Po několika minutách se vydal pod hladinu i jeho kolega, aby společně prozkoumali místo, kde se nacházela část Juditina mostu, předchůdce Karlova mostu. Vltava v místech, kde se pohybovali potápěči, skrývá svá tajemství. Část z něj už v neděli potápěči odhalili.

Potápěči zkoumají dno Vltavy.
Autor: Pavel Lopušník, Blesk Praha

„Největší objev jsme měli včera, protože jsme potvrdili hypotézu, že se tady nacházel jeden z pilířů Juditina mostu. A ty základy jsme skutečně našli. Podařilo se nám najít jednu hranu toho pilíře. Teď se snažíme dělat zkušební sondy a najít druhou hranu a záhlaví pilíře, abychom byli schopni určit jeho velikost,“ řekl Slezák. 

Historici tak například dodnes nevědí, jak byl vlastně Juditin most zakončen, a i to může odhalit stávající průzkum.

Prasečí kost i pozůstatky voru

Potápěčům se během neděle podařilo z vody vytáhnout několik skleněných střepů a rozbitých sklenic. Mezi nalezenými věcmi byla i prasečí kost. Při pondělním průzkumu potápěči našli zrezavělý kovový hřeb a kousky zdiva, které se musejí ještě analyzovat. Mohlo by jít o předměty z Juditina mostu.

Ve vodě bylo možné spatřit pozůstatky voru. Prý byla v těchto místech továrna. Laik by si tyto dřevěné zbytky mohl lehce splést s pozůstatkem nějakého románského mostu.

Fotogalerie
15 fotografií