Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj u voleb: Babiš versus Kalousek, Sobotka proti Fialovi a „horká“ Praha

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    22. 2. 2017
    05:25

    Přesný termín říjnových voleb do Sněmovny prezident Miloš Zeman ještě nevyhlásil, zajímavé souboje v jednotlivých regionech Česka se rýsují ale už teď. Nikdo z lídrů stran, které mají stávající poslanecké mandáty, zatím neoznámil, že by ve volbách chyběl. Otazník se vznáší pouze nad Úsvitem-NK, který se odštěpil od Tomia Okamury. Například ve Středočeském kraji se tak zřejmě utkají dva bytostní rivalové - šéf ANO Andrej Babiš a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nejvíce politických osobností ale kandiduje v Praze. Blesk přináší přehled těch nejpikantnějších soubojů.

  • 1.Babiš proti Kalouskovi a Hamáčkovi

    Hnutí ANO jako lídr předvolebních průzkumů nasazuje své největší osobnosti do boje o Prahu, Středočeský, Olomoucký a Ústecký kraj. Ve středních Čechách to bude sám předseda a ministr financí Andrej Babiš a jeho cíl bude za celé hnutí jasný - vyhrát a stát se premiérem. Takový post by Babiš na rozdíl od prezidentské funkce podle svých slov zastával rád.

     

    Proti favoritovi půjde do boje zřejmě milovaný i nenáviděný předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a bude to možná jeden z nejvyostřenějších volebních soubojů, jakkoli se Babiš v současnosti soustředí především na boj se současným premiérem. Za stranu Bohuslava Sobotky půjde v největším českém kraji do voleb předseda Sněmovny Jan Hamáček.

     

    Do boje o křesla v dolní parlamentní komoře bude ale chtít také promluvit bývalý šéf Úsvitu, nyní Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. Podle průzkumů by neměl mít problém svou pozici obhájit na další čtyři roky. „Jsem lídrem ve Středočeském kraji, kandidujeme po celé České republice. Potenciál vidím mezi 8 a 10 procenty,“ řekl Blesk.cz. O své bývalé spolustraníky se prý nestará, ti se zřejmě do Sněmovny nepodívají. „Politické mrtvoly mě nezajímají,“ prohlásil. Ve středních Čechách by chtěl totiž kandidovat také nejvýraznější muž stávajícího Úsvitu Marek Černoch. Ten ale přiznává, že o budoucnosti jeho strany se bude teprve jednat.

     

    ODS nasadí v tomto regionu do boje ekonoma Jana Skopečka a je možné, že do hry výrazně promluví také Petr Gazdík. Ten ale musí čekat, zda se jeho STAN s lidovci skutečně dohodne na dvojkoalici. Vyjednávání zatím běží. Pokud by se tak stalo, Gazdík by pravděpodobně nekandidoval ve svém rodném kraji, protože Zlínsko je tradiční bašta lidovců, a je otázkou, zda by chtěl jít do boje v Praze, kde by také nemusel být číslem jedna.

    Zajímavé souboje slibuje Středočeský kraj. Utkají se v něm například Andrej Babiš (ANO) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Za ODS půjde do boje ekonom Jan Skopeček, za ČSSD předseda Sněmovny Jan Hamáček a zapojí se také Tomio Okamura (SPD). Barvy lidovců a STANu, pokud utvoří dvojkoalici, bude zřejmě hájit ve Středočeském kraji předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Zajímavé souboje slibuje Středočeský kraj. Utkají se v něm například Andrej Babiš (ANO) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Za ODS půjde do boje ekonom Jan Skopeček, za ČSSD předseda Sněmovny Jan Hamáček a zapojí se také Tomio Okamura (SPD). Barvy lidovců a STANu, pokud utvoří dvojkoalici, bude zřejmě hájit ve Středočeském kraji předseda hnutí STAN Petr Gazdík. | Michal Sváček / MAFRA / Profimedia, Profimedia, ČTK, Blesk / Zbyněk Pecák, Archiv Blesku

  • 2.Největší bitva bude o Prahu

    Nejvíc osobností a tudíž největší předvolební kampaň se ale povalí na hlavní město. Z vládních stran tu má silného lídra jen hnutí ANO v osobě ministra obrany Martina Stropnického. „Měl bych kandidovat v Praze. Není to ještě určeno, ale je možné, že jako lídr,“ napsal Stropnický Blesku. Proti němu zřejmě jako jednička ČSSD stane nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která je členkou pražské organizace sociální demokracie, totiž „vyklidila pole“ a kandidovat bude jako lídryně v Libereckém kraji. Podle jejích slov jde o dohodu s Prahou, Libercem i nejvyšším vedením ČSSD.

     

    „Těžkou váhu“ nasadila do boje také v Praze tradičně silná TOP 09. Jedničkou bude v hlavním městě její čestný předseda Karel Schwarzenberg. Z posledního místa na kandidátce ho navíc podpoří a možná i do Sněmovny doprovodí mladý teplický radní Dominik Feri. Ten spoléhá na preferenční hlasy nebo-li „kroužky“ mladých pravicově smýšlejících lidí. Nejvýše za ODS bude podle neoficiálních informací nasazena poslankyně Jana Černochová, nominace na lídra má ale také Václav Klaus mladší.

     

    Problematickou volbu bude mít pravděpodobná koalice lidovců se Starosty a nezávislými (STAN). I v Praze (vedle Středočeského kraje) by totiž mohl chtít kandidovat na prvním místě předseda hnutí Petr Gazdík. Jedničkou ale pro lidovce bude zřejmě ministr kultury Daniel Herman. „Ano, kandidovat budu v Praze, o místě rozhodnou primární volby pražské KDU-ČSL začátkem dubna,“ potvrdil Blesk.cz Herman. I proto je pravděpodobnější, že Gazdík nakonec „poputuje“ do středních Čech. Prapor KSČM chce v Praze držet místopředseda Jiří Dolejš.

    Boj o Prahu bude lítý. Tradičně silná bývá TOP 09, kterou tam povede Karel Schwarzenberg. Silný bude zřejmě i Martin Stropnický z ANO. O hlasy ale bude bojovat i Daniel Herman (KDU-ČSL), Jiří Dolejš (KSČM), Miloslav Ludvík (ČSSD) nebo Jana Černochová (ODS). Boj o Prahu bude lítý. Tradičně silná bývá TOP 09, kterou tam povede Karel Schwarzenberg. Silný bude zřejmě i Martin Stropnický z ANO. O hlasy ale bude bojovat i Daniel Herman (KDU-ČSL), Jiří Dolejš (KSČM), Miloslav Ludvík (ČSSD) nebo Jana Černochová (ODS). | Blesk / David Malík, Jakub Poláček, Robert Klejch, ČTK

  • 3.Sobotka jde s kůží na trh proti Tejcovi

    Bohuslav Sobotka, Roman Sklenák, Jeroným Tejc na společné kandidátce. Tedy předseda ČSSD, šéf poslanců strany a šéf vlivného sněmovního výboru, který je největším kritikem současného vedení. Nejpikantnější souboj uvnitř jedné strany slibuje boj o přední příčky sociálně demokratické kandidátky v Jihomoravském kraji. Tejc ale ambice před sjezdem zatím mírní. „O lídra neusiluji. Na něj je jediný kandidát, a to současný premiér. Konečné rozhodnutí bude na všech členech z jižní Moravy v tajné volbě,“ zdůraznil pro Blesk.cz. Na kandidátce ČSSD by se mohl objevit také exprimátor Brna Roman Onderka.

     

    Za lidovce už má místo na předních příčkách kandidátky jisté předseda poslaneckého klubu Jiří Mihola. Spolu s ním by měl kandidátku vést Jaroslav Klaška, poslanec a zpravodaj zákona o EET, a poslanec Josef Uhlík. STAN se v tomto regionu s lidovci o přední místa dohadovat nehodlá.

     

    Neochvějnou jedničkou ODS pak bude na jižní Moravě předseda strany Petr Fiala, který z Brna pochází.

    Zajímavý bude boj sociálních demokratů na jižní Moravě, a to i mezi sebou. Na jedné kandidátce se tam totiž objeví předseda Bohuslav Sobotka a jeho velký kritik Jeroným Tejc. Za ODS bude kandidovat v Brně a okolí Petr Fiala, za lidovce pak šéf poslanců Jiří Mihola. Zajímavý bude boj sociálních demokratů na jižní Moravě, a to i mezi sebou. Na jedné kandidátce se tam totiž objeví předseda Bohuslav Sobotka a jeho velký kritik Jeroným Tejc. Za ODS bude kandidovat v Brně a okolí Petr Fiala, za lidovce pak šéf poslanců Jiří Mihola. | Blesk / David Malík, ČTK, Profimedia

  • 4.ČSSD: Chovanec v Plzni, co bude s Mládkem?

    Druhý muž ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec bude kandidovat ve svém rodném Plzeňském kraji. „Vypadá to, že mě moji spolustraníci chtějí vidět v čele kandidátky v Plzeňském kraji. Mně se ten nápad líbí, protože z Plzně pocházím a v Plzni stále žiji, i když pracovně musím být přes týden v Praze,“ řekl Chovanec.

