Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahoš odkryl soukromí: Co mu „vyčítá“ žena a jaký lék bere Zemanův rival?

Autor: Václav Lang - 
6. června 2017
05:01

„Ať už jsme byli kdekoli po světě, vždycky jsme si říkali, že nejhezčí výhled je stejně tady u nás,“ zasnil se Jiří Drahoš s manželkou Evou na své chatě u Kamýku nad Vltavou. Právě tam pozvali koncem minulého týdne i štáb Blesk.cz. Jeden z vážných vyzyvatelů prezidenta Zemana v boji o post hlavy státu pak v rozhovoru prozradil detaily ze své kampaně i ze soukromého života.

Nenápadná obec Zduchovice nedaleko Kamýku nad Vltavou má sotva tři stovky obyvatel a nebýt toho, že v některých svých částech skýtá skvostný pohled na kamýckou vodní nádrž, nebylo by na ní nic zvláštního.

Jak se Jiří Drahoš chystá do boje o prezidentský úřad? Podívejte se na reportáž:

Video  Na chatě u Jiřího Drahoše  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Pokud se však vyplní přání bývalého šéfa Akademie věd ČR Jiřího Drahoše, případně predikce některých komentátorů, zaměří se právě do této vesničky maximální pozornost českých médií i občanů. V tamní chatové osadě totiž tráví volné chvilky Drahoš s manželkou Evou. Ve skromné chatce, kterou před třiceti lety pořídili a částečně vlastníma rukama postavili.

Chata půjde stranou

Blesk.cz je navštívil v pátek, kdy slunce atakovalo tropické teploty a bezmračná obloha se až kýčovitě zrcadlila na vodní ploše, která se skvěla pod jinak obyčejnou chatkou. Jak sami Drahošovi poznamenali, je to jejich oblíbené místo a nejraději tráví volný čas shlížením z terasy nebo pod ní posazené vyhlídky do zaplaveného údolí, které sem tam naruší loďka. 

Jiří Drahoš s manželkou Evou na své chatě u Kamýku nad Vltavou Jiří Drahoš s manželkou Evou na své chatě u Kamýku nad Vltavou | Blesk/Václav Lang

Drahoš uznává námitku, že pokud se stane prezidentem, bude se muset smířit s tím, že si už tenhle výhled příliš neužije. „Už teď jako kandidát na prezidenta v rámci začínající kampaně mám na chatu stále méně času. Přece jen se sem občas dostanu, posekám trávu, něco připravíme, uděláme, ale obávám se, že pokud by kandidatura vyšla – a jdu do toho proto, abych vyhrