Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš: Jak to měl s StB a kdo mu platí kampaň?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
13. ledna 2018
16:00

Osm let stál v čele největší státní vědecké instituce v Česku, po lednových prezidentských volbách by rád stál v čele celé republiky. Jiří Drahoš je nestraník, má image gentlemana a získal mezi lidmi nejspíš nejvíc podpisů pod svou kandidaturu. Z politických stran už má podporu KDU-ČSL a hnutí STAN, zvažuje ji i TOP 09. Negativním lustračním osvědčením spekulace o spolupráci s StB. Svou kandidaturu na prezidenta ohlásil loni koncem března. Blesk Zprávy přinesly profily všech kandidátů na prezidenta, Drahoš je ve 2. kole voleb.

Do boje o Hrad jde jako jeden z trojice kandidátů, kteří stavějí na podpoře lidí. Občanských podpisů podle svých slov sesbíral přes 140 tisíc, tedy nejvíc ze všech. „Hlavním důvodem mé kandidatury jsou obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám,“ řekl ke svému záměru stát v čele ČR s tím, že bude ve volbách nestraníkem.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Náš majetek je nějakých dva miliony korun na vkladních knížkách a takových instrumentech. Jinak jsem si za svůj celoživotní vědecký přístup k práci nevydělal o mnoho více, takže to není žádné tajemství. A finance na transparentním účtu jsou dobře známy,“ poodhalil pak svůj majetek během jedné z debat.

Drahoš patří společně s Horáčkem ke kandidátům, kterým se na účtech vedených ke kampani točí největší peníze. Na darech dostal už více než 10 milionů, mezi největší donátory patří Nadace BLÍŽKSOBĚ, která přispěla 1,5 milionem korun, milion mu také poslal miliardář Luděk Sekyra. Půl milionu také miliardář Libor Winkler. Největším podporovatelem z hlediska financí je ale Dalibor Dědek z Jablotronu.

„Jednám s podnikateli, firmami, někteří se mi sami hlásí, že chtějí podpořit moji kandidaturu. Všem jim říkám důrazně, že ode mě nemohou očekávat nic, než že když se dostanu do prezidentské funkce, že budu férově rozhodovat vše, o čem rozhodnout mohu,“ prohlásil k lovu milionů už dříve Drahoš.

Jiří Drahoš byl jedním ze tří prezidentských kandidátů, kteří mohli vystoupit 17. listopadu na pódiu na Václavském náměstí. Den poté si posteskl, že je chyba, že to organizátoři neumožnili také Michalu Horáčkovi. Lidé mu ale vyčetli, že si vzpomněl pozdě.

„Chataření jsem připraven se vzdát“

Že je Drahoš jako správný Čech také vášnivým chatařem, není tajemství. Krátce po ohlášení své kandidatury vzal do svého letního sídla u přehrady Kamýk také štáb Blesk.cz.

Video  Na chatě u Jiřího Drahoše: Posekal trávu a prozradil, jak shání miliony na boj o Hrad.  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Musím říct, že už teď v rámci začínající kampaně mám na chatu stále méně času,“ řekl začátkem června, aby dodal: „Pokud by kandidatura vyšla, a já do toho jdu, abych vyhrál, tak budu mít na chatu hrozně málo času.“

Zdraví: Jsem fit, ráno cvičím

Na rozdíl od výtek, které často směřují na adresu zdravotního stavu současného prezidenta Miloše Zemana, Jiří Drahoš sám o sobě říká, že je fit. Lékařské zprávy ale zatím nezveřejnil.

„Jsem fyzicky fit, každé ráno cvičím, už řadu let. Snažím se chodit, kdysi jsem běhával. Denně nachodím takových pět kilometrů. Nevydržím sedět. Nemám žádné problémy. Řekl jsem věcně, že jediný lék, který beru, je na mírně zvýšený krevní tlak,“ řekl ke svému zdraví dlouholetý šéf Akademie věd.

Šéf týmu se mihl kolem kauzy Rath

V souvislosti s vedoucím Drahošova týmu Jakubem Kleindienstem je pro úplnost třeba dodat, že působil ve firmě, která se zapletla do kauzy exhejtmana Davida Ratha. Drahoš ale o této minulosti ví a problém nevidí.

„V době, kdy vznikla kauza Davida Ratha, tak neměl s tou firmou nic společného. Jakub Kleindienst mě přesvědčil, zkušenosti má jak ze státní správy, tak z veřejného sektoru. Zná politiku, je to zkušený manažer. Věřím mu, vybral jsem si ho,“ řekl pro Blesk.cz už na jaře.

Drahoš o StB: „Mám negativní lustrační osvědčení“

Drahoš se také sám musel ohrazovat proti tvrzením o své minulosti. Odmítl, že by spolupracoval s komunistickou StB, a na důkaz předložil své negativní lustrační osvědčení z roku 1992.

„Byl jsem upozorněn, že se po internetu šíří hanopis s odpornými obviněními mé osoby. Chci všechny ujistit, že se jedná jen o sprosté lži a považuji to za záměrnou provokaci,“ informoval v červenci na svém webu.

Spekulace o jeho spolupráci se Státní bezpečností publikovaly dva weby, které bývají označovány za prokremelské propagandistické stránky.

Lustrační osvědčení Jiřího Drahoše Lustrační osvědčení Jiřího Drahoše | Archiv Jiřího Drahoše

Jiří Drahoš v rychlém přehledu:

  • věk: 68 let (narozen 20. 2. 1949)
  • ženatý, manželka Eva, dcery Radka a Lenka, dva vnuci
  • nestraník
  • 2009–2017 předseda Akademie věd ČR
  • 2012 Medaile Za zásluhy
  • Názory: Stojí za členstvím Česka v NATO; nerušil by protiruské sankce; nejmenoval by vládu s komunisty; nejmenoval by premiérem někoho, kdo je obviněn z trestného činu; trvá na účinné kontrole vnějších hranic EU; prezident ctí ústavu

www.jiridrahos.cz

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 najdete zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
evauhli ( 5. ledna 2020 16:04 )

Pro mne je to také lhář. Za socializmu rajzovat po světě kam se mu zachtělo, to se každému jen tak nepodařilo. Proto to byl asi "BAS" Neznalí tohoto označení ať si dohledají, co to znamenalo.

schmid ( 26. ledna 2018 18:21 )

Zdenku,máš ho venku

SL0N ( 20. ledna 2018 08:48 )

Prezident schvaluje a rozpouští vládu (A.Babiše jsem nevolil, ale mít v budoucnu premiérem Drahošovi nakloněnému Kalouska, to je pro mě ta nejhorší varianta). Prezident bude vetovat nebo spolupodílet na podpisu mezinárodních politických, obchodních, bezpečnostních smluv. Drahoš se netajil náklonností k neomarxistům Merkelové a Macronovi (pominu zde otázku Římského klubu a jeho členství).

SL0N ( 20. ledna 2018 08:46 )

Prosím, případní voliči jiných kandidátů, abyste zvážili, jestli je přednější zášť vůči prezidentu Zemanovi před zájmy naší země! Hon ze všech stran na M.Zemana se stupňuje a tolik prostoru, kolik má p.Drahoš v médiích nemíval ani p. Kalousek, Schwarzenberg nebo Sobotka za největšího rozkvětu. Slýchám, že lidem se nelíbí Ovčáček, Mynář nebo Nejedlý vzhledem ke spolupráci s Ruskem. Ačkoliv i M.Zeman má s Ruskem dobré vztahy, nemyslím si, že ve skutečnosti je stávající prezident nekriticky proruský. Na hradě vlaje stále vlajka Evropy. Řada lidí z mého okolí si přeje mít tam vlajku českou (já také). Prezident se setkává s většinou evropských i zahraničních státníků. Má dobré vztahy např. s Izraelem, který není stát bývalého východního bloku. Řada lidí mu vytýká, že dostatečně nekritizuje NATO a vyzývá k spolupráci státních armád na mise do Východních zemí. Jeho názory na EURO nejsou odmítavé. Je spíše nakloněný Euru, ale až za určitých podmínek a při souhlasu národa. Když jako mezi prvními cestoval obchodně do Číny, řada evropských politiků mu cesty vyčítala. Později Macron i Merkelová i představitelé Velké Británie cestovali do Číny, aby navýšili obchod těchto zemí v Asii, a to už nebyl problém. Něměcko realizovalo s Ruskem řadu obchodních aktivit v automobilovém průmyslu, USA se Ruskem ještě do nedávna podílela na kooperaci těžby nerostných surovin v Arktice, ačkoliv už v té době probíhaly sankce proti Rusku. Naše podniky v té době tratily obrovské částky, protože nemohly exportovat již dojednané výrobky (Madeta). Vidím zde dvojí metr a záměrné neinformování zpravodajskými médii. J.Drahoš vytváří obavy, že volby jsou ovlivňované zahraničními mocnostmi. A on má v jistém smyslu pravdu - navoliče je veden masivně nátlak ze strany americké ambasády a zahraničních politických neziskovek. Drahošovu kampaň realizuje ex-pornoherec J.Janda a P.Kolář (podporovatel radaru a zástupce zahraničních zájmů USA). Oba se zabývali vedením a činností v neziskovce Evropské ho

Jarecek ( 17. ledna 2018 09:27 )

Tak jak to tady pročítám , toto fórum je většinou nakloněné panu Zemanovi. Ten taky neumí nic jiného, než bezostyšně a nepravdivě napadat slušný lidi, viz kauza Peroutka. A teď se vytahuje špína na pana Drahoše, člověka, který na rozdíl od toho prasete vožralýho uslintanýho Zemana něco pro tuto republiku udělal. Lidi, vzpomeňte na rok 1968, jestli to vyhraje Zeman, tak je tady brzy máme zpátky!!! Putin se nijak netají tím, že chce Sovětský svaz tak jak byl za Stalina a Brežněva. A už s tím začal,viz Ukrajina a Krym!! Pokud tedy dovolíme tomu podvraťákovi Zemanovi a jeho chátře ,aby dál Putinovi Lízala *** a kouřila ***a, budeme se brzy zdravit Zrávstvujte, tovarišči!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa