Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidovci se Starosty potvrdili koalici. Mají dost Kalouska, Sobotky i Babiše

Autor: jer, ČTK, vei - 
12. dubna 2017
16:00

Lidovci a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středu podepsali koaliční smlouvu o spolupráci pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Nové uskupení má být silnou středovou alternativou pro statisíce voličů, řekl na tiskové konferenci k podpisu smlouvy předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho představitelé chtějí být novou generací politiků. Šéf hnutí STAN Petr Gazdík označil Bělobrádka za kandidáta na premiéra České republiky.

„Vidíme, že je potřeba vyměnit generaci lidí, které znáte už dlouhou dobu, ať už z politiky, nebo z podnikatelského prostředí,“ uvedl Bělobrádek. Střídání by se podle něj mělo týkat například šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska a zmínil i politiky, kteří jsou v současné době partnery lidovců ve vládě, premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. „Lišíme se tím, že nejsme ti, kdo přišli rovnou ze školních lavic do politických lavic a vydrželi v nich posledních 20 let,“ dodal Gazdík.

Pavel Bělobrádek chce udělat tečku za 90. léty. I proto chce ve volbách odstranit Kalouska, Babiše a Sobotku: 

Koalici musí ještě potvrdit lidovecký sjezd

Jednání o koaličním svazku trvala přibližně čtvrt roku. V jeho průběhu se objevila řada sporných bodů, například ohledně sestavování kandidátek. Koaliční smlouvu definitivně potvrdí květnový celostátní sjezd KDU-ČSL. Bělobrádek nepochybuje o tom, že nejvyšší stranický orgán lidovců smlouvu přijme.

Kromě lidovců a STAN smlouvu podpořilo také deset dalších hnutí nebo regionálních stran. Zástupci pěti z nich se připojili k podpisu ve středu.

Předseda KDU-ČSL, který je zároveň vicepremiérem v Sobotkově vládě, zdůraznil, že cílem uskupení je stát se silným středovým subjektem. „Aby Česká republika nezůstala napospas menšinové vládě za podpory radikálních stran, jako jsou komunisté, a zároveň, aby tu nebyla jedna silná strana, která bude mít moc ve svých rukou,“ podotkl.

Bělobrádek: Odmítáme centralizaci moci

Podle Bělobrádka je koalice odpovědí pro statisíce voličů, kteří hledají rozumnou volbu. Slibuje jim prozápadní směřování země, aktivní členství v NATO a Evropské unii, svobodnou diskusi a parlamentní demokracii. „Odmítáme centralizaci moci. Lidé mají rozhodovat ve svých obcích, ve svých rodinách. Jsme zástupci stran, které prosazují silné obce, silné regiony a domnívají se, že pro nás pro všechny je to správná cesta,“ dodal.

Hnutí STAN bude ve volbách spolupracovat s KDU-ČSL:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 13. dubna 2017 07:32 )

skoda, ze belobradek neprozradil jakou funkci dostane gazdik? vypada to na osobniho lazebnika s uterakem a po instalaci tureckych zachodu, na zahradni hadici.

joudajoudovy ( 13. dubna 2017 07:28 )

ud k udu, rit k riti, koryto ke korytu a kalouskuv trojsky kun je pripraven k uchopeni moci. pouze hlupak muze volit tuto svoloc....

gabreta ( 12. dubna 2017 17:12 )

Když jsi nadšený z ČSSD, tak se nauč, kde se píše i,ý! Třeba ve slově "slepý"!!!

boxer ( 12. dubna 2017 16:50 )

a ještě k nim přibalit Bohuša a celou ČSSD!!!

jarda304 ( 12. dubna 2017 16:40 )

ideální by byla i tečka za lidovci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa