Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Superdebata: Topolánek zaryl do rivalů kvůli bezpečí, Drahoš mu to vrátil

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. ledna 2018
22:35

K první superdebatě v novém roce 2018 se sešla osmička prezidentských kandidátů ve zbrusu novém prezidentském studiu Blesku. Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig a Jiří Hynek se střetli nad řadou témat, aby vše zakončili zpěvem státní hymny. Bez Miloše Zemana, který vyhlásil bojkot debat. Řešila se i otázka bezpečnosti a to, zda se jednotliví kandidáti cítí být v Česku něčím ohroženi.

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že se cítí ohrožen řadou věcí. Dostal se přitom i k migrantům a teroristům. „To nebezpečí nejsou samozřejmě jenom ti uprchlíci, nebo ti, co prohráli tu válku, bojovníci ISISu, kteří se teď začnou rozšiřovat zpátky po EU a někteří pro ně chystají sociální programy,“ uvedl Topolánek v živě vysílané superdebatě Blesku. A varoval před radikalizací umírněných muslimů v EU.

Prezidentské volby ONLINE: Sledujte, jak se volí v ČR

Topolánek se cítí být ohrožen i nevyjednáváním Evropské komise a EU ohledně Dublinu 4, nového azylového a migračního práva, které nás může postavit „do ofsajdu“ při rozhodování, kdo má a kdo nemá žít na našem území.   

Drahošův střet s Topolánkem

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš vrátil o chvíli později úder právě Topolánkovi. Ten totiž říkal, že otázky bezpečnosti, migrace či šíření politického islámu před jeho vstupem do kampaně v debatách příliš neregistroval a je proto rád, že je do kampaně vnesl.

„Já jsem chtěl jenom korigovat pana Topolánka, který říká, že až s jeho příchodem do debat byl vůbec vnesen problém imigrace, islámu. Já jezdím po kontaktní kampani od jara letošního roku a na všech debatách s veřejností jsou tato témata otevírána a bavíme se o nich neustále,“ oponoval Drahoš, který prý bezpečnost ČR považuje za jedno ze zásadních témat. Topolánek dle něj vstoupil do kampaně poměrně pozdě a má i tak pocit, že do ní vnesl nějaká témata. „Není to pravda,“ míní Drahoš.

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hannig: Na západ od nás je nebezpečná Evropa

„Domnívám se, že největší ohrožení jsme my sami. Tím, že budeme podceňovat nebezpečí, které je kolem nás. Ono je to s tím nebezpečím tak trochu jako s čištěním zubů. Vy si čistíte zuby proto, aby byly zdravé. A nezačnete si je čistit, až když vám vypadají,“ uvedl Jiří Hynek, manažer a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Česko je šestou nejbezpečnější zemí na světě, zaznělo v dalším průběhu debaty. „Musí zůstat klidným srdcem v neklidném těle Evropy. A proto žádný imigrant,“ řekl Petr Hannig, hudební producent stojící mj. za objevením Lucie Bílé, které ostatně vymyslel i její pseudonym.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

„Teď se cítím bezpečně, protože nás nepostihly ty kvóty, nepostihl nás Dublin 4, to by byla naprostá katastrofa. Zatím si žijeme ve staré, dobré Evropě. Když jdete za naše hranice, tak tam je nová Evropa, neklidná, nebezpečná. Myslím hranice na západ – Německo, Švédsko, Norsko,“ doplnil.

Podle Jiřího Drahoše je přitom právě třeba při otázce bezpečnosti jasně říci, kam patříme. „Jsme součástí Evropy, jsme v centru Evropy a naše bezpečnost je garantována nejenom EU, našimi spojenci, ale i našimi spojenci v rámci Severoatlantické aliance,“ říkal v živě vysílaném Superduelu. „Nepatříme na východ, nepatříme směrem k Rusku a Číně a patříme do Evropy,“ podotkl Drahoš s tím, že nesouhlasí s Hannigem, že by se rapidně snižovala bezpečnost.

 

Kulhánek se „navezl“ do Okamury

„Já se cítím na rozdíl od ostatních v této zemi velmi bezpečně. A myslím si, že většina občanů, kdyby neposlouchala příliš mnoho politiky a kdyby neposlouchala příliš mnoho televize a denního tisku, tak že by se cítili bezpečně rovněž,“ doplnil další z osmičky kandidátů Vratislav Kulhánek, někdejší šéf Škody Auto.

Podle Kulhánka jde o nebezpečí, která „v zásadě jsou kdesi v dáli a je otázka, bůhví jestli“. „Mně občas nahání velkou hrůzu i vyjadřování pana Okamury a některých čelných představitelů SPD. Protože to riziko zdaleka není takové,“ vymezil se Kulhánek proti šéfovi SPD Tomiu Okamurovi. Ten varuje před zhoršující se bezpečností v Česku opakovaně, o Vánocích mluvil i o hrozbě teroristických útoků v Česku.

