Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: V Praze vzniká koalice, jíž nevěří ani její členové

Komentář Petra Holce k jednáním o koalici na pražském magistrátu (ilustrační foto)
Komentář Petra Holce k jednáním o koalici na pražském magistrátu (ilustrační foto)  (Autor: ČTK/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
15. prosince 2015
14:00

Sedmnáctého prosince čeká Prahu velký den. Nebo aspoň podle lídrů TOP 09 a ODS, kteří věří, že na zastupitelstvu projde nová vládnoucí koalice ve složení TOP 09, Trojkoalice, Piráti a ještě další renegáti, kteří si v politice říkají nezávislí. Všichni zúčastnění, zdá se, s plánem souhlasí a mohli by mít v zastupitelstvu 35 křesel.

Tuhle partu by zezadu, mimo koalici, ještě jistila ODS. To proto, aby se piráti dostali k moci, ale bez ODS v radě. Zlobivé děti politiky totiž nechtějí vypadat jako zrádci vlastního slibu, že nebudou vládnout s ODS, i když s ní de facto vládnout budou. Učí se na magistrátu rychleji než ODS s ČSSD dohromady.

Zdá se vám taková koalice bláznivá? Taky že je. TOP 09 krátce po volbách zapudila vlastního exprimátora a volebního lídra Tomáše Hudečka, protože se neuměl dohodnout ani sám se sebou, a teď ho vábí zpátky – samozřejmě za placenou funkci.

Trojkoalici permanentně zevnitř rozkládají zelení, kteří si obvykle koalici pletou s opozicí. K tomu přidejte ještě ostatní nezávislé, z nichž musíte v koalici taky udělat závislé na placených funkcích. Největší ironie ovšem je, že takové koalici nevěří ani někteří její případní členové ještě před tím, než případně vznikne.

Neoficiálně si nedávají delší šanci než pár měsíců. Logicky: hlavním motivem takového uskupení není žádný pozitivní program, ale hlavně likvidace ANO, vítěze pražských voleb. O tu usilují hlavně ODS s TOP 09, tedy dvě pravicové strany, jež se bez Prahy můžou klidně rozpustit.

Karel Schwarzenberg, neoficiální šéf TOP 09 v Praze a donedávna celostátní šéf partaje, pověřil její zdejší vedení, aby přineslo primátorský řetěz, ale bez ANO. To proto se teď Václav Novotný už delší dobu v televizi tolik snaží, i když jeho šéf Miroslav Kalousek razí teorii, že každý den s Adrianou Krnáčovou v čele města a na očích voličů je dobře nejen pro TOP 09.

I to je logické: Krnáčová stále zůstává primátorkou se vší primátorskou zodpovědností, ovšem bez podpory v zastupitelstvu a částečně vlastním zastupitelském klubu. Nese tedy zodpovědnost za město, jemuž už delší dobu nevládne. Je to stejná legrace, jako když si početná parta zahraje paintball proti jednomu nešťastníkovi. Bohužel v tomto případě platí, že co je možná dobré nejen pro TOP 09, není moc dobré pro nás, Pražany.

lahny ( 15. prosince 2015 14:50 )

A pak, že jsou svobodné volby.Stejně si nakonec všichni udělají tak jak oni sami chtějí a na voliče kašlou.

Zobrazit celou diskusi