     

    Situace se ale zamotala kolem dalšího ze sociálně demokratických ministrů Jana Mládka. Šéf resortu průmyslu a obchodu je na odchodu a od března by tak ideálně podle Sobotky měl ministerstvo vést už někdo jiný. Jestli to poznamená Mládkovu kandidaturu do Poslanecké sněmovny, není jasné, končící ministr na dotaz Blesku nereagoval. O hlasy se chtěl ucházet v jižních Čechách. Jan Mládek neuspěl v podzimních senátních volbách, ve druhém kole získal méně hlasů než Jaroslav Větrovský (nestr. za ANO). Jak před tím slíbil, dal poté svou ministerskou funkci k dispozici. Tehdy ho ale Sobotka podržel. Je proto otázkou, zda by od voličů získal podporu ve volbách do Sněmovny.

     

    Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí, povede kandidátku v Libereckém kraji. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zase bude tradičně sbírat hlasy v moravskoslezském regionu.

    Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

  • 5.ANO: Brabec v Ústí, Pelikán váhá

    Ministři za hnutí ANO se do voleb příliš nehrnou. Zda jít do boje o sněmovní křesla, to ještě neví ministr spravedlnosti Robert Pelikán, váhá, jestli se nevrátit k předchozímu zaměstnání. Zájem kandidovat zatím neoznámili ani Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj, ani ministr dopravy Dan Ťok. Oba jsou nestraníci.

     

    Jasno má naopak ministr životního prostředí Richard Brabec. „Kandidovat budu v Ústeckém kraji, o místě bude rozhodovat nominace z kraje,“ vzkázal krátce s tím, že má ambici být případně na kandidátce nejvýš.

     

    Pravá ruka Andreje Babiše a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek chce zase hlasy sbírat v domácím regionu. Rád bych znovu kandidoval, ale záleží to na tom, zda mne v Olomouckém kraji členská základna nominuje. Začneme to řešit po sněmu,“ napsal Faltýnek, který nedávno zkolaboval během jednání Poslanecké sněmovny po prasknutí vředu.

    Andrej Babiš s ministry hájícími barvy hnutí ANO Pelikánem, Brabcem, Ťokem, Šlechtovou a Stropnickým Andrej Babiš s ministry hájícími barvy hnutí ANO Pelikánem, Brabcem, Ťokem, Šlechtovou a Stropnickým | Facebook / Andrej Babiš

  • 6.KDU-ČSL: Bělobrádek ve východních Čechách

    Lidovecký šéf Pavel Bělobrádek je dalším z vládních členů, který zůstal věrný svému domovu. Kandidovat chce v Královéhradeckém kraji, bydlí totiž v Náchodě. Ministr zemědělství a první místopředseda Marian Jurečka na dotaz Blesku neodpověděl, pravděpodobně ale také zůstane „doma“, tedy na Zlínsku, které je tradičně nejsilnějším lidoveckým regionem.

    Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka na tiskovce v Paláci Charitas (22.11.2016) Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka na tiskovce v Paláci Charitas (22.11.2016) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 7.Šéf KSČM svede bitvu o jižní Čechy. A proč záleží na krajích?

    Ani předseda druhé nejsilnější levicové strany Vojtěch Filip neměl potřebu lovit voliče v jiném kraji, než je mu vlastní. Šéf komunistů bude kandidovat v jižních Čechách a je vysoce pravděpodobné, že jako číslo jedna.

     

    Ve volbách do Poslanecké sněmovny nerozhodují výsledky v jednotlivých krajích. Volí se ale ve 14 obvodech, které kopírují krajské rozdělení České republiky. Počet mandátů v jednotlivých obvodech není předem znám, určuje se až po volbách za pomoci počtu odevzdaných hlasů v jednotlivých obvodech. K určení počtu mandátů je třeba nejprve zjistit celorepublikové mandátové číslo. To se vypočte jako podíl celkového počtu odevzdaných platných hlasů a celkového počtu mandátů (200). Číslo se zaokrouhluje na jednotky. Pro vstup strany do Sněmovny je potřeba zisk minimálně pět procent celkových hlasů. Přesný termín voleb zatím prezident Miloš Zeman nestanovil, předpokládá se ale, že budou v říjnu.

    Poslankyně Marta Semelová s místopředsedou Sněmovny a šéfem KSČM Vojtěchem Filipem Poslankyně Marta Semelová s místopředsedou Sněmovny a šéfem KSČM Vojtěchem Filipem | ČTK

Doporučujeme
marmat ( 22. února 2017 20:10 )

NIKDO Kalouskovi m.j. nezapomněl,jak obšťastnil důchodce 34,- kč = 1,26Euro!!!/měsíčně

marmat ( 22. února 2017 20:08 )

konec = 3 slova bingo

marmat ( 22. února 2017 20:05 )

tady jste odkopal ZÁKLADNÍ neznalosti politiky... rozbor nechám vaší sousedce od plotny

zdenekk_senior ( 22. února 2017 16:34 )

S našim mladým to asi brzy šlehne.

deep_ass_flsting ( 22. února 2017 15:14 )

Ty budeš rád, když si v rychlokurzu doděláš základku, debile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa