Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

40 % žen zanedbává svoje prsy, dva tisíce jich rakovina zabije! Kdo má vyšetření zdarma?

Autor: Iva Dvořáková - 
13. května 2019
09:25

Ač se lékaři i zdravotní pojišťovny snaží motivovat ženy k preventivním prohlídkám, tak ročně zemřou kvůli onemocnění téměř dva tisíce žen. Jedním z důvodů tak vysokého čísla ale může být i skutečnost, že čtyřicet procent všech žen nechodí na preventivní prohlídky! 

Mají pocit, že se jich onemocnění nemůže týkat, anebo se bojí, že nějaký nález ultrazvuk či mamograf skutečně odhalí.

Na co máte nárok?

Od 45 let jednou za dva roky mají ženy nárok na preventivní mamografické vyšetření mléčné žlázy. Toto vyšetření je určeno pro ženy bez potíží a příznaků nemoci. Pokud jsou nějaké varovné příznaky, mohou absolvovat vyšetření častěji nebo i dříve než v 45 letech života.

Pokud jde o mladší zdravé ženy, které si chtějí nechat vyšetřit prsy, mohou si zaplatit vyšetření mamografem, do 30 let věku odborníci doporučují vyšetření ultrazvukem. Tato vyšetření nejsou hrazená zdravotními pojišťovnami, nicméně například VZP na ně nabízí ženám ve věku 30 – 45 let příspěvek 300 Kč. Obvyklá cena ultrazvukového vyšetření ve screeningových mamografických centrech je 400 – 700 Kč, mamografického 600 – 1000 Kč. Pravděpodobnost návratu nemoci je pouze kolem 5 %.

Statistické údaje k rakovině prsu. Statistické údaje k rakovině prsu. | archiv

Příručky o prevenci ZDARMA

Už dnes najdete v trafikách deník Blesk s příručkou o rakovině prsu, ale i prostaty a kůže ZDARMA. Příručky, které budou vycházet následujících pět týdnů, přinesou přehled nejnebezpečnějších onemocnění a rad, jak jim v nejlepším případě předejít nebo je alespoň odhalit v úplném počátku.

Příručka dnes v tištěném deníku Blesk. Příručka dnes v tištěném deníku Blesk. | archiv

Navštivte Blesk Ordinaci

Součástí je unikátní projekt Blesk Ordinace. Ve spolupráci s pěti renomovanými nemocnicemi a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, která se stala generálním partnerem Blesk Ordinace, nabídneme v pěti městech České republiky pět zdravotních odpolední, kde budete mít možnost nechat se zdarma vyšetřit, případně zkonzultovat své potíže s odborníky.

První zastávkou jsou ve čtvrtek 16. 5. České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II. Akce startuje ve 12.00.

VIDEO: Jak může vzniknout rakovina prsu a jak probíhá léčba?

agfor ( 14. května 2019 23:54 )

To já cecíky svojí kámošky nezanedbávám.

Zobrazit celou diskusi