aby se s ním naučilo zacházet.

Kolik odkládat dítěti na budoucnost?

Penzijní pojištění lze opět založit rovnou při narození dítěte. Část peněz si ovšem může vybrat až dosáhne plnoletosti.

Když potomkovi při narození dáte stranou spořit 1000 korun měsíčně, tak v 18 letech dostane 236 tisíc (zhodnocení jedno procento ročně) až 316 tisíc (zhodnocení čtyři procenta ročně), podle toho s jakým úrokem peníze zhodnotíte. Tedy zda využijete jen spořicí účet, stavební spoření, penzijní připojištění nebo podílové fondy.

Když to vydržíte dávat stranou do jeho 26 let, tak se dočkáte od 356 tisíc až po 549 tisíc. Zde je již vidět výrazný rozdíl v úrocích. Buď budete ultra konzervativní (spořicí účet, stavební spoření), nebo se s trochou odvahy pustíte do pravidelných investic (doplňkové penzijní spoření nebo podílové fondy), záleží na vás. Raději zapomeňte na spoření v pojistkách, ty jsou s dvojitými poplatky zbytečně drahé.

A když byste chtěli mít slušný základ na koupi bytu, mít milion korun, tak to znamená dávat stranou 2000 až 3500, opět záleží, do jakého spořicího/investičního programu peníze uložíte.

Video  Domácí ekonomka spočítala začátek školního roku: Dražší neznamená lepší.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

sores ( 13. září 2018 10:36 )

vaber přesně to mně také napadlo!! Prostě je nemít pokud na ně člověk nemá. Ať si je pořizují megaři, jenže právě ti mají 1 max.2. Muslimky rodí 10 harantů a více za život tak lidí neubude, budou jen samé čmoudi,fuj.

vaber ( 13. září 2018 08:23 )

podivná společnost ,kde se i děti počítají na peníze, pomoc je jednoduchá nemějte děti, člověk je přemnožen a na planetě je lidí jak sra+ek, podle rozumných úvah by na planetě mělo žít tak 700milionů lidí a ne 10 miliard, žije se na dluh a musí to skončit kolapsem

Zobrazit celou diskusi