Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec levného benzinu a nafty? Ceny pohonných hmot stoupají

Autor: ČTK, sou - 
10. března 2016
08:45

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily. Je to poprvé od listopadu. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se proti minulé středě zvýšila o devět haléřů na 26,53 Kč/l. Naftu řidiči natankují za průměrných 24,94 Kč/l, což je o 16 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Čerpací stanice nabízí benzin v průměru za 27,16 Kč/l. Benzin byl ve středu v metropoli nejdražší v Praze 5, naopak nejlevněji mohli Natural 95 natankovat v Praze 9 za průměrně 26,47 Kč/l. Nejnižší je v Praze 9 i průměrná cena nafty, jako v jediné městské části je zde pod 25 korun. Nafta se v metropoli prodává za průměrných 25,96 Kč/l. Cena benzinu se přes sedmadvacetikorunovou hranici dostala ještě na Vysočině, kde Natural stojí 27,13 Kč/l. 

Přes výraznější zdražení se ceny v Libereckém kraji udržely pod celostátním průměrem. Benzin tam stojí průměrně 25,92 Kč/l a nafta 24,22 Kč/l. Nejlevnější jsou čerpací stanice na Českolipsku, kde se litr benzinu prodává v průměru po 25,62 Kč a nafty za 24,05 Kč. 

I průměrná cena pohonných hmot na jihu Čech za posledních sedm dní mírně stoupla. Oproti minulému týdnu je benzin o šest a nafta o 22 haléřů na litru dražší. Čerpací stanice teď litr Naturalu 95 prodávají v průměru za 26,14 Kč. Průměrná cena nafty byla ve středu za 24,67Kč/l. Nejvíce stoupla cena benzinu na Prachaticku. V žádném z okresů momentálně není průměrná cena nafty pod 24 korunami. 

Na Jesenicku a Šumpersku i přes zdražení ceny mírně klesly 

Několikaměsíční pokles cen pohonných hmot se zastavil také v Karlovarském kraji. Benzin za uplynulý týden zdražil o 16 haléřů na 26,56 koruny, nafta o 12 haléřů na 24,70 koruny. Nejdražší pohonné hmoty jsou aktuálně na Chebsku. Nejméně stále zaplatí za paliva řidiči na Sokolovsku, i tam se ale zdražovalo.  

Olomoucký kraj hlásí průměrné zvýšení ceny litru nejprodávanějšího benzinu Naturalu 95 o pět haléřů na středečních 26,56 koruny. Nafta podražila o čtyři haléře na 24,97 koruny za litr. Nafta za poslední týden zdražila na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku. Na Jesenicku a Šumpersku její průměrná cena ale mírně klesla. Nejlevnější naftu má s průměrnou cenou 24,46 koruny Přerovsko. 

Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zdražily i v Moravskoslezském kraji. Průměrná cena nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 13 haléřů na středečních 26,32 Kč za litr a cena nafty o 15 haléřů na 24,72 Kč. Nejdražší pohonné hmoty v kraji se ve středu prodávaly na Novojičínsku. Jediným okresem, kde benzin oproti minulému týdnu zlevnil, byť nepatrně, bylo Bruntálsko. 

Pohonné hmoty jsou i tak nejlevnější za posledních sedm let 

V sousedním Polsku jsou podle serveru www.fuel-prices-europe.info pohonné hmoty levnější než v Česku. Za litr benzinu tam nyní motoristé platí v přepočtu průměrně 23,51 Kč a za litr nafty 21,95 Kč. Nafta je oproti Česku levnější i na Slovensku, kde přijde litr v přepočtu průměrně na 23,94 Kč. Natural 95 je ale na Slovensku dražší, litr tam nyní stojí v přepočtu průměrně 27,68 Kč. 

Přehledně: Za kolik natankujete ve vašem kraji?

Pohonné hmoty proti minulému týdnu zdražily. I tak jsou ale nejlevnější za posledních sedm let. Pohonné hmoty proti minulému týdnu zdražily. I tak jsou ale nejlevnější za posledních sedm let. | ČTK/ Ramon Hofman
Paliva zlevňovala nepřetržitě od loňského listopadu. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka už ceny pohonných hmot v Česku dosáhly dna a za momentálním zdražením jsou především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Benzin a nafta zdražily od minulého týdne v celé zemi. Nic to ale nemění na faktu, že řidiči za pohonné hmoty nyní platí nejméně za sedm let. Vůbec nejdražší byly ceny v tomto období v roce 2012, kdy benzin stál v Česku přes 38 korun a nafta 37 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 10. března 2016 12:00 )

Rusáci potřebují peníze na další války a vraždění civilistů.

Zobrazit celou diskusi