Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kolik platíte za plyn? Možná vám tím unikají tisíce

Autor: hod - 
22. ledna 2016
15:17

Víte, kolik utratíte za benzin do svého auta? Samozřejmě! Víte, kolik dáte za pečivo, zeleninu, maso před víkendem? No jistě! Ale víte, kolik stojí megawatthodina plynu a kolik jich ročně spotřebujete? Asi těžko… Ale měli byste! Je pravděpodobné, že vám v tom unikají až tisíce korun!

Blesk se rozhodl trochu si posvítit na dodavatele plynu, a tím pomoci lidem zjistit, komu a jak moc vlastně reálně platí. V Česku plyn využívá 2,6 milionu domácností (tedy asi 60 % všech domácností). Ale upřímně si řekněte – kdo z vás v poslední době kontroloval fakturu.

Kdy jste si zkoušeli propočítat, kolik opravdu platíte? Neradovali jste se jen po posledních dvou mírných zimách, že se vám nezvyšují zálohy a nemáte nedoplatek? Ale to nestačí… Podívali jste se do ceníku svého dodavatele, jakou máte cenu za megawatthodinu? Co když to, že se s hlasitým oddechnutím radujete: nemám nedoplatek vlastně není až taková výhra?

Blesk si udělal průzkum trhu a podle základních ceníků 6 největších hráčů na trhu s plynem vytvořil jakousi průřezovou tabulku cen. Zjednodušeně – existují 4 hlavní kategorie spotřeby. Vaření (tedy domácnost, která plynem jen vaří), ohřev vody (vaření i ohřev vody), topení v bytě (byt, který plyn využívá i na vytápění) a topení v domě (rodinný dům, který plyn používá i na vytápění).

Z tabulky (jde o tzv. vážený průměr) je vidět, jak se nejčastěji pohybuje spotřeba v těchto jednotlivých kategoriích a kolik byste průměrně podle základních ceníků u těchto dodavatelů (každý má samozřejmě i mnoho odlišných ceníků) při dané roční spotřebě zaplatili.

Podle údajů OTE (akciová společnost ve vlastnictví ČR, která »hlídá« a sleduje trh s plynem) bylo na konci loňského roku v Česku 54 dodavatelů plynu! Ano, tolik! Někteří mají jen stovky zákazníků, ti největší, jako je RWE, odhadem okolo 1,3 milionu! A 6 největších hráčů z oněch 54, tedy RWE, Pražská plynárenská, ČEZ, E.ON, Bohemia Energy a Centropol, ovládají naprostou většinu trhu a pravděpodobně jste u nich právě i vy.

Možná už roky máte smlouvu, na kterou se nesáhlo, ale neřešíte to… Buď jste spokojeni, nechce se vám to řešit, případně máte ze změny strach. Poznáváte se? Potom pravděpodobně i vy platíte zbytečně o tisíce korun ročně více. Podle statistiky OTE v loňském roce změnilo dodavatele pouze 7 % zákazníků.

 

Za co platíme Za co platíme | scom

POZOR!

Blesk bojuje za vás. A přináší odhalení ohledně cen plynu v Česku. Zjistíte, jak jste odíráni až o tisíce korun! Budete šokováni tím, kolik byste měli platit reálně a jak se na vás někteří dodavatelé dokážou nehorázně »napakovat«!
Čtěte už ZÍTRA v Blesku

koliaska ( 25. června 2018 02:08 )

Topíme plynem a ještě před nějakým časem jsme taky vyhazovali peníze z okna. Díky bohu, že jsme se pak začali dívat po výhodnějším dodavateli a narazili jsme na https://www.epet.cz/ , což je společnost s opravdovým potenciálem, doporučuji ji každému, když přijde na dané téma řeč, protože díky nim šetříme tolik, až se mi tomu často nechce věřit.

5samic ( 28. ledna 2016 14:24 )

Já jsem 2roky u Centropolu a oproti RWE jsem něco ušetřil, Nevím jestli to bylo loňskou teplou zimou, ale předloni to bylo taky o nějaký tisíc méně a to zase taková teplá zima nebyla. Místo toho aby jako největší hráč na trhu s plynem, RWE snížilo ceny tak mají pořád málo a skončí jako čez, všichni změní dodavatele abudou mít po ptákách.

Zobrazit celou diskusi