Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Internetový „žert“ stál Adama málem práci. Vyplatí se proti tomu pojistit?

Adam se stal obětí kyberšikany. Dnes už se proti tomu lze i pojistit.
Adam se stal obětí kyberšikany. Dnes už se proti tomu lze i pojistit.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
5. května 2016
06:51

Adam pracuje jako státní zaměstnanec. Jednou ho známý natočil na video a umístil ho na sociální síť. Adam kvůli němu málem dostal výpověď. O těžkém období vyprávěl Domácí ekonomce. Nově se proti nástrahám internetu můžete i pojistit? Vyplatí se to? 

„Svým způsobem jsem se stal obětí kyberšikany,“ připouští Adam. Jeho nyní už bývalý známý ho natočil na video. Co v něm bylo, Adam říct nechce. „Nicméně mě to pracovně zdiskreditovalo natolik, že mi hrozilo, že přijdu o práci,“ doplňuje. Ačkoliv známého prosil, aby video odstranil, nic se nestalo. Pak video našel Adamův zaměstnavatel. Právník Adamovi radil, aby vše popřel, protože ve videu nezaznělo ani jednou jeho jméno a nebyla vidět ani tvář. Adam se ale k celé situaci postavil čelem. I tak z toho byl finanční postih. „Pokud by bylo možné se proti něčemu takovému pojistit, určitě bych to zvažoval,“ připouští Adam, který na toto období velmi nerad vzpomíná.

Analytik: Všemu se dá zabránit rozumným chováním

V současné době poskytují v Česku pojištění proti internetovým rizikům dvě pojišťovny. „Největší zájem mají o tento produkt ženy i muži ve věku 35–40 let,“ řekl Michael Neuwirth Z ČSOB Pojišťovny a dodal: „Perličkou je, že máme už skoro 30 klientů ve věkové hranici 75+. „U nás mají o pojištění zájem rodiče dětí, které jsou sice na internetu zdatnější, ale současně také mnohem nezkušenější a zranitelnější,“ přibližuje zájemce o pojištění Radka Vaňková z AXA Assistance. Ostatní pojišťovny připouští, že internetová rizika jsou velké téma, jiné uvádějí, že nezaznamenaly konkrétní poptávku, případně že na novinkách v této oblasti pracují.

Poněkud skepticky se k tomuto pojištění staví analytici. „Toto pojištění kryje rizika, která je možné poměrně dobře eliminovat, a to svým chováním, např. se stačí chovat na internetu zodpovědně a nikde neuvádět citlivá data nebo neotvírat e-maily od neznámých odesílatelů,“ myslí si Zdeněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners. Přesto považuje za přínosné právě pojištění zneužití identity na internetu a poškození pověsti, stejně jako možnost pojistit dítě proti kyberšikaně.

Proti čemu se můžete pojistit?

  • Špatné dodání nebo nedodání zboží při nákupu na internetu
  • Zneužití platební karty
  • Zneužití identity na internetu
  • Poškození pověsti na internetu
  • ČSOB Pojišťovna nabízí IT asistenci při problémech s výpočetní technikou
  • Roční pojistné se pohybuje kolem 900 Kč ročně nebo je možné jej sjednat jako součást pojištění nemovitosti nebo domácnosti.

 

Z průzkumu AXA Assitance v souvislosti s problematikou internetové kriminality vyplývá:

  • Až 90 % lidí netuší, jak se bránit v případě odcizení identity. Celých 50 % uživatelů si přesto za posledních 12 měsíců nezměnilo přístupové heslo na žádném ze svých online účtů.
  • 62 % případů spotřebitelských sporů se týká nákupů přes internet.
  • Pouze 4 lidé z 10 kontrolují, jaké informace o nich na internetu kolují.
  • Až 7 z 10 uživatelů internetových služeb nedostatečně chrání své osobní údaje.
  • Přes 60 % uživatelů se necítí být dobře informováno o rizicích na internetu.
  • 40 % uživatelů se setkalo s  e-maily, které se z nich snažily vylákat peníze nebo osobní data.