Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jak se vyvíjely osudy mužů kolem Václava Havla

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Zuzana Pšenicová - 
15. listopadu 2009
07:52

Možná se tehdy, v jednom z hektických dnů listopadu 1989, kdy se sešli jako Občanské fórum, ptali sami sebe: Jakou máme budoucnost? Dnes už je osud těchto mužů z okolí exprezidenta Václava Havla znám.

Jeden se stal prezidentem, tři ministry a jeden osobním tajemníkem prezidenta. Šestý z nich už si politické kariéry v roce revoluce užil dost a odešel do ústraní.

Michael Kocáb (55)

436898:gallery:true:true
Muzikant a zpěvák, který před revolucí proslul svým účinkováním v provokující rockové kapele Pražský výběr, s níž si bývalý režim nevěděl rady. Do revoluce se vložil razantně a pak slavně vyprovodil sovětská vojska z naší vlasti. V muzice se odmlčel, zato se uplatnil jako poslanec, externí poradce prezidenta Havla a podnikatel. V lednu tohoto roku byl Stranou zelených nominován na místo ministra pro oblast lidských práv a národnostních menšin. Na tomto postu ale nezískal popularitu, spíš naopak...

Vladimír Hanzel (58)

 

436901:gallery:true:true

 


Původně hudební kritik a publicista, který fandil undergroundu, se v Občanském fóru stal jakýmsi protokolářem zasedání. Vladimír Dlouhý dokonce vzpomíná, jak se ho zeptal: „A vy byste nechtěl být ministrem?“ Díky jeho zápiskům pak také vyšla kniha Zrychlený tep dějin, která zachycovala dění i zákulisí revoluce. Václav Havel si ho vzal na Hrad, kde byl tajemníkem a ředitelem sekretariátu prezidenta. Dnes je ředitelem Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

Alexandr Vondra (48)

 

436902:gallery:true:true

 


Pracoval jako správce asijských sbírek Náprstkova muzea a jako programátor, přičemž vydával samizdatovou Revolver Revue. Podepsal Chartu 77 a byl jejím mluvčím. Odpykal si i dvouměsíční vězení. Po revoluci šla jeho kariéra prudce nahoru. Stal se velvyslancem v USA (1997–2001) a ministrem zahraničních věcí (2006–07). V poslední době má trochu smůlu – nedostal se do týmu externích poradců šéfa NATO a nakonec ani neprošel do funkce evropského komisaře.

Václav Havel (73)

 

436896:gallery:true:true

 


Pronásledovaný dramatik se dostal do čela revoluce také proto, že právě v roce 1989 pobýval ve vězení a v květnu byl díky protestům doma i v zahraničí podmínečně propuštěn. V revolučním nadšení se do funkce prezidenta ani nepočítalo s někým jiným, a tak jím byl až do roku 2003. Některá jeho rozhodnutí byla kontroverzní, jako např. rozsáhlá amnestie, a nakonec i jeho popularita začala trochu opadat. V současné domě je opět hlavně dramatikem. Jeho nejnovější drama Odcházení se hraje v několika českých divadlech.

Petr Miller (67)

 

436903:gallery:true:true

 


Jeho osud je snad největší záhada. Jako dělník a kovář v ČKD se snažil studovat, ale překazily mu to hříchy ze sovětské okupace 1968, kdy rozvážel letáky. Když přišel listopad 1989, vypravil se do Občanského fóra, aby tam tlumočil názory dělníků. A už tam zůstal. Promlouval k davu z balkonu. Vzpomíná, jak mu někdo ze štábu pak volal, že bude ministrem, jenže zapomněl říct čeho. Až o něco později se dozvěděl, že je to ministerstvo práce a sociálních věcí. Roce 1993 ale už byl zase bez práce a navíc rozvedený. Ještě dostal pár manažerských míst, ale nakonec si otevřel vinotéku na pražském Břevnově. Dnes je v důchodu a s novou ženou vychovává dvě děti.

Bohuslav Kučera (†83)
Byl v té době ve vysoké politice už přes čtyřicet let, a to jako předseda Československé strany socialistické. Tahle strana vypadala jako opoziční, ale ve skutečnosti byl rozdíl snad jen v tom, že tady se neoslovovalo »soudruhu«, ale »bratře«. Díky tomu také její předseda mohl proplouvat nejrůznějšími dobami. Skoro to vyšlo i v roce 1989, když propůjčil balkon Melantrichu, sídla strany na Václavském náměstí. Jenže všechno bylo jinak, přece jen patřil ke staré garnituře, tak brzy opustil scénu. Zemřel v roce 2006.

Václav Klaus (68)

436897:gallery:true:true
Je známo, že jeho cesta do revolučního Občanského fóra vedla z Prognostického ústavu. Jeho články o tristním konci komunismu už nějaký čas kolovaly v rozmnožených verzích mezi lidem. Tehdy se ještě také vyznačoval svébytným humorem, který ho v prezidentské funkci jaksi definitivně přešel. Předsedou vlády byl v letech 1992–98, pak byl čtyři roky předsedou parlamentu. Prezidentem je od roku 2003. Také jeho popularita kolísá, naposledy národ rozzlobil svým váháním nad podepsáním Lisabonské smlouvy.

ZAŽILI JSTE SAMETOVOU REVOLUCI?
Účastnili jste se demonstrací 17. listopadu a máte z nich vlastní fotografie? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři a pošlete nám je na e-mail online@blesk.cz. Nejlepší fotografie odměníme. Největší šanci na odměnu mají ti z vás, kteří se s fotografií vyfotí znovu na místě jejího vzniku. Nezapomeňte připojit telefonní číslo a doplnit komentáře k fotografiím.

drobek ( 15. listopadu 2009 18:52 )

mi ze všech

gogo ( 15. listopadu 2009 10:53 )

bez komentáře....

587587 ( 15. listopadu 2009 08:56 )

se mi těžce zvedá kufr ...

smrk ( 15. listopadu 2009 08:12 )

Jeden korytář vedle druhýho - stejní jako komáři, takže si nemají co vyčítat !!!!!!

Zobrazit celou diskusi