Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Finanční tajnosti Čechů. O dluzích před blízkými raději mlčí

Češi tají před rodinou svoji finanční situaci.
Češi tají před rodinou svoji finanční situaci.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
19. října 2015
06:40

Mnoho lidí se stydí za svou problematickou finanční situaci tak, že se nesvěří ani své rodině. O svých výdajích často pomlčí i před manželem či manželkou. Podobně své dluhy zatajují i dospělé děti před svými rodiči.

Manželce či manželovi se s financemi svěřují pouze tři pětiny Čechů, jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost KRUK. A týká se to příjmů, výdajů, závazků a případných dluhů. Lidé se častěji svěří svému zákonnému manželovi či manželce než partnerovi či partnerce.

Do rozhovorů o penězích se nehrnou ani dospělé děti, ale rodiče na tom nejsou jinak. Pokud mají problémy, svým dětem se také nesvěřují.

„Převážná většina lidí se obecně domnívá, že by si lidé měli o své finanční situaci říkat a případné problémy řešit společně. Jak ale z výzkumu také vyplývá, realita je bohužel opačná. Právě rodina je přitom institucí, která může člověku s jeho problémy nejčastěji pomoci, a to nejen finančně, ale zejména po psychické stránce,“ uvádí Markéta Fixová ze společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek.

Přiznání dluhu je důležitý krok

V případě problémů s penězi odborníci radí, aby se dlužník svěřil předně své rodině, i když je to těžký krok a dotyčný se často stydí. Je ale důležité, aby se rodina se situací co nejrychleji vyrovnala a zadluženého podpořila jak fyzicky, tak finančně.

Většina Čechů se navíc domnívá, že přiznání jejich blízkým k dluhům by nemělo na rodinné vztahy negativní vliv, pro každého druhého člověka by podle průzkumu zůstaly stejné.

Muž, živitel rodiny? Kdeže

Typický obraz, že živitelem rodiny je převážně muž, je už dávno na ústupu. Každý druhý Čech uvádí, že za dodržování dobré finanční situace jsou zodpovědní všichni členové rodiny. Tento názor zastávají především ženy a vysokoškoláci. Větší odpovědnost přitom přisuzují ženy ženám a muži naopak mužům.

Zobrazit celou diskusi