Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražská ČSSD napadla podzimní kandidátku. Porušila se pravidla hlasování, tvrdí

Autor: ČTK, Mii - 
26. června 2017
15:05

Část pražské ČSSD napadla nedávné vnitrostranické hlasování o kandidátce do podzimních sněmovních voleb a předsednictva strany. Došlo podle ní k porušení pravidel při hlasování, uvedl v pondělí server iRozhlas.cz, který má stížnost k dispozici. Problematický má být zejména složitý systém hlasovacích lístků, kvůli kterému třetina hlasů propadla. 

„Postačilo neprovést (přeškrtnutí) a přehlédnout označení arabského čísla u jediného kandidáta z celkových 36 na kterékoli z obou stran lístku, aby byla důsledkem neplatnost takového hlasu,“ stojí podle serveru mimo jiné v dokumentu.

Pražská ČSSD rozhodovala o kandidátce do parlamentních voleb 10. června, jejím lídrem se stal stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Členové ČSSD mu při volbě lídra dali v těsném hlasování přednost před ministrem zdravotnictví a předsedou pražské sociální demokracie Miloslavem Ludvíkem. Výsledek znamená, že Ludvík na kandidátce vůbec nebude figurovat.

VIDEO: Jedním z lídrů ČSSD pro nadcházející volby je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Co říká o zdanění bohatých a živnostnících?

Ludvík krátce po hlasování řekl, že za hlavní příčinu své porážky ve stranickém referendu považuje složitý hlasovací lístek. Podle něj údajně propadlo několik stovek hlasů v jeho prospěch.

Se současnou stížností prý ale nemá nic společného. „Vůbec, jde to mimo mě. Navíc se to mě ani netýká. Stížnost míří na počítání preferenčních hlasů, a ne na hlasování o lídrovi,“ řekl serveru Ludvík.

Podle iRozhlas.cz ale všichni stěžovatelé patří do tábora, který Ludvíka podporoval v referendu. Pod stížností je podepsán například šéf ČSSD v Praze 5 Jan Smetana, starosta Prahy 10 Vladimír Novák a pražský zastupitel Karel Březina.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tosto ( 26. června 2017 17:05 )

Jj. Proč to dělat jednoduše , když to jde složitě Nestačilo by tam jenom jméno a třeba jedno číslo ? Koukám , že u nich jsou volby , nevolby - demise , nedemise jako jejich program.

Nezadat ( 26. června 2017 16:27 )

A tento ksindl volit když se nedokáži domluvit ani mezi sebou??? Mají dluh 1 miliardu a doufám,že po volbách soud zabaví jejich majetek a rozežene je do všech koutů světa.

ttom ( 26. června 2017 15:56 )

V ČSSD vědí, že jsou na dně, tak aspoň se ještě mezi sebou dohádají, kdo z nich tam bude. Je vidět, o co jim jde, jenom o ty koryta. Kdyby ne o koryta, tak půjdou do opozice, ale to se dobrovolně v ČSSD nestane. Za všechno ale může ten Sobotka, ten vytvořil v republice takovou atmosféru, že třetina voličů bude volit Hnutí ANO. A voliči jim to spočítají i ty minulé volby, kdy vyšachovaly ze hry ANO. A Babiš byl ještě tak tolerantní, že nechal Sobotku premiérem a Sobotka z toho zcvoknul. Stejně tak to přehnal i Fiala, když pronese názor, že Babiš nemůže být v žádné vládě. Fiala do toho nemá co tak blbě žvanit, voliči sami rozhodnou. Jak by se Fiala tvářil, kdyby to vyznělo naopak a někdo by řekl, že Fiala nesmí být v žádné vládě. Potom by se Fiala oháněl Ústavním soudem

agfor ( 26. června 2017 15:17 )

Debilové. Hádají se o koryta, na které je nikdo rozumný nezvolí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa