Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pospíšil promluvil o cestě do vedení TOP 09. Kalousek oznámí zásadní věc

Autor: Jakub Veinlich - 
23. října 2017
06:10

Po volebním debaklu TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem budou ve straně změny. A zřejmě ne malé. Přihlášku už si podal Jiří Pospíšil: rekordman ve sběru preferenčních hlasů z evropských a krajských voleb a bývalý nejpopulárnější politik ODS. „Hlavu na špalek“ chce dát místopředsedkyně Martkéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek chystá na začátek týdne zásadní oznámení. TOP 09 jen těsně překročila hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny a se ziskem 5,31% hlasů bude mít jen sedm poslanců. 

Při sčítání hlasů to dlouho vypadlo, že se TOP 09 do Sněmovny vůbec nedostane. Nálada ve volebním štábu byla hodně ponurá. Dokud nezačala naskakovat větší města a především hlasy z Prahy, strana se téměř loučila se sněmovními lavicemi. Tou dobou už ale do partaje Miroslava Kalouska podepisoval přihlášku Jiří Pospíšil.

„Přihlášku jsem v sobotu podepsal. Ve chvíli, kdy TOP 09 prohrála volby a není na tom moc dobře, tak se chci ke straně, se kterou tři roky spolupracuji, přihlásit a vyjádřit ji podporu,“ řekl ke svému rozhodnutí Pospíšil Blesk.cz.

Pospíšilovo gesto je prý symbolické a důkaz toho, že v době, kdy má TOP 09 podporu něco málo přes pět procent, čeká ji další budoucnost. „Věřím v to, že je zde potřeba slušné, proevropské pravicové strany. A proto ji nepodporuji jen tím, že jsem za ni v Evropském parlamentu, ale symbolicky chci přímo do ní takto vstoupit,“ popsal Pospíšil. Do Evropského parlamentu kandidoval ještě na společné listině TOP 09 a STAN. Přihlášku si v sobotu podal překvapivě ne v Plzni, se kterou je spojený jeho politický život, ale na Praze 6, kde má zázemí Muzeum Kampa.

„TOP 09 přežila klinickou smrt“

Pospíšil věří, že TOP 09 přežila svou smrt. A že když se dostala do Sněmovny, nezanikne. Je teď podle něj ale na vedení TOP 09 aby vyhodnotilo, proč se lidé ve větších městech rozhodli volit místo ní Piráty. V tuto chvíli ale nechce Pospíšil vyzývat nikoho z vedení strany k rezignaci.

„TOP 09 má za měsíc svůj volební sněm a tam delegáti rozhodnou, zda je současné vedení nebo není zodpovědné za volební výsledek,“ zmínil. Vyzývat někoho k rezignaci by bylo podle Pospíšila laciné a to i s ohledem na to, že v tuto chvíli ještě není ani do strany přijatý.

I přesto ale Pospíšil úplně nevyloučil, že by se mohl v případě přijetí ucházet na listopadovém volebním sněmu TOP 09 o místo ve vedení strany.

Video  Proslov Miroslava Kalouska po sečtení všech volebních hlasů  - David Budai
Video se připravuje ...

„Kdyby byla větší poptávka, abych se zapojil více do stranického života, tak jsem připraven. Ale v tuto chvíli nechci vyhlašovat žádné kandidatury, vyčkejme až na případné mé přijetí a nechme to na členské základně.“

Pospíšil je přesvědčený, že v budoucnu by měla mít TOP 09 dvouciferné výsledky, aby mohla veřejně ovlivňovat veřejné dění v České republice. „Je otázka, proč byli Piráti atraktivnější pro městské voliče, než TOP 09. Kdyby strana měla ve volbách osm nebo devět procent, tak bych do ní nevstupoval, ale dál bych s ní jen spolupracoval,“ zmínil.

Kalousek o vstupu Pospíšila nevěděl

Že se Pospíšil chystá vstoupit do TOP 09, s nikým prý nekonzultoval. Nevěděl o to ani předseda strany Miroslav Kalousek. Za toto gesto bývalého ministra spravedlnosti ve vládě Petra Nečase je prý ale rád. A uvítal by, kdyby ho následovali i další.

„My jsme vždy stáli o to, aby naši europoslanci, kteří jsou nestraníci, aby do té strany nakonec vstoupili, takže pokud se tak Jiří Pospíšil rozhodl, tak jsem moc rád. Stejně tak rád bych byl, kdyby k nám vstoupil i Luděk Niedermayer,“ zareagoval pro Blesk.cz Kalousek.

TOP 09 bez Kalouska?

Možnosti, že by se mohl Jiří Pospíšil ucházet o post ve vedení TOP 09, by se Kalousek podle svých slov nebránil. Stejně tak jako u ostatních členů strany. Jenže s výběrem to teď bude mít TOP 09 těžší. Velké naděje Kalousek vkládal například do poslance Marka Ženíška, jenže ten svůj mandát neobhájil. Část straníků vzhlížela také klidné síle v osobě bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, ani on ale u voleb neuspěl.

TOP 09 navíc může přijít také o svou nejvýraznější tvář. Miroslav Kalousek v těchto dnech zvažuje, zda má v čele strany dál pokračovat a kandidovat na listopadovém volebním sněmu, nebo se kandidatury vzdá. I proto nechtěl jasně odpovědět, zda si dovede Pospíšila představit třeba na postu místopředsedy.

„V úterý oznámím, zda vůbec budu kandidovat, nebo ne,“ řekl Blesk.cz Kalousek. „Hlavu na špalek“ zřejmě dá i první dáma TOP 09, staronová poslankyně Markéta Pekarová Adamová. V den voleb ve volebním štábu novinářům řekl, že pokud strana nedosáhne ve volbách na dvouciferný výsledek, dá funkci k dispozici. A to prý také udělá. Ale až na sněmu.

„Svou rezignaci spolustraníkům nabídnu. Dle jejich reakcí budu dál postupovat. Současné předsednictvo musí stanu k sněmu dovést,“ zareagovala Adamová, která se nakonec do Poslanecké sněmovny probojovala.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 25. října 2017 08:03 )

Jóóó Féééri, to bude posila...

Matos7 ( 23. října 2017 17:35 )

 Stačí se na tu svini Moravce nedivat. Já už ho neviděl 3.roky.a nechybí mi. Je tak krásný

pistora ( 23. října 2017 17:22 )

Ten Pospíšil uá neví kam by kvůli korytu vlezl!!!Stejnej šmejd jako ožrala Kalousek!!

11karel11 ( 23. října 2017 15:49 )

Konečně Kalousek bude mít čas si užívat té přepychové vily (není to RD Bechyně).

11karel11 ( 23. října 2017 15:46 )

Gratulace k prohře TOP 09. Za pomluvy a lži vás lidé prokoukli, že vám jde jen o své peněženky. Vaše vládnutí se spícím starcem byla ostuda vlády a parlamentu. Jděte k čertu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa