Ke čtyřicátinám rakovina

Zdravotní problémy se u Veroniky objevily v lednu 2017, když se jí blížily čtyřicáté narozeniny. „Řešila jsem tehdy kraviny,“ říká maminka dvou holčiček (11 a 6) upřímně. „Třeba jestli už teď budu »stará«. Nervovala jsem se kvůli pracovním problémům... Prostě banality, ale to jsem si uvědomila až později,“ popisuje.

Když ji lékařka kvůli bolavému ňadru poslala na ultrazvuk, neměla strach. „Objednala jsem se za měsíc. Pak mi volali, že se uvolnil termín druhý den. Nechtělo se mi, měla jsem už domluvenou hodinu jógy. Ale nakonec jsem šla. No a za ten měsíc už jsem měla za sebou první chemoterapii,“ vzpomíná Veronika.

Přišla o ňadro

Nádor v jejím prsu byl uložený netypicky hluboko a »uprostřed «. Navíc vyrostl extrémně rychle, za pět měsíců na deset centimetrů. Kromě chemoterapie musela Veronika podstoupit i odebrání celého prsu. Manžel, původem z Francie, jí byl velkou oporou, přesto ani jeden nevěděl, jak o nemoci mluvit s dcerami.

V čekárně u onkologa si Veronika všimla letáčku »Říct to dětem« od organizace Mammahelp. „Vůbec jsem nevěděla, že taková možnost je. S dcerami si promluvila psycholožka, všechno jim vysvětlila, bylo to nakonec vlastně hezké setkání,“ říká Veronika, která nyní v organizaci pro ženy s rakovinou prsu pracuje jako dobrovolnice. „Můj nádor nešel nahmatat, ale naprostá většina jde. Proto bych nechtěla ženy od samovyšetření odradit. Naopak, zachraňuje životy,“ připomíná Veronika.

 Bezplatná pomoc pacientkám

Kromě služby Říct to dětem provozuje organizace Mammahelp třeba i podpůrnou bezplatnou linku 800 180 880 pro pacientky s rakovinou prsu 800 180 880, kde se mohou ženy poradit s terapeuty, ale i onkology. Pobočky Mammahelp najdete v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Plzni, Zlíně, Přerově a Českých Budějovicích. Ochutnat v nich můžete třeba i nealkoholické pivo pro ženy procházející chemoterapií.

Víte, že…

na lince Mammahelp můžete nyní získat poukázku na slevu 200 Kč na vyšetření prsu ultrazvukem nebo mamografem platnou až do konce listopadu? Pokud navíc zvolíte některé ze sítě Mammacenter, za každé vyšetření přispěje zdravotnické zařízení 200 Kč zpět organizaci Mammahelp.

VIDEO: Paní Radce našel bulku v prsu manžel.