Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví vznik koalice ve složení TOP 09, Trojkoalice, Piráti a nezávislí. Tu by podporovala ODS, která by ale dle požadavku Pirátů neměla místo v radě.

„Jsme připraveni podpořit smysluplný projekt vlády na magistrátu i bez účasti ODS v radě. ODS nejde o křesla, ale o prosazování vlastního programu,“ řekl Blesk.cz šéf pražských občanských demokratů Filip Humplík.

Není úplně jasné, že na 100 procent tato koalice vznikne. Názorové rozdíly mezi stranami jsou poměrně velké,“ dodává ale zároveň.

A také zástupci Trojkoalice vědí, že nejsložitější jednání teprve přijdou. A na nich se objeví třecí plochy, které by mohly plány na vznikající koalici zbořit.

Určitě bude rozpor u velkých dopravních staveb. Jestli nějaký projekt stavět, nebo ne, případně zda ho nevybudovat v nějaké úspornější variantě,“ uvedl Ondřej Mirovský z Trojkoalice.

A Piráti hned jmenují další téma, kde by mohl nastat konflikt. „Možná se bude složitěji hledat dohoda v oblasti územního plánování,“ myslí si šéf pirátských zastupitelů Jakub Michálek.

Třecí plochy teprve budou řešit

Všechny strany však zatím tvrdí, že dosud nenašly rozpor, který by nevyřešily. Do problematických oblastí se ale vlastně ještě nepustily.

Některá témata jsme jen otevřeli a řekli jsme si, v jakém formátu se nad nimi budeme scházet. Celý leden bude o jednáních,“ řekl Mirovský.

Pokud by se nakonec pětice stran nedohodla, vrací se do hry ANO a ČSSD. Ty dosud Praze vládly s Trojkoalicí a minulý týden ostatním stranám v zastupitelstvu nabídly, zdali by nechtěly vytvořit širokou koalici.

Ačkoliv ostatní partaje to striktně odmítly, Trojkoalice si nechává vládu s ANO a ČSSD jako záložní variantu. „Nabídku jsme si poslechli, leží na stole. Kdyby náhodou nevyšel vznikající projekt, můžeme se bavit dál,“ uvedl zastupitel Trojkoalice Jan Wolf.

Logicky ANO a ČSSD vidí, že se tady tvoří koalice, která jim nedává velkou šanci na účast, tak nabídli další projekt. Já bych se nechoval jinak,“ dodal Wolf s tím, že nabídka byla v obecném duchu. Například personálie ani obsazení jednotlivých agend v ní nezaznělo.

Jeho kolega z Trojkoalice Mirovský také nevylučuje, že by se vrátil k jednání s ANO a ČSSD, pokud by vznikající projekt zkrachoval. Podle něj ale nabídka přišla proto, aby teď oslabila důvěru mezi pěticí stran.

Myslím, že to byla snaha ANO a ČSSD nás znejistět a všem dát vidinu, že ještě nějakou šanci mají, než aby to byla reálně mířená nabídka,“ myslí si.