Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový zákon o úvěrech: Omezení pokut, čas na rozmyšlenou a předčasné splátky

  • Autor: ula - 
    4. 1. 2016
    05:40

    Rok 2016 přinese novelu zákona o úvěrech, která bude mít dopad jak na poskytovatele půjček, tak na spotřebitele. Odborníci se shodují, že zákon přinese výhody hlavně žadatelům o půjčky, o to větší bič se chystá na nepoctivce, ale i na menší poskytovatele úvěrů. Jaké výhody a nevýhody tedy zákon přinese pro obě strany?

  • 1.Větší působnost

    Zákon dosud reguloval jen spotřebitelské úvěry, nyní se bude vztahovat například i na hypotéky, úvěry na bydlení, úvěry ze stavebního spoření, překlenovací úvěry, leasing, kreditní karty atd. Hlavně ale konečně dosáhne na mikropůjčky, tedy půjčky do 5 tisíc korun, které představují pád do dluhové pasti.

     

    „Dlužníci často nedostávali přesné informace, jaká je skutečně cena úvěru. To všechno teď nový zákon změní,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

     

    Větší působnost Větší působnost | Profimedia

     

  • 2.Přehlednost

    Dalším plusem je, že banky budou muset podávat informace o úvěrech mnohem přehledněji, díky přesně dané podobě dokumentů. „To pomůže hlavně laikům, kteří se dosud v půjčkách špatně orientovali,“ vysvětluje Vít Mikolášek, ředitel úseku právních služeb Partners. Navíc díky těmto dokumentům bude snazší různé nabídky porovnat.


    Přehlednost Přehlednost | Profimedia

  • 3.Čas na rozmyšlenou

    Vybíráte si z více úvěrů? Ze zákona dostanete možnost si vzít 14 dní na rozmyšlenou. Končí tedy naléhání „podepište tady a teď“. Banky a další poskytovatelé navíc nebudou smět podmínky během dvou týdnů měnit.

     

    Čas na rozmyšlenou Čas na rozmyšlenou | Profimedia

  • 4.Možnost předčasné splátky

    Úvěr na bydlení budete moci předčasně splatit zdarma v případě nečekaných životních situací. Půjde o případy úmrtí, dlouhodobé nemoci či invalidity dlužníka, jeho manžela nebo partnera, které by vedly ke snížení schopnosti spotřebitele splácet úvěr na bydlení.

     

    Možnost předčasné splátky Možnost předčasné splátky | Profimedia

     

  • 5.Nižší pokuty

    Příliš vysoké smluvní pokuty a úroky snad budou minulostí. Novela je výrazně omezí. Pokuty a vysoké úroky byly také velmi častou příčinnou zadlužení, nyní by neměly přesáhnout částku, kterou jste si vypůjčili.

     

    Nižší pokuty Nižší pokuty | Profimedia

  • 6.Nové podmínky pro poskytovatele půjček

    Zákon si chce došlápnout hlavně na nepoctivé poskytovatele půjček, a tak novela připravuje celou řadu opatření. Návrh počítá s tím, že poskytovatel půjček bude mít minimální základní kapitál 20 milionů korun, s tím, že jeho původ musí být prokazatelný. Stejně tak budou muset poskytovatelé prokázat, že jsou si schopni ověřit schopnost klienta splácet svůj dluh.

     

    Nabízet půjčky bude moci jen ten, kdo bude mít povolení od České národní banky. „Nová právní úprava povede k větší zodpovědnosti jak na straně poskytovatelů úvěrů, tak k porozumění vlastní odpovědnosti dlužníka,“ komentuje novelu Šmejkal. Odborníci se domnívají, že tato opatření se příliš nedotknou bank, ale zřejmě tak zaniknou menší úvěrové společnosti.

     

    Nové podmínky pro poskytovatele půjček Nové podmínky pro poskytovatele půjček | Profimedia

  • 7.Přísnější posuzování

    Poskytovatelé úvěrů si vás budou muset ještě detailněji prověřit. Zákonodárci tak chtějí předejít „vytloukání půjček půjčkou“.  Může se stát, že úvěr nedostanete, i pokud máte vše splaceno, ale v minulosti jste měli se splácením problémy.


    Na druhou stranu pokud vás banka neposoudí správně, máte právo od smlouvy odstoupit, a to až deset let od jejího uzavření. „Budete sice muset vrátit peníze, které jste si půjčili, ale nebudete platit žádné úroky z prodlení nebo pokuty,“ říká Mikolášek.

    Přísnější posuzování Přísnější posuzování | Profimedia