Oslava Dne Vltavy se koná v neděli u Karlova mostu a na náplavce Na Františku. „Je to akce, která má podpořit osvětu činností na Vltavě. Rybáři tu budou chytat ryby a vyprávět, které druhy zde plavou. Budou podávat i čerstvě vyuzené ryby vltavské. Budeme mít také potapěčský keson a kolegové rejdaři zdarma zpřístupní paluby lodí, aby si Pražané mohli vychutnat Prahu z hladiny,“ říká Bergman s tím, že velkým lákadlem budou plavby na benátských gondolách a dvojstěžníku Jimovi, díky němuž si lidé vyzkouší, jak se plachtí.

Málokdo ví, že za spoustou lodí, které po Vltavě plují, stojí právě Zdeněk Bergman. „Téměř všechny lodě, které provozujeme, jsem postavil podle vlastního projektu a s vlastním designem. Lodě jsou zkonstruované podle nejlepších tradic jako kopie těch z 19. století,“ uvedl.

Jeho dílem jsou například vltavské přívozy či vodouchy neboli patentní dřevěné čluny jezdící do Čertovky. Bergman vlastní i Nepomuk, což je aktuálně nejstarší osobní loď v Praze. Tu ale koupil v Německu.

Zajímavé je, že na výlety Bergmanovými loděmi lákají v okolí Karlova mostu především černoši převlečení za námořníky.

Proč zrovna černoši? V čem jsou podle Bergmana pro tuto práci výjimeční? A kdy tu začala jejich éra? Podívejte se na zpravodajskou show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Potrubní pošta v Praze: Tudy létá i vaše krev! A migranti se ujali na Vltavě. Matěj Smlsal, Lukáš Červený, David Vaníček