Nedělní potíže s pitnou vodou v Dejvicích a Bubenči se potáhnou ještě několik dní. Vyčištěná voda bude k pití dostupná až ve středu večer, Pražské vodovody a kanalizace ale budou už od zítřka hledat viníka.

Petr Mrkos na pondělní tiskové konferenci konkretizoval přibližné místo, kde se slepá přípojka nachází. Jde o přibližně kilometrový úsek od vodojemu Andělka až k hotelu Diplomat. Ona přípojka s velkou pravděpodobností neměla zpětnou klapku, při snížení tlaku a následném vzniku podtlaku se tak do celé sítě nasály bakterie, které se v přípojce množily.

Něco podobného se ale může stát i u přípojky k domu. "Může dojít k nasátí obsahu myčky nebo něčeho, co tam mají lidé připojené," upozornil Mrkos. Těmto situacím brání právě zpětná klapka.

"Zítra budeme v tomto hřadu provádět kamerový výzkum," prohlásil Mrkos. Testy potvrdily přítomnost bakterií E.coli a koncentrace byla tak vysoká, že už se ani neurčoval přesný počet!

Přípojka na příváděcím řadu DN500 pravděpodobně nebyla při výstavbě v 60.-70. letech zapsaná do map. To ovšem není první případ. "My jsme se tam už několikrát setkali s tím, že jsme při opravách narazili na část zaslepeného vodovodního řadu, který byl postaven s tím, že bude někdy někoho zásobovat," uvedl Mrkos.

Fotogalerie
7 fotografií