Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak žádat o oddlužení? Vysvobození z dluhové pasti od začátku do konce

  • Autor: ula - 
    29. 10. 2015
    05:30

    Dlužíte, kam se podíváte. Vzali jste si úvěr, máte kreditní kartu, nestíháte splácet účty za energie a výdaje už dávno přesáhly vaše příjmy. Na dveře vám buší exekutoři a věřitelé neúnavně vymáhají svoje pohledávky. Spadli jste do dluhové pasti a už nevíte, jak z ní ven. Už vám jen zbývá zažádat o oddlužení. Jak na to? Poradíme, jaké kroky vedou k dluhovému vysvobození.

  • 1.Spadli jste do dluhové pasti

    Insolvenční zákon vstoupil v platnost v roce 2008. Umožňuje předluženým
    občanům se svých dluhů jednou pro vždy zbavit. Přestože takové řešení může vypadat velmi lákavě, vysvobození z dluhové pasti není lehkou cestou.

     

    Pokud uvažujete, že zažádáte o oddlužení, nebo-li o osobní bankrot, odborníci vzkazují, že byste o něm měli uvažovat jako o nejzazším možném řešení. Finanční tísni je lépe předcházet, než ji řešit.

     

    Než se ale začnete zajímat o to, jak oddlužení dosáhnout, položte si otázku, zda vůbec můžete oddlužením projít. Soud totiž povolí oddlužení pouze tomu, kdo je schopen splatit v průběhu let alespoň třetinu závazků. Musíte mít stálé zaměstnání. Pokud jste až po uši v problémech kvůli jedinému dluhu, tak máte smůlu. Musíte mít závazky nejméně ke dvěma věřitelům a být v prodlení se splácením více jak 30 dní.

  • 2.Vyhledejte profesionální pomoc

    Pokud jste usoudili, že jste vhodný kandidát na oddlužení, začněte se shánět po někom, kdo vám pomůže návrh na oddlužení podat. Nespoléhejte na informace z internetu, vyhledejte odborníka. Obraťte se nejlépe na neziskovou organizaci nebo občanskou poradnu, která vám bezplatně pomůže. Nedejte se zlákat rádoby odborníky, kterými se internet jen hemží, a rozhodně za tyto služby neplaťte. „V naší poradně se nejdříve seznámíme s klientovou situací, probereme ji od A do Z a doporučíme mu vhodné řešení a zdarma,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

     

    Tipy, na koho se obrátit:

  • 3.Osobní bankrot nemusí být vždy řešením

    Pokud už jste dorazili do poradny a odborník s vámi probral vaše vyhlídky, může se stát, že výsledkem toho nemusí být podání návrhu na oddlužení.

     

    „Můžeme se dostat k nějaké možnosti zpeněžení části majetku, dále můžeme navrhnout pronájem nemovitosti dlužníka, poradíme s konsolidací úvěrů, můžeme pomoci při komunikaci s věřiteli,“ vyjmenovává možnosti Šmejkal. „Pokud se ale ukáže, že nic z toho nepomůže, začneme klientovi pomáhat s vyplněním návrhu na povolení oddlužení,“ dodává ředitel Poradny při finanční tísni.

  • 4.Vyplnění návrhu na povolení oddlužení

    Pokud je osobní bankrot jediným řešením, je třeba začít pracovat na vyplnění návrhu na povolení oddlužení. Formulář lze vytisknout na internetu, např. na www.justice.cz. Vyplnění svěřte odborníkovi, ale buďte mu maximálně nápomocní! Vyhnete se tak možnému zamítnutí žádosti v důsledku formální chyby. Nic nezatajujte, mohl by to být také problém.

     

    Kromě jména a příjmení, bydliště a popisu situace dlužníka, musí formulář obsahovat i celou řadu příloh. „Například úvěrové smlouvy, upomínky smlouvy o pronájmu, pojišťovací smlouvy nebo smlouvy s dodavateli energií, plynu, případně rozhodčí doložky či nálezy, mohou tam být i rozsudky,“ vyjmenovává Šmejkal.

     

    Samozřejmě nesmí chybět potvrzení o příjmech.

  • 5.Návrh na insolvenci u soudu: Čas na oddech

    Návrh je vyplněn, podáte jej tedy ke krajskému soudu. V tu chvíli si můžete krátce oddechnout. Pokud soud vyhodnotí, že je návrh formálně správně, vydá vyhlášku o insolvenčním řízení a uveřejní údaje o vás v insolvenčním rejstříku. Exekutoři i věřitelé si musí dát pohov.

     

    Teď už můžete jen čekat, zda váš návrh soud schválí.

  • 6.Katastrofický scénář: Návrh neschválen

    Ano, stát se to může. Na vině mohou být chybějící údaje nebo podklady. Soud může také vyhodnotit, že nemáte dostatek peněz na splacení zákonem daných třiceti procent závazků během pěti let. To se ale dá stále ještě zachránit, protože můžete s odborníky začít pracovat na způsobech navýšení svých příjmů a pokusit se podat návrh znovu. Nebo také může dojít k tomu, že vám soud oznámí, že váš návrh je nepoctivý. V tom případě máte smůlu.

  • 7.Návrh schválen: Na tahu jsou věřitelé

    Pokud vše dopadlo dobře a soud váš návrh schválil, ještě nemáte vyhráno. Na scénu nastupují věřitelé. Od rozhodnutí mají 30 dnů na to, aby se přihlásili se svými pohledávkami. Pak začne schůzka věřitelů, kde se hlasuje, jakou formou bude oddlužení probíhat.


    Možnost 1: Jednorázové zpeněžení majetku

    Možnost 2: Plnění splátkového kalendáře během pěti let.

     

    Druhá možnost je obvyklejší. Pokud budete mít štěstí, mohou se věřitelé dohodnout, že nebudete splácet 30 % výše všech dluhů, mohou navrhnout i nižší částku, zvláště pokud jste nezajištěný věřitel.

  • 8.Život v oddlužení začíná

    Nyní začínáte žít pět let v oddlužení, pod dohledem insolvenčního správce, kdy budete ze všech svých příjmů platit svoje dluhy. Máte už klid od exekutorů, věřitelé po vás nemohou nic vymáhat. 

     

    Je to přísný režim, soud navíc může kdykoliv oddlužení zrušit, pokud vyhodnotí, že jednáte nepoctivě nebo nesplácíte svoje závazky včas. Na konci těchto pěti let ale máte naději, že dosáhnete úplného oddlužení a budete moci začít od nuly, s čistým štítem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině