Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Eva dluží 29 tisíc za půjčku, kterou si nikdy nevzala. Jak se bránit?

Eva nikdy neztratila doklady. Přesto dluží peníze.
Eva nikdy neztratila doklady. Přesto dluží peníze.  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ula - 
16. dubna 2016
15:19

Eva si nikdy nevzala půjčku, ani neztratila osobní doklady. Přesto jí přišla upomínka, že má zaplatit dluh nebankovní společnosti. S tím, co prožívá, se svěřila Domácí ekonomce. Přinášíme také rady, jak se v podobné situaci zachovat.

„Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaký vtip,“ popisuje mladá žena chvíli, kdy otevřela dopis na své jméno, ve kterém našla i výši dluhu, a pokračuje: „Tak jsem zavolala na uvedené číslo a nějaký pracovník mi sdělil, že se se mnou o takových věcech nebude a nemůže bavit.“ Na doporučení hned Eva spěchala na pobočku nebankovní společnosti. „Ukázali mi smlouvu o úvěru. Jméno, datum narození, číslo občanky, všechno sedělo,“ říká Eva a hned dodává, že si je jistá, že nikdy doklady neztratila. Navíc by si podle svých slov nikdy nevzala půjčku přes internet.

Únik údajů přes e-mail?

Eva tedy podala trestní oznámení na neznámého pachatele za zneužití osobních údajů. Mezitím musela dokázat, že půjčené peníze neodešly na její účet a že ani komunikace ohledně vyřízení úvěru neproběhla z jejího e-mailu. Eva pátrala, jak mohly údaje uniknout, a napadá ji jediná věc: „Když jsem měnila adresu trvalého bydliště, řešila jsem to po e-mailu.“ A možná právě tam udělala Eva chybu, protože spolu s adresou poslala číslo své občanky. „Některé nebankovní společnosti nepožadují ani kopii osobního dokladu, poskytnou vám úvěr na základě jednoduchého dotazníku,“ upozorňuje Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial. Poskytovatel úvěru na dálku ani nemá šanci si ověřit, zda údaje z občanky uvedl skutečně její majitel, nebo nějaký podvodník.

Po Evě úvěrová společnost přestala na základě trestního oznámení požadovat splacení úvěru a ona nyní čeká, co bude dál. Děsí se hlavně toho, aby se neobjevila další půjčka na její jméno. „Lidem, kterým se tohle stane, bych radila nepanikařit a hlavně to nějak řešit. Já jsem věčný optimista a věřím ve spravedlnost,“ uzavírá Eva.

Co dělat, pokud někdo zneužije vaše údaje?

Pokud ztratíte doklady, neprodleně to nahlaste policii. To, že dlužíte, aniž byste si sami půjčili, zjistíte až ve chvíli, kdy vám začnou chodit upomínky a penále z prodlení. Pokud se něco takového stane, buďte aktivní. „Ihned kontaktujte danou finanční instituci, nejlépe osobně, a chtějte vidět veškeré dokumenty, které jste u ní měli údajně podepsat,“ radí Šváb a dodává: Doložte potvrzení o tom, kdy vám byly doklady odcizeny. Dokážete tak, že daný osobní doklad, na kterou byla půjčka uzavřena, byl v dané době už neplatný.“

Pokud si někdo vezme úvěr na vaše jméno přes internet, budete muset prokázat, že půjčené peníze neodešly na váš účet.