Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovci se Starosty by do Sněmovny těsně neprošli, tvrdí průzkum. TOP 09 také ne

Gazdík (STAN), Bělobrádek (KDU-ČSL) i Kalousek (TOP 09) nemají své jisté. Půl roku před volbami by se podle jednoho z průzkumů do Sněmovny jejich strany nedostaly.
Gazdík (STAN), Bělobrádek (KDU-ČSL) i Kalousek (TOP 09) nemají své jisté. Půl roku před volbami by se podle jednoho z průzkumů do Sněmovny jejich strany nedostaly.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
11. dubna 2017
09:30

Ne příliš optimisticky vyhlíží nejnovější průzkum předvolebních preferencí agentury Phoenix Research pro novou koalici lidovců s hnutím Starostů a nezávislých. Uskupení by na potřebných deset procent těsně nedosáhlo. Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by nepřekonala ani TOP 09. Každý desátý volič ale ještě není rozhodnutý.

Bez překvapení naopak skončilo obsazení prvních míst. Mezi lidmi by vyhrálo hnutí ANO. Oproti jiným průzkumům, které Andreji Babišovi slibují až 32 %, se ale v tomto případě ANO pohybuje jen kolem 23,5 %.

Následuje ho ČSSD s pouhými 14 %. Pro levicovou stranu, která považovala za neúspěch už zisk kolem 20 % před čtyřmi lety, by byl takový výsledek zřejmě propadákem.

Předvolební preference začátkem dubna 2017: ANO jen 23,5 %, TOP 09 a koalice lidovců se STANem by se do Sněmovny nedostaly. Předvolební preference začátkem dubna 2017: ANO jen 23,5 %, TOP 09 a koalice lidovců se STANem by se do Sněmovny nedostaly. | Phoenix Research

Jen o dvě procenta pozadu jsou pak za ČSSD komunisté, i oni ale byli spíše zvyklí na zisk kolem 15 procent a více. Nejsilnější pravicovou stranou zůstává v posledních měsících ODS, které tento průzkum přiřkl zisk kolem osmi procent všech hlasů.

Problém by mohla mít zmiňovaná dvojkoalice KDU-ČSL a STAN. Ta potřebuje získat jako volné spojení dvou subjektů pro vstup do Sněmovny 10 procent hlasů. K tomu jí ale chybí přes půl procenta, což může, ale nemusí být v tomto případě například statistická odchylka.

Podobně napjatou situaci by podle průzkumu prožila TOP 09. Po pádu Nečasovy vlády suverénně nejsilnější pravicová strana se propadla na hranici zisku poslaneckých mandátů. V aktuálním průzkumu by dosáhla na 4,7 %. I zde ale může hrát roli statistická odchylka.

Strany se budou přes léto, a především během září a října, přetahovat především o nerozhodnuté voliče. Těch je podle Phoenix Reasearch 9,4 %, tedy zhruba každý desátý. Důležitý bude také faktor volební účasti, k urnám totiž chodí často jen skalní příznivci.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
LubomirB ( 17. dubna 2017 16:17 )

Podle jiného průzkumu má TOP 09 v současnosti 8% a předběhla by ODS. Asi záleží na tom, kdo průzkum zadává, že? Do voleb je daleko a A Topka nyní láme úspěchy se svou "vizí 2030". Vítězství PROEVROPSKÝCH DEMOKRATICKÝCH STRAN je naprosto reálné.

Stanislav Jank ( 12. dubna 2017 01:33 )

Průzkumy téhle agentury se trochu vymykají, v tomto případě se navíc jedné o preferenční potenciál, ne o klasický volební průzkum, ergo titulek je velmi zavádějící. Za mě TOPka do sněmovny patří a můj hlas má jistý.

joudajoudovy ( 11. dubna 2017 19:11 )

kalouskova velikonocni nadilka = naklepane pukavce....

gbrgbr ( 11. dubna 2017 14:52 )

Fajn by to nebylo a naštěstí nebude. Jak nás TOPka odírá prosím Vás? Pokud máte na mysli to, že díky ní jsme ekonomickou krizi přežili a jsme na tom teď dobře, tak si nemáme na co stěžovat, ale spíš se radovat.

gbrgbr ( 11. dubna 2017 14:46 )

Nemluvte za většinu, když jste jeden člověk. Pohybuji se v okolí, které TOPku volit bude. Podle všech průzkumů je jasné, že se tam TOPka dostane. Problém je, že tady jde o preference a ne volební model, takže informace jsou zavádějící.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa