V závadné vodě, která teď teče v Dejvicích a Bubenči z kohoutku, byly při rozboru nalezeny kromě bakterií E.coli i noroviry! Ty způsobují rozsáhlé střevní potíže u lidí jakéhokoliv věku. Objevují se v jídle a vodě znečištěné fekáliemi!

Noroviry jsou nejčastější příčinou epidemií toho, čemu říkáme „střevní chřipka“. Jsou velmi odolné a ubrání se i dezinfekci. Často na ně trpí malé děti ve školkách, které ještě nemají naučenou základní hygienu, nebo lidé v domovech důchodců, kde chybí personál. Ohrožení jsou ale všichni – noroviry totiž často najdeme na salátech nebo i v mražených malinách!

Noroviry jsou vysoce infekční, nakazit se tak člověk může i od jiného nemocného. Ačkoliv je onemocnění velmi intenzivní a nepříjemné, trvá zpravidla pouze jeden nebo dva dny, vypadá to tedy, že si lidé v Dejvicích mohou oddychnout.

Co se ale týká pitné vody, oddychnout si rozhodně nemůžou – havarijní stav byl prodloužen minimálně do pátku. Přitom není voda pitná už od neděle. Lidé musí vodu nosit z cisteren, od čtvrtka jim s tím pomáhají i hasiči.

Video
Video se připravuje ...

Máte průjem ze zkažené vody? Žádejte o odškodnění. Tomáš Polák, Jan Jedlička

Fotogalerie
9 fotografií