Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klaus ml. slavil bez Fialy v centru Prahy. V baru byl s prezidentovými muži

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
23. října 2017
05:05

Václav Klaus mladší kritizoval těsně po volbách výsledek strany. Občanští demokraté měli prý na víc než 11 procent. Poté, co chyběl na povolební tiskové konferenci občanských demokratů, slavil svůj volební úspěch v centru Prahy. Na oslavách byli někteří členové ODS, ovšem bez Petra Fialy. Nechyběli ale lidé blízcí bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. Klaus ml. pro Blesk.cz nevyloučil, že bude chtít kandidovat do vedení strany. Podtrhl, že dostal o 10 tisíc preferenčních hlasů víc než Fiala. 

„Nečekám, že mě tady v pět ráno vynesou nohama napřed,“ řekl Blesk.cz na noční oslavě v Tretter´s baru v centru Prahy čerstvě zvolený poslanec Václav Klaus mladší.

V ODS nebyli z jeho angažmá na pražské kandidátce před volbami příliš nadšení. Teď jsou ale rádi. I díky Klausovi mají občanští demokraté v hlavním městě pět poslanců včetně „nesmrtelného“ Marka Bendy. Víc než Václava Klause ml. volili lidé už jen Andreje Babiše. Syn bývalého prezidenta dostal 22 635 preferenčních hlasů.

„Na to, že jsem neměl žádný billboard a nikam mě nepustili do televize, je to docela úspěch, samozřejmě,“ neskrýval radost z úspěchu Klaus. Sám prý ale příliš slavící typ není.

„Když se mi narodily děti, tak jsem se nikdy zvlášť neopíjel, takže je to spíš taková zodpovědnost a přemýšlení co dál. Nečekám, že mě tady v pět ráno vynesou nohama napřed,“ dodal.

ODS za výsledek voleb ale Klaus příliš nepochválil, i když skončila na druhém místě s 11,32 % hlasů ve Sněmovně bude mít 25 poslanců.

„ODS se dostala z opozice do opozice, takže se o nějakém velkém úspěchu nedá mluvit. Na to, že jsme byly čtyři roky v opozici a vládla tu nejhorší vláda společně se Špidlovou, tak to nějaký grandiózní výsledek není,“ míní bývalý pedagog Klaus ml.

Podobně tvrdý byl k ODS po sečtení hlasů také Klausův otec a bývalý prezident Václav Klaus starší. „Já bych tak úplně nadšený (v případě ODS) nebyl. ODS měla nekonečně na víc. A prošustrovala šanci, která už se nikdy nenaskytne,“ řekl Blesk.cz po zveřejnění výsledků bývalý prezident, který volil i se svou ženou právě svého syna. A poprvé v životě použil při hlasování preferenční hlas. Jinak by byl pro něj prý výběr těžký.

Po volebním triumfu se navíc cítí Klaus mladší „silný v kramflecích“. Na přímý dotaz Blesk.cz nevyloučil, že na lednovém kongresu bude kandidovat do vedení občanských demokratů.

Klaus ml.: 10 tisíc víc preferenčních hlasů než Fiala je signál

„Volby jsou samozřejmě důležitá věc. Čili, když máte o 10 tisíc preferenčních hlasů víc než předseda strany, který je na každém billboardu, tak je to samozřejmě signál, že máte o něco usilovat. A hájit svoje názory,“ zmínil Klaus ml. Vše ale podle něj záleží prý na postoji jeho regionu, tedy pražské organizace ODS. „Ale signál voličů je jasný,“ naznačil své další kroky.

Pokud by Klaus mladší kandidoval do vedení, na post místopředsedy by ho prý klidně podpořil například Jan Zahradil, který tento post ve straně v minulosti zastával. Od funkce předsedy by se měl Klaus ale na doporučení Zahradila držet raději dál.

Za výsledek ODS a také jejího předsedu Petra Fialu se ale hned po zveřejnění konečných výsledků postavili například jihomoravští občanští demokraté – tedy domovská buňka Fialy, kde kandidoval jako lídr.

Václav Klaus mladší slavil své zvolení do Poslanecké sněmovny v baru Tretters v centru Prahu. Dorazil i zvolený poslanec Jan Skopeček, kandidát na poslanec Alexandr Bellu, nebo Alexandr Vondra, Jan Zahradil a nebo bývalý mluvčí prezidenta Klause Radim Ochvat i býval Klausův poradce Boris Šťastný. Václav Klaus mladší slavil své zvolení do Poslanecké sněmovny v baru Tretters v centru Prahu. Dorazil i zvolený poslanec Jan Skopeček, kandidát na poslanec Alexandr Bellu, nebo Alexandr Vondra, Jan Zahradil a nebo bývalý mluvčí prezidenta Klause Radim Ochvat i býval Klausův poradce Boris Šťastný. | Jakub Veinlich

Blažek pochválil stranického šéfa

„Jsem rád, že se ODS stala druhou nejsilnější stranou na jižní Moravě a v mém rodném Brně a že předseda ODS a lídr kandidátky v Jihomoravském kraji Petr Fiala obdržel od voličů velmi silný mandát,“ rozeslal tiskové prohlášení hned po volbách předseda jihomoravské ODS Pavel Blažek.

Podle informací Blesk.cz není vyloučené, že se Klaus pokusí převzít také řízení pražské organizace občanských demokratů. Dosavadní předseda Prahy Filip Humplík kandidoval z druhého místa, ale neuspěl. Dostal jen 5 009 hlasů a skončil až jako druhý náhradník.

Oslava se Šťastným, Vondrou, Zahradilem i Skopečkem

Společnost Klausovi při oslavách jeho volebního triumfu dělali mimo jiné také „prezidentovi muži“. Na oslavu dorazil například jeho bývalý poradce pro oblast zdravotnictví a někdejší poslanec ODS Boris Šťastný, bývalý Klausův mluvčí Radim Ochvat ale také bývalý místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil, nebo někdejší ministr obrany Alexandr Vondra. A nechyběli ani čerstvě zvolení poslanci Veronika Vrecionová, která má dceru právě s Alexandrou Vondrou, Vojtěch Munzar anebo Jan Skopeček, který byl poradcem Václava Klause staršího a je také členem Institutu Václav Klause.

Právě Skopeček zažívá v poslední době šťastné období. Na jaře nastoupil jako náhradník do Poslanecké sněmovny. V září se oženil a nyní byl zvolený znovu poslancem. Své vítězství navíc spojil s oslavou narozenin, které zapil společně s Klausem ml. a celou partou právě v centru Prahy.

„Nesmíme se zastavit. Nejhorší co by bylo, je spokojit se s 11 procenty, každý další volby musíme získávat víc, a vrátit se někam k těm dvaceti třiceti procentům,“ zhodnotil volební výsledek při oslavách Skopeček, který kandidoval jako jednička ve středních Čechách a dostal přes sedm tisíc preferenčních hlasů.

Kompletní výsledky voleb najdete zde

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
denneter ( 25. října 2017 14:32 )

Jenom debil se mu posmívá kvůli jeho tváři.Deformace se stala při porodu.

eliska963852 ( 23. října 2017 13:11 )

Klaus je v ODS teprve měsíc a už dělá rozbroje. Stranu postavil jažtakž na nohy Fiala.

bursik ( 23. října 2017 12:09 )

blesk proc otravuje s politikou ??? plne strany voleb pi.Smuclerova kdo vam to predplatil =hnus

avina ( 23. října 2017 11:34 )

Babišovi vytýkají, že při podnikání využil jejich zákonů, zbohatl. Oni zbohatli jen na politice/ privatizace,restituce.../.Klaus ml. už opouští kantořinu, malý plat. V politice si přijde na 70 tisíc a nehne prstem, jen tou křivou hubou. Jak odsuzují Babiše, mají odsoudit i Kluse st. Stejní.Zdědil po otci sebestřednost,tvrdohlavost, vykutálenost...Inu, musí živit 2 rodiny/ děti/.

naidka ( 23. října 2017 10:29 )

Kdyby to šlo, jistě by se sebou něco udělal. Možná má špatně rostlou čelist od narození a nechce riskovat možné následky takové operace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa