Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Škromach s bazénkem si chce pojistit funkci. Osm křesel v Senátu obhajuje i ODS

/
  • Zdeněk Škromach (ČSSD) bude obhajovat post v Senátu. Rozhodnou občané Hodonínska.
    15. srpna 2016 ● 05:20

    Obměna třetiny Senátu, tedy horní parlamentní komory, klepe na dveře ve stínu podzimních krajských voleb. Kromě Zdeňka Škromacha a jeho ČSSD (celkem 12 křesel) hájí nejvíce postů ODS. Polovina stávajících občanských demokratů přitom znovu do boje nejde, a příležitost proto dostane třeba František „Čuňas“ Stárek, někdejší hvězda undergroundu.

  • 1.

    Zůstane Škromach mezi senátory?

    Obyvatelé Hodonínska rozhodnou, zda je i nadále bude v Senátu zastupovat potenciální prezidentský kandidát Zdeněk Škromach (ČSSD). Ten proslul Hovory z bazénku, kterými parodoval prezidentské Hovory z Lán, nebo účastí na tzv. lánském puči v ČSSD.

     

    „Pan Selfie“, jak se Škromachovi pro jeho zálibu v mobilních fotografiích také přezdívá, je senátorem od roku 2010. Má tedy za sebou první období, znovuzvolení by mu přineslo jistotu na dalších šest let. Před účastí v Senátu byl třeba ministrem práce a sociálních věcí, premiéry mu dělali Stanislav Gross, Jiří Paroubek nebo Vladimír Špidla (všichni ČSSD).

    Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie
    Autor: Facebook

  • 2.

    ODS hájí osm křesel, Sobotka to svoje už ne

    Zatímco senátoři ODS Miloš Vystrčil, Veronika Vrecionová, Jiří Oberfalzer nebo Tomáš Jirsa se znovu chystají kandidovat, místopředseda Senátu a bývalý prezidentský kandidát Přemysl Sobotka už ne. Na krajské kandidátce podporuje z 10. místa volebního lídra v Libereckém kraji.

     

    Nekandiduje ani nevidomý senátor Milan Pešák, kterého zvolili před šesti lety Pražané. Policie žádala koncem roku 2014 parlament o jeho vydání v souvislosti s podivným prodejem pozemků na Praze 11. Pešák tam byl zastupitelem. Vinu odmítl.

    Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka ani jeho nevidomý kolega z horní parlamentní komory Milan Pešák (oba ODS) nebudou své posty obhajovat.
    Autor: Blesk / Kateřina Kalibánová, ČTK

  • 3.

    Kandiduje i kontroverzní Tesařík z ČSSD

    Adept s nádechem kontroverze se objevil mezi kandidáty ČSSD. Znovu chce být totiž senátorem i Martin Tesařík. Jeho jméno se přitom nejčastěji v poslední době skloňuje v souvislosti s olomouckou kauzou Vidkun, Robertem Šlachtou a policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

     

    Právě směrem k ČSSD měly putovat citlivé informace, které údajně vynesl policejní prezident Tomáš Tuhý. Tvrdí to deník Neovlivní. Data měl zužitkovat jeho bratr Jan, který je podnikatelem. V odposleších vystupují Tesaříkové jako „velký a malý strejda“, Tuhý pak jako „kamarád z Ostravy“.

    Bývalý olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD) byl od roku 2010 v Senátu. Svůj mandát obhajuje.
    Autor: Archiv Blesk

  • 4.

    Mládek může po neúspěchu přijít i o vládu

    Ne příliš silná pozice ve vládě, souboj s mnohem průraznějším ministrem vnitra Milanem Chovancem kvůli vysokorychlostnímu internetu a navrch průšvih jménem OKD. Sečteno podtrženo, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by nějaké to volební vítězství bral všemi deseti.

     

    Mládek se rozhodl hrát vabank. Prohlásil totiž, že neúspěch ve volbách do horní komory se odrazí i v jeho dalším působení v kabinetu. „Kdybych neuspěl, zvážím rezignaci na pozici ministra,“ řekl už v únoru. A pokud se náhodou rozhodne i přes neúspěch ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) zůstat, poskytne téměř ideální důvod ke svému odvolání, o kterém se mluví už řadu měsíců.

    Ministr průmyslu Jan Mládek
    Autor: Karel Kopáč, archiv

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

schelly: To je prase nechutný. Chce to další defenestraci. A prasátkům se omlouvám, to jsou milá zvířátka oproti tomuto!

(21. 08. 2016 18:11)

hejhej: Škromach už je trapný svým zviditelňováním jenom před volbama. Snad voliči už prokoukli darmožrouty a nebudou volit nikoho z ČSSD, ODS, TOP09, KDUČSL a Zelené !!

(15. 08. 2016 14:09)

reypal: Kdyby měl Škromach mozek,neprovokoval by svými stupidními nápady.Ale ani tuhle radost nám neudělá.Patří do dlouhé řady nevolitelných exemplářů rádobypolitiků,vyžírků.Lituju jeho voliče.Těm snad nechybí jenom mozek,ale i rovnou hlava.

(15. 08. 2016 08:31)

pavel215_klafunda: Přesně tak. Škromach, Benda, Kalousek, Sobotka, Němcová....to jsou všechno trosky, které nemají v politice dávno co dělat.

(15. 08. 2016 07:16)

deep_ass_flsting: A což teprve, až tam budou lidé typu František „Čuňas“ Stárek, to bude teprve kanál!

(15. 08. 2016 07:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy