I když základ naší vánoční výzdoby zůstává stejný, až osmašedesát procent domácností každý rok dokupuje další drobné vánoční dekorace. Rozhodujícím faktorem při výběru je pro devětašedesát procent Češek převážně vzhled, na dalším místě je pak samozřejmě cena. Zajímavé je, že téměř dvě třetiny žen si každý rok nějaké sváteční dekorace vyrobí a doplňují je podle vhodnosti těmi zakoupenými. Údaje vyplývají z průzkumu pro módní řetězec KiK, který vánoční zboží také nabízí.

Skandinávský styl: nesmrtelný vánoční trend

Už několikátou sezonu nás stále více přitahuje skandinávský neboli severský styl. Důvod je prostý: je sice minimalistický, ale současně dokáže dokonale zútulnit náš byt. K dekorování o vánočních svátcích se tak hodí opravdu skvěle. Klade důraz na přírodní materiály, barevně se drží při zemi. Ozdoby jsou nejčastěji v neutrálních barvách, využívá se kontrast červené a bílé.

Nechcete za vánoční výzdobu utratit majlant? Dekorace do dvou set korun najdete v naší velké galerii:

Fotogalerie
30 fotografií

V jednoduchosti je krása

Po složitém období volá rok 2022 ve svém závěru po jemnosti, čistotě a hřejivém objetí. Hlavní téma vánočního dekoru je letos oslavou jednoduchosti a přirozené krásy s názvem Christmas Naturals. Vévodí mu dekorace v přírodních tónech – elegantní světlá zlatá, šampaň a béžová v kombinaci s teplou bílou barvou. „Kontrastem se stávají podtóny hnědé jako měděná až rezavá. V této paletě lze sáhnout i po koulích s glitry. Nepřehlédnutelné jsou závěsné porcelánové dekorace v podobě andělů, textilní dekorace – hřejivé hvězdy či stromečky – nebo skleněné doplňky jako svícny a vázy,“ vysvětluje Tadeáš Tenkl, specialista na vánoční sortiment v projektových marketech Hornbach. Tuto decentní výzdobu ocení i ti, jež neholdují ukřičenému designu.

Ozdoby nejen na stromeček

Rozhodně je však nemusíte schovávat v krabicích až do Štědrého dne, abyste je pak pověsili na stromeček. Stejně se tam všechny nevejdou. Využít je můžete také jako dekorace, díky kterým bude už po celý advent vládnout ve vaší domácnosti slavnostnější atmosféra. Naskládejte je třeba na talíř nebo do skleněné mísy či vázy. Možná vás překvapí, jak dobře to bude vypadat.

Kouzelné vesničky a betlémy

I tento rok budou nostalgické betlémy s jesličkami středobodem zájmu. Obvykle se s těmito scenériemi setkáváme na náměstích a v kostelech, ale své pevné místo mají i v mnoha domácnostech. Letos je téma vesniček s dětskou hravostí doplněno o ozdoby v modré, sněhově bílé a hnědé barvě. Dominuje venkovní zimní krajina obklopující vesničku.  "Vánoční vesničku si můžete také poskládat. Na základ vám postačí pevnější deska. Kopcovitý povrch vytvoříte krabicemi, které se najdou v každé domácnosti. Tuto plochu pokryjte umělým sněhem nebo vatou. Nakonec rozmístěte různé dekorace – například domky, vláčky, figurku Louskáčka, postavičky sobů, skřítků, zajíčků a podobně. Inspirujte se vzpomínkami z dětství, či pohádkami, nebojte se experimentovat," radí specialista z Hornbachu.

Díky sladěným kolekcím můžete v jednom stylu nazdobit vše od adventního věnce přes zabalené dárky, dekorace v bytě až po stromeček a slavnostní tabuli. Tu lze ozvláštnit baňkami ve formě stojánků na jmenovky nebo zkuste některého z roztomilých skleněných ptáčků připnout místo na větvičku na ubrousky nebo přímo na některý z dárečků.

Originální vánoční dekorace nakupujte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk.

Nemáte ještě adventní věnec? Vyrobte si podle našeho videa.

 

Video
Video se připravuje ...

Návod na adventní věnec Linda Strobachová