Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kilo domácího chleba za 12 korun? Expertka radí, jak ho upéct

  • Autor: ula - 
    18. 5. 2017
    06:30

    Pokud si zajdete koupit chléb do supermarketu, určitě ušetříte spoustu času. Ale často dostanete výrobek poměrně nevalné chuti. Spousta lidí se tak v poslední době uchyluje k pečení chleba doma. Vyplatí se do toho investovat čas a peníze? Víme, na kolik vás to vyjde.

  • 1.Chleba, co si jen tak nekoupíte?

    „Pečení doma umožňuje vytvořit chleba, jaký nekoupíte. Upečete si ho v nekonečných chuťových variantách a ze surovin, které si sami vyberete a v chlebu je chcete. Lidé trpící různými onemocněními a dietami mají mnohem snadnější kontrolu nad tím, co v pečivu je. Stačí si jen trochu pohrát s těstem,“ říká Juliana Fischerová alias Maškrtnica, blogerka, která jako jedna z prvních začala propagovat návrat k pečení chleba doma

     

    Spolu s pekařskou skupinou PečemPecen.cz za pomoci statistik z Kupi.cz spočítala cenu domácího chleba, do které zahrnula nejen ingredience, ale také strávený čas a cenu energií.

    Stačí si pohrát s těstem Stačí si pohrát s těstem | Profimedia

  • 2.Na kolik vás to vyjde?

    Podle Českého statistického úřadu je průměrná cena konzumního kmínového chleba 22,87 Kč. Toustový světlý chleba vás vyjde na 42,98 korun. Jsou to samozřejmě orientační ceny, záleží na druhu chleba a také kde ho kupujete. Někde stojí bochník chleba i přes 40 korun. V luxusních pekárnách jej pořídíte i za 50 a více korun.

     

    „Kilo pšenično-žitného kváskového chleba upečete už od 11 korun, pečete-li v pekárně a vychytáte akční ceny,“ říká Fisherová a dodává: „Sluší se říci, že při běžných cenách a v normální troubě bez zvýhodněných tarifů zaplatíte za kilo chleba spíše 22 korun.“

     

    „Cenu chleba jsme vypočítali na základě receptu na nehnětenou šumavu, na kterou stačí obvyklé vybavení domácnosti. Abyste upekli kilový bochník, je potřeba všechny suroviny vynásobit číslem 1,5. Čistě kváskový chléb se v běžné prodejní síti shání poměrně složitě, menší regionální pekárny ho někdy mají (a některé dokonce i velmi levně), ale nemůžeme je monitorovat. Vycházeli jsme tedy spíše z cen na FT, které navštěvujeme, obchodech s lokálními potravinami apod.,“ vysvětluje údaje v tabulce Fischerová.

     

    Kolik stojí upečení kvasnicového chleba? Kolik stojí upečení kvasnicového chleba? | Kupi.cz, PečemPecen.cz

     

  • 3.Kupte suroviny v akci

    Výrazně ušetřit se dá při nákupu surovin v akci. Dlouhodobé statistiky Kupi.cz ukazují, že cena 1 kg pšeničné mouky se pohybuje od akčních 7,90 Kč po běžných 10,90 Kč, u žitné je rozdíl ještě větší – 18,90 Kč vs. 24,90 Kč. Při nákupu mouky v akci „do zásoby“ lze na jednom bochníku ušetřit kolem 3 korun.

     

    Cena bochníku se ještě o 2,60 Kč zvýší, pokud přidáte 7 g kmínu. V největší slevě by to bylo 1,25 Kč.

     

    Pečivo rozhodně nevynechávejte, lepek neškodí zdraví. Podívejte se na rozhovor:

    Video  Výživová expertka: Pečivo nevynechávejte, lepek zdravým neškodí.  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
    Video se připravuje ...

  • 4.Moukra a elektřina - největší položka

    Největším nákladem při domácím pečení je mouka a také spotřebovaná elektřina. Nejvýhodněji vychází pečení v domácí pekárně, která chleba upeče za cenu okolo 3 korun. V případě klasické trouby je třeba počítat se zhruba 10 korunami. Pekárna je sice úspornější, neumí však upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.


    „Cena elektřiny závisí nejen na dilematu trouba/remoska/pekárna, ale také na dodavateli elektřiny, případně možnosti odběru tzv. nočního proudu. Když dokážete vychytat ten správný čas a nejste u úplného vydřiducha, i s troubou upečete chleba velmi levně. V troubě se vyplatí upéct najednou víc chleba, nebojte se toho,“ vyzývá Fischerová.

    Do domácího chleba můžete dát vlastní ingredience Do domácího chleba můžete dát vlastní ingredience | Profimedia

  • 5.A co domácí pekárna?

    „Domácí pekárna jde pořídit už od tisícikoruny, a jen ty úplně nejdražší jsou programovatelné na kvas, takže klidně se vyplatí i ta levná. Neleze z ní sice klasický chleba, ale je to fajn hnětač, a když není trouba nebo chce člověk úplně uspořit i při samotném pečení, šetří i elektrickou energii (pro kvasový chléb ovšem musí vypínat a zapínat (sám si  programovat), což není tak hrozné,“ popisuje Fischerová.

    Domácí pekárna stojí tisíc korun Domácí pekárna stojí tisíc korun | Profimedia

  • 6.Kolik pečení ukradne času?

    „Čas čekání se pohybuje okolo 16–24–48 hodin podle toho, jak si člověk práci rozvrhne a jaký chléb zvolí. Pokud by pekl drožďový, je to třeba 4–5 hodin. Aktivní práce však není tolik, zvlášť pokud si člověk práci usnadní robotem – samotné hnětení trvá 10–15 minut, v průběhu kynutí občas člověk těsto zkontroluje, obrátí, pak ho sází do trouby – to už jsou minutové úkony, v mezičasech lze pracovat jinak. Ale samozřejmě to vyžaduje být doma déle než 15 minut denně před spaním a 15 minut ráno, vysvětluje blogerka.

     

    „Je to ideální pro lidi, kteří pracují částečně z domova, rodiče na rodičovské, ale i lidi s rozumnou pevnou pracovní dobou, pak se to může natáhnout právě na těch 48 hodin, protože různé fáze člověk trochu přibržďuje lednicí, aby je natáhl a mezitím třeba byl těch 8–9 hodin v práci,“ doplňuje Fischerová.

     

    Jak si upéci ciabattu?

    Video  Upečte si ciabattu: Italský pekař vám ukáže jak!  - Alice Rossi
    Video se připravuje ...

  • 7.Nevyčíslitené - lidská práce

    Jediné, co není ve výpočtech nákladů na domácí chleba zohledněno, je cena lidské práce. Ovšem pečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecnu šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina z domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci – pokud chceme jídlo koupit, musíme za jeho přípravu zaplatit.

     

    „Jako kvasnicový kupovaný jsme označili klasický konzumní chléb, v jehož složení sice někdy kvas najdete, ale obvykle se jedná spíše o různé kvasové výtažky, mohutně podpořené plejádou dalších látek,“ vysvětluje níže uvedenou tabulku Fischerová.

    Kolik stojí upečení kvásnicového chleba? Kolik stojí upečení kvásnicového chleba? | Kupi.cz, PečemPecen.cz

  • 8.Kolik stojí bio chléb?

    Bio chleba v klasických obchodech téměř neseženete, ale i při srovnání s například chleby ve zdravých výživách se dostanete určitě k úspoře. 1000 g bio žitného kváskového chleba stojí v krámě cca 80 Kč, na suroviny o něco bohatější stojí doma při použití bio ingrediencí (verze žitná mouka, ovesné vločky, med, voda) kolem 38 Kč za kilo hotového pečiva.

     

    „Bio ceny jsem teď spočítala jen letmo na základě obvyklých cen v místní zdravé výživě a v několika náhodně vybraných e-shopech. Např. bio žitná celozrnná mouka privátní značky jednoho z obchodních řetězců se šplhá až k 40 Kč za kilo, já kupuju na trhu mouku za 28 Kč,“ popisuje Fischerová,

    Kolik stojí bio chléb? Kolik stojí bio chléb? | iStock

  • 9.Komu se pečení doma vyplatí?

    „Doporučovala bych to zejména lidem, které vaření a pečení baví, jinak je snazší zajít do speciálky a koupit ho. Ovšem svátečně to baví i lidi, které jinak domácí práce nechávají chladnými,“ uzavírá Fischerová a doplňuje:  „Fajn je to i pro ušetření, pokud vám chutná dobrý chleba, popřípadě máte nějakou alergii/nesnášenlivost některé mouky, přídavků. Doma si do něj dáte jen to, co skutečně potřebujete, typické je domácí pečení chleba z nutnosti pro celiaky, kteří jsou jinak závislí hlavně na dlouho trvanlivých chlebech často nevalné chuti.“

    Do domácího chleba můžete dát vlastní ingredience Do domácího chleba můžete dát vlastní ingredience | Profimedia