Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční hity 2016: Drony, roboti, virtuální realita i osvědčené ponožky

  • Autor: ula - 
    28. 11. 2016
    19:00

    Češi letos o Vánocích nejspíš hodlají uniknout realitě všedních dnů a ponořit se do virtuální reality. Nebo případně strávit svátky u herní konzole. Děti zase touží po robotech a už tradičně najdeme pod stromkem také ponožky. Aspoň to tvrdí velké e-shopy, u kterých Češi nakupují stále častěji. Co letos pravděpodobně najdete ještě pod stromečkem?

  • 1.Ponožky, ale i spodní prádlo

    Prodeje ponožek minulý rok během posledních adventních týdnů vzrostly oproti běžnému období až čtyřnásobně, vzpomíná společnost ZOOT. Překvapivě ale rostl zájem o šaty, zimní bundy a kabáty, u mužů dominovala trika s krátkým rukávem. 


    „Významný nárůst jsme zaznamenali také u spodního prádla. Zajímavé je, že zatímco jiné drobnější dárky – například pásky, peněženky či jiné doplňky – dosahovaly rekordních prodejů až v samém závěru adventu, u kalhotek a podprsenek prodeje kulminovaly už několik týdnů před Štědrým dnem. Dá se usuzovat, že spodní prádlo patří k rafinovanějším dárkům, jehož výběru muži věnují pozornost s dostatečným předstihem. Šála naproti tomu představuje jen určité doplnění, které řada lidí kupuje až na poslední chvíli,“ přibližuje Andrea Burgerová, manažerka komunikace společnosti ZOOT.

     

    Oblečení pod stromkem ale zcela vládnou ponožky, o kterých nelze pochybovat, že budou hitem i letos. Patří přitom mezi nejméně oblíbený vánoční dárek spolu s utěrkami.

    Bez ponožek pod stromkem to nejde. Bez ponožek pod stromkem to nejde. | Shutterstock.com

  • 2.Virtuální realita, mobily, televize

    Podle ředitele marketingu Alza.cz Karla Kučery bude hitem letošních Vánoc virtuální realita a také herní konzole.

     

    „U nás budou opět hitem mobilní telefony,“ potvrzuje Andrea Čižmářová, ředitelka komunikace Kasa.cz. Její slova potvrzuje i mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Domácnosti také využívají předvánočních slev a pořizují si HD televize.

    Virtuální realita Virtuální realita | Profimedia

  • 3.Roboti, stavebnice a Tamagotchi

    „Naprostým hitem mezi dárky pro děti je robot Zigy, který dokáže plnit povely na základě rozeznávání hlasu,“ řekl Blesk.cz Jan Řezáč z Mall.cz. Velké popularitě se ale těší stavebnice, které rozvíjejí kreativitu dětí. „Svoji oblibu si získal například legendární Merkur,“ uvedl Kučera z Alza.cz. Stále dobře si vede Lego, autíčka nebo i kolečkové brusle. Děti ovšem nezapomínají na legendární plastovou tatrovku.

     

    „U nás se prodávají pro děti hlavně různé elektronické hračky, jak např. autíčka s dalkovým ovládáním, tak i odstrkovadla a meče a masky ze Star Wars filmů,“ vyjmenovala Iva Pavlusková, tisková mluvčí Datartu.

     

    Kdo má dceru, tak jí zcela jistě koupí panenku nebo doplňky k ní. Podle Řezáče už začínají být populární i sady na tvoření, pletení náramků, pletení apod.

     

     „U nás slaví velký návrat hračka Tamagotchi, která se stala fenoménem devadesátých let, nyní je o ni opět zájem,“ uvedl Tomáš Holý z portálu Slevomat.

     

    Plastová tatrovka je stále v kurzu. Plastová tatrovka je stále v kurzu. | Foto: Zbyněk Pecák, archiv Blesku

  • 4.Náctiletí chtějí elektroniku

    Teenageři zbožňují hlavně technologické a elektronické dárky. Mezi stálice patří herní konzole, mobily, tablety nebo sluchátka. Naštěstí nechce omladina jen ležet doma, letos se těší zájmu hoverboardy neboli kolonožky. V kurzu jsou v také drony, ty už si ale kupují s potomky napůl i rodiče, stejně jako fotoaparáty.

    Nový hit mezi náctiletými – kolonožka Nový hit mezi náctiletými – kolonožka | Profimedia

  • 5.Sušička pro ženy

    Ženy si klasicky přejí kulmy a fény, také kosmetiku, parfémy a šperky.   „Vyloženě nevánoční spotřebič, který se umístil mezi TOP 20 nejžádanějšími dárky v našem průzkumu, je sušička,“ říká Mastešová. Na druhou stranu si ženy přejí i různé sportovní potřeby, např. doplňky na jógu či fitness.

    Ženy chtějí sušičku. Ženy chtějí sušičku. | Shutterstock

  • 6.Muži jsou jako náctiletí

    Muži mají občas přání jako náctiletí, takže oblibě se mezi nimi těší elektronika, mobily, herní konzole a televize. Stálicí je samozřejmě holicí strojek. Nicméně muže čeká pod stromečkem také hobby příslušenství, e-shopy potvrzují, že se prodávají nože nebo příslušenství pro rybáře.

     

    Pokud jste milovníci elektroniky, mobilů a aplikací, tak redaktoři webu MobilMania.cz radí, co koupit.

    Holicí strojek ocení každý muž. Holicí strojek ocení každý muž. | profimedia.cz

  • 7.Kniha potěší vždy

    Pokud nadělíte knihu, bývá to obvykle sázka na jistotu. V poslední době se ale prodávají i audiknihy a nejvíce samozřejmě letí detektivky.

    Kniha potěší vždy. Jen teď letí audioknihy. Kniha potěší vždy. Jen teď letí audioknihy. | Shutterstock.com

djaba ( 28. listopadu 2016 21:27 )

 Ač jsem důchodec čekatel , dříve jsem dostal vrtulník ,pak dron a v loni buginu ,vše pochopitelně na dálku . Co mi dají letos , až se bojím . Ale ten robot by nebyl špatnej .

Zobrazit celou diskusi