Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman nasadil brýle a řekl 14 nepravd, tvrdí analytici. Drahoš jen tři

Autor: base, ČTK - 
26. ledna 2018
09:30

Ve čtvrteční debatě prezidentských kandidátů v České televizi zaznělo celkem 90 faktických tvrzení, více nepravdivých výroků pronesl současný prezident Miloš Zeman. Vyplývá to z analýzy webu Demagog.cz. Zeman řekl 52 faktických výroků, z toho jich 14 server vyhodnotil jako nepravdu. Druhý kandidát Jiří Drahoš měl 38 faktických výroků, z toho tři nepravdivé.

Zeman nemluvil pravdu, například když tvrdil, že jeho vláda neprojednávala v roce 1999 přijímání migrantů z Kosova. Nepravdivé byly podle serveru třeba i výroky o tom, že za pět let působení na Hradě nikomu neudělil abolici, nebo že twitterový účet prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je jeho soukromou záležitostí. Vedle 14 nepravd označil Demagog.cz pět Zemanových výroků za závádějící a osm se jich nepodařilo ověřit.

Mimo jiné bylo také jako nepravdivé vyhodnoceno tvrzení, že se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem neprobírá obsah twitterového účtu @PREZIDENTmluvci. Ovčáček přitom v minulosti médiím tvrdil, že účet spravuje po dohodě s prezidentem. V podobném smyslu se vyjádřil i hradní kancléř Mynář.

Drahoš se prý mýlil například v tvrzení, že vláda Miloše Zemana nabídla v roce 1999 muslimům z Kosova pět tisíc míst v České republice. „(Ministr zahraničí Jan) Kavan zde, ostatně stejně jako celá vláda, ovšem tento počet nenabídl. Pouze mluvil, že tento počet nejde vyloučit, dodal, že je to předčasné. V Kavanově prohlášení šlo o horní variantu, konkrétně mluvil o možném rozsahu v řádu dva až pět tisíc,“ uvedl web. Pět Drahošových výroků se mu nepodařilo ověřit.

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát.“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V debatě nechybělo ani financování kampaně obou kandidátů. Miloš Zeman do studia přinesl seznam dárců (spolku Přátelé Miloše Zemana), jejichž jména dosud nebyla veřejně známá.

„Výroky v souvislosti s prezentovaným seznamem jsme byli nuceni označit za neověřitelné, neboť nemáme možnost jakkoliv prokázat jeho kompletnost,“ řekl k tomu vedoucí projektu Jan Tvrdoň. Stejného výsledku u podobného výroku se dočkal Jiří Drahoš. Jeho kampaň také nebyla dosud oficiálními místy prověřena.

Video  Hašková Coolidge fandí Zemanovi: Na 8 otázek o jeho politice řekla 8x nevím, nekomentuji.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V úterní debatě na TV Prima Zeman sdělil 28 faktických výroků. Nepravdivých bylo podle serveru sedm, zavádějící tři, neověřitelné dva. Drahoš řekl 14 faktických výroků, pravdu neměl dvakrát. V neděli na Nově byl pouze Miloš Zeman, z 32 jeho faktických výroků označil server jako nepravdu devět z nich, deset bylo zavádějících a dva neověřitelné.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018 – důležité informace přehledně zde >>>

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 27. ledna 2018 10:55 )

Jiří Drahoš:, Proč mě nevolí čestný a pracující lid ČR. Toto je mé mínus.. 1.lžu 2.intrikuji 3.jsem zkorumpovatelný 4.jsem samolibost sama 5.jsem zákeřný 6.cítím se byt elita 7.opovrhuji názorem opozice 8.vydíral jsem spolupracovníky 9.donášel jsem StB 10.ač nerad přiznávám že jsem pedofilní 11.mám komplex méněcennosti 12.závidím 13.za peníze zaprodám i ČR 14.rád zabíjím zvířata 15.absolutně neumím politiku 16.jsem srab 17.nemám rád lid ČR 18.jsem lakomec 19.chci být za každou cenu prezidentem 20.jsem křivej a falešnej přesně tak,jak mam křivou hubu... A proto chci byt prezidentem za podpory zlodějů,megapodvodníků,havloidů,pražské kavárny,gaunerů co ničí tento stát a budou s mou pomocí ničit i nadále!!

agfor ( 26. ledna 2018 19:13 )

Titulku se dá věřit. Když mluví spatra tak nelže, takhle přečetl bláboly, které napsal (asi) Ovčáček.

Fosen ( 26. ledna 2018 18:01 )

Zeman je pod strasnym tlakem. Nemusi si snad vsechno pamatovat do detailu. I to, co se stalo pred dvaceti lety. Kvuli tomu neni notoricky lhar.Kdo by toho tolik nosil v hlave? Myslim, ze jeho pamet je nadprumerna. Toho uboheho posmevacka Drahose,ktery je bez politicke minulosti, nemuzete srovnavat v pravdomluvnosti. Neudelal jeste nic. Politici voli Drahose, protoze si mysli, ze je Drahos ochrani pred Babisem, ale Drahos je spatna volba! Myslim, ze Zemam nemusi byt ve spatnem zdravotnim stavu, ale ted je to na nej velky napor. Nikdo z nasi rodiny nepamatuje takovou stvavou kampan na prezidenta. Drahos se posklebuje a chyta za slovo jako pubertak. Nema zadnou vizi, ani nutne charisma.Nevidim jediny duvod proc chtit takoveho prezidenta.

hejhej ( 26. ledna 2018 15:17 )

Zeman si nasadil brýle s diptriemi, Drahoš, aby vypadal " důležitý" měl brýle bez dioptrii a odporný škleb.

plebejec ( 26. ledna 2018 14:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa