Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nehorázné praktiky Pražské plynárenské: Pro Pražany superdrahý plyn, pro manažery desítky milionů!

Autor: Richard Veselý - 
15. března 2016
06:26

Předražený plyn pro zákazníky, pohádkové odměny pro vedení! Takovou strategii má Pražská plynárenská. Městská firma se může »pochlubit« neslavným prvenstvím. Pražanům prodává v základním ceníku nejdražší plyn v celém Česku! A marže? Klidně i 164 %!

Blesk se od začátku roku pustil do rozkrývání situace na trhu s plynem. Podstatou je to, že firmy už roky neuvěřitelně zvyšují své marže. Plyn na burze už léta padá, poslední dva roky je to dokonce poměrně prudký pád.

Jenže co udělali velcí dodavatelé jako Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy a Centropol? Nic! Cenu ve svých základních cenících drží stále stejnou! A tím se zvyšuje rozdíl mezi nákupní cenou a tou, za kterou to lidem dodávají.

A teď se Blesk chce také podívat na zoubek Pražské plynárenské. Proč? Za prvé z těchto šesti největších firem nejvíce odírá zákazníky nejvyššími maržemi v základním ceníku. A za druhé – cenové praktiky Pražské plynárenské jsou nehorázné o to víc, že se nejedná o firmu vlastněnou soukromými akcionáři, ale samotnou Prahou!

Jediným akcionářem je totiž společnost Pražská plynárenská Holding a.s. A ta je od roku 2014 ze sta procent majetkem hlavního města. Takže odírání Pražanů toleruje magistrát. A schvaluje ho tím, že nechává manažery v Pražské plynárenské takhle řádit na úkor Pražanů!

Život v luxusu na úkor Pražanů! Tímto heslem by se mohla »honosit« firma Pražská plynárenská, která energiemi zásobuje skoro 420 tisíc domácností. Bez zábran odírá Pražany na cenách plynu, a nezlevňuje ani přesto, že nákupní cena plynu na světových burzách neustále klesá. Pražská plynárenská si k ceně plynu připočítává v základním ceníku nehoráznou marži klidně až 164 %. V předražování má firma volnou ruku, na rozdíl od většiny okolních států nejsou totiž v Česku určeny maximální ceny plynu. Ale to, že to město nezarazilo, je neuvěřitelné!

Přestože Pražany nutí utahovat si opasky, na sobě šéfové Pražské plynárenské nijak nešetří. Naopak! Za rok 2014, kdy se firma i díky nehorázně vysokým cenám chlubila provozním ziskem ve výši přes 400 milionů korun, se pořádně odměnilo i vedení firmy.

Osobní náklady na vedení společnosti podle výroční zprávy byly v roce 2014 více než 81 milionů korun (rozdělení nákladů mezi jednotlivé zástupce 24členného vedení není známo). Někteří členové vedení byli přitom zároveň v orgánech dalších společností ve skupině Pražská plynárenská, odkud jim jistě plynuly ještě další příjmy.

Kolik platíme za plyn? Kolik platíme za plyn? | Foto: A. Malachovský, D. Černovský

Tvrzení versus realita

K čemu se Pražská plynárenská hlásí v tvrzeních o společenské odpovědnosti? Co hlásá na reklamních poutačích? A jaká je realita?

Obrovské výhody pro naše zákazníky

Realita: Spíš obrovské výhody pro Pražskou plynárenskou, obrovské marže, obrovské odírání Pražanů a obrovské výdělky díky tomu, že nereflektují klesající cenu na trhu tím, že by sami zlevnili.

Vše, co děláme, děláme s ohledem na morální zásady a otevřený přístup k našim partnerům, zaměstnancům a zákazníkům.

Realita: Pražská plynárenská tvrdě odírá své zákazníky, kterým prodává nejdražší plyn v celém Česku. Účty za plyn jsou nepřehledné a asi málokdo tuší, kolik za co vlastně platí.

Ctíme zákony i vlastní etické normy, které nás zavazují k transparentnímu a morálnímu chování.

Realita: Pražská plynárenská zneužívá absence regulace cen plynu na českém trhu. Marže 164 %, kterou si účtuje, nemá s morálním chováním nic společného. A odměny pro vedení ve výši 81 milionů už vůbec ne!

Nabízíme výhodnou slevu 11 % z ceny plynu. Nabízíme levný plyn.

Realita: Přes masivní reklamu jde jen o obchodní trik na důvěřivé zákazníky. Aby zákazník slevu získal, musí se firmě upsat na dalších několik let. I po slevě 11 % je cena plynu nehorázně předražená.

Zástupci pražského magistrátu se ke skandálu od konce minulého týdne nevyjádřili. „S tímto dotazem se obraťte na pana radního Hadravu,“ nasměroval Blesk mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Toto spadá do kompetencí pana radního Radka Lacka,“ poslala to dál Hadravova sekretářka Andrea Čiháková. Radní Lacko (ANO), který je předsedou představenstva Pražská plynárenská Holding a. s., jež vlastní Pražskou plynárenskou, ale na dotazy nereagoval.

Otázky proto opakujeme touto formou:

1. Kdo a proč rozhodl o přidělení desítek milionů korun na odměny „členům orgánů Pražské plynárenské a. s.“? (Zdroj výroční zpráva firmy za rok 2014.)

2. Komu a v jaké výši byla tato částka rozdělena?

3. Kdo rozhoduje o cenách plynu, který dodává tato firma? Proč jsou jeho ceny nejvyšší v ČR, přestože firmu plně ovládá hl. m. Praha?

Výzva Blesku: Zlevněte, nebo odstupte

● Výzva pro magistrát Paníprimátorko, dámy a pánové radní, zastupitelé – vy ovládáte Pražskou plynárenskou. Okamžitě zastavte odírání Pražanů. Vysvětlete, proč jste tohle dopustili. Zjednejte nápravu, nebo odvolejte všechny, kteří za to mohou!

● Výzva pro vedení Pražské plynárenské Zlevněte lidem plyn! Ne jen o trochu, ale skokově! Neuděláte to? Omluvte se lidem, vraťte odměny a odstupte!

stacho ( 16. března 2016 07:20 )

Myslím že zapracuje korupce,vše vyjde do stracena....

cipisek254 ( 16. března 2016 05:41 )

Jen cálujte, pražský Pepíci.

fafejta ( 15. března 2016 10:50 )

No jo, Janecek nastval Kretinskyho, ze chtel ziskat teplarny na levem brehu Vltavy, tak ho propira ve svym Blesku. O tom to je, mili ctenari.

istyl ( 15. března 2016 09:46 )

jejich heslo je: neptejte se jak to delame a nechtejte radeji vedet, jak, my makame, protože MY, to delame dobře, a vy nam do toho nekecejte))

istyl ( 15. března 2016 09:39 )

jenze o tom to cele bylo a je...jedny z funkci a teplych mistecek vypudili(tim, jak oni budou "makat") s heslem : nechte nas makat)...a kradou(prihravaji si prachy) vic, nez ti před nimi...

Zobrazit celou diskusi