Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plyn zlevní i Pražská plynárenská. Ale málo! Nehorázné marže si moc nesníží!

Autor: ČTK, hod - 
16. března 2016
10:26

Pražská plynárenská od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE. To vše po dvouměsíčním tlaku Blesku, který upozorňuje na nehorázné marže dodavatelů plynu! Snížením cen si ale tyto společnosti jen nepatrně ukrojí.

„Další cenová zvýhodnění bude Pražská plynárenská svým zákazníkům postupně představovat v průběhu letošního roku v návaznosti na vývoj na trhu,“ slibuje mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Doplnil, že výraznějších úspor mohou klienti dosáhnout kombinací s různými cenovými produkty nebo prostřednictvím nových tarifů, které spouští. Ale to je jen lákadlo, kterým chce evidentně Pražská plynárenská otupit tlak. Podstatou problému je totiž to, že plyn na burze už roky padá, jeho cena se pohybuje v současné době okolo 400 Kč za MWh, ale velcí dodavatelé včetně Pražské plynárenské na ceny roky nesahali. Zvyšují si tak neuvěřitelně marže, například u Pražské plynárenské klidně až na 164 % v základním ceníku, která MWh prodává klidně za 1200 či 1450 korun! Po zlevnění o oněch 11 procent sice lidé zaplatí méně, ale není důvod k přehnané radosti. Firmě v základním ceníku zůstane marže až 137 %!

Přibližně desetiprocentní pokles cen v základním ceníku od května už oznámila i RWE. Důvodem jsou prý nízké ceny plynu na světových trzích. Tedy přesně to, na co Blesk celou dobu upozorňuje. Ani RWE však nezlevňuje tak, aby to vedlo ke konci nehorázných výšin marží.

Pražská plynárenská ke konci roku 2014 dodávala zemní plyn na více než 397 tisících odběrných míst v celé republice, elektřinu pak na zhruba 18 tisících míst. Skupina RWE zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků.

A z těchto lidí mají miliardy korun. Aby ale Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy či Centropol opravdu cenami kopírovali dění na trhu, museli by zlevnit ne o 10 %, ale mnohonásobně víc!

Martina159 ( 16. března 2016 22:21 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

Zobrazit celou diskusi