Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předsedkyně ERÚ Vitásková přijede do vašich měst: Řeknu vám, jak se nenechat odírat

Autor: Tomáš Koníček - 
11. března 2016
06:26

Plzeň, Klatovy, Tachov, Karlovy Vary... Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková vyrazila po Česku na debaty o účtování cen elektřiny i o tom, jak by měla vypadat cena plynu, kde Blesk od ledna kritizuje marže dodavatelů.

Dodavatelé plynu mají nehorázné marže. Bojuje proti tomu už od ledna Blesk a k boji se veřejně přidala právě i Vitásková. Po více než měsíci tepání dodavatelů plynu na stránkách Blesku se dostavil výsledek.

Sice jen částečný, ale aspoň něco. Někteří plynaři totiž o trochu zlevňují svůj základní ceník, který je nejčetnější. „Lidé můžou poděkovat Blesku, že jim ušetřil peníze,“ řekla Vitásková.

Právě ona v exkluzivním rozhovoru pro Blesk slíbila, že bude bojovat za to, aby dodavatelé zlevnili plyn. Rovněž řekla, že bude dělat osvětu mezi lidmi a ti se jí můžou na cokoliv ohledně energií zeptat.

Ve středu odstartovala takzvaná roadshow, tedy cesta po městech v Česku a debaty s lidmi o všem okolo energií. „Zajímají se a my jim to máme šanci říct nezkresleně. Když přijdou, dostanou od nás i manuál, jak se stavět k uzavírání smluv. Tedy tak, aby se nenechali napálit,“ řekla Vitásková.

„Lidé platí za energie velké procento ze svých příjmů. Považuji za seriózní jim vše vysvětlit,“ tvrdí Vitásková s tím, že součástí setkání je i seminář o ochraně práv spotřebitelů. „Chci, aby lidé nebyli jen odíráni o peníze,“ má jasno šéfka ERÚ.

Proč je důležité se zajímat?

Plyn na burze už léta padá, poslední dva roky je to dokonce poměrně prudký pád. Jenže co udělali velcí dodavatelé jako Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy a Centropol? Nic! Cenu ve svých základních cenících drží stále stejnou!

A tím se zvyšuje rozdíl mezi nákupní cenou a tou, za kterou lidem dodávají. A marže v základních cenících, které jsou nejčetnější, šplhají klidně ke 140 %! To je nehoráznost! Místo aby cena pro koncové zákazníky kopírovala dění na trhu, dodavatelé si zvyšují zisky!

Termíny setkání najdete na webových stránkách www.eru.cz.

ohrazenice ( 16. března 2016 09:55 )

Nezapomeňte na důchodce kteří o dobíjecích kartách neví a důchodců je dost.

juaju ( 16. března 2016 07:37 )

V době platebních karet je velmi jednoduché si předplatit dobíjecí kartu u nejvýhodnějšího dodavatele plynu či elektřiny načíst přes registrační pokladnu a využívat tyto služby.A nepotřebné Vitáskové a spol můžou jít dělat a nežít na úkor daňových poplatníků!

bullshit ( 11. března 2016 16:07 )

Zdravím, nejedná se o žádnou "šéfku" ale o ředitelku. Jinak v článku tvrdí nepřesně, že se elektřina nezlevňuje zákazníkům v závislosti na burze. Já mám EOn a za poslední tři roky jsem měl o 15% levnější elektřinu ( ještě že jsem si cenu nezafixoval dle rad EOnu, přišel bych za 3 roky o cca 5 litrů ). Cena elektřiny je jen zlomkem celkové ceny, kde je distribuce, platby a milion věcí a hlavně naprostá zlodějina státu, kdy donuceně, nesvobodně a povinně přispívám z faktury cca 5000,-Kč ročně na solární podvodníky a větrníky. Ve světle všech těchto věcí je vlastní cena elektřiny téměř nepodstatná. Nakonec si ještě zvolila za svého "právníka" docela provařeného pana Lžičaře, což ji na důvěryhodnosti nepřidává ( mohla už si dát šikulu Sokola... ).

moiaza ( 11. března 2016 08:33 )

 Politik musí mít v první řadě hroší kůži.

Zobrazit celou diskusi