Kulhánek nicméně chápe, že se pak lidé mohou cítit nejistě. Česko však považuje za bezpečné i v rámci EU. „Ty tzv. ublížení, které se nám ze strany EU dostává, nejsou zdaleka tak dramatické, jak se servíruje a abychom se před nimi museli bránit,“ dodal. „SPD vidí ty hrozby, které budou v budoucnosti,“ oponoval Hannig.

Video  Cítí se v Česku bezpečně? Superdebata kandidátů na prezidenta a téma bezpečí či migrace  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Fischer: Nejsme na ostrově, týká se to i nás

Někdejší poradce Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer naopak upozornil, že se věci, které se dějí na hranicích Evropy, týkají přímo i nás. „Když se podíváme na evropský prostor, tak skutečně na hranicích evropského prostoru dochází k obchodování s lidmi, bují otrokářství a my si musíme představit, že nejsme na ostrově, to se týká také nás,“ varoval.

Podle Fischera je však bezpečnost také otázkou každého občana. „A je to také otázka toho, co navzájem cítíme. My musíme být rezistentní nebo odolní. Ve chvíli, kdy nebudeme mít jasno, kdo nás ohrožuje, kdy budeme mít ostych toho nepřítele dokonce sami pojmenovat, jak se to stávalo v minulosti (…), tak to nám vlastně nakonec komplikuje tu situaci,“ řekl Fischer.

Hradní adept připomněl také, že v minulosti chodil i do parlamentu. V čele bezpečnostního výboru tam přitom po volbách stanul Radek Koten z SPD. To Fischera znepokojuje. „Pozor, tady se děje něco, co je pro naši bezpečnost poměrně důležité,“ varoval Fischer.

Oklešťování svobod v Česku a Zemanův bojkot

Topolánek nakousl také otázku „zkracování individuálních práv, která jsme získali po listopadu 89“. Mluvil i o údajné šikaně živnostníků či podnikatelů. O oklešťování společnosti má obavy i lékař Marek Hilšer. „Mě znepokojuje v této společnosti opravdu nastupující privatizace politické moci, myslím si, že je potřeba posílit občanský princip… Kandiduji také proto, že bych ho chtěl posílit,“ uvedl.

Na závěr debaty si přitom osmička prezidentských kandidátů společně zapěla státní hymnu.

Video  Prezidentští kandidáti zpívají českou hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Miloš Zeman, kterého by podle agentury Phoenix Research volilo 34 procent voličů, pozvánku do superdebaty dostal také, ovšem stejně jako v jiných případech odmítl. O tom, proč nebude chodit do debat, mluvil během oficiálního oznámení své kandidatury 10. března 2017.

„Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit (…) žádných rozhlasových ani televizních diskusí,“ říkal tehdy Zeman.

Duely kandidátů i superdebata lídrů stran

První kolo prezidentské volby 2018 odstartuje již v pátek 12. ledna, kdy se ve 14:00 poprvé otevřou volební místnosti. Skončí úderem druhé hodiny odpolední v sobotu 13. ledna.

Blesk Zprávy vám do té doby nabídnou i duely jednotlivých prezidentských kandidátů v pořadí: Pavel Fischer vs. Michal Horáček (čtvrtek 4. 1. od 20:00), Michal Horáček vs. Mirek Topolánek (úterý 9. 1. od 20:00) a Mirek Topolánek vs. Pavel Fischer (středa 10. 1. od 20:00). V pátek 12. ledna následuje Superdebata se zástupci parlamentních stran – opět živě, tentokrát od 12. hodiny.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
flora ( 12. ledna 2018 08:28 )

On to nepotřebuje. Říká, že to znát nemusí na všechno bude mít poradce. Je to člověk s jedním jediným názorem. Chci na Hrad a to za každou cenu.Za každou.

flora ( 12. ledna 2018 08:23 )

Debata mě přišla jako nějaké terapeutické sezení pacientů, kde si navzájem v rámci léčby pokládají otázky. žádné těžké a zásadní, podle toho vypadaly i odpovědi. Nebo jako hra skautíků na táboře, kdy ž venku prší.

Nezadat ( 11. ledna 2018 23:41 )

Nezadat ( 11. ledna 2018 23:22 )

brugal:Ty jsi ale negramotný debil,když už nepoznáš,že reqoslava zde píše o těch debilech co nevolí pana Zemana.

Nezadat ( 11. ledna 2018 23:17 )

Když jsem uviděl 7 debilů a jednoho slušného kandidáta a to bylo hned poznat kdo to je když ta sviině buuzerantská z čt začala do něho rýt,tak jsem to hned přepnul na vynikající debatu na TV Barandov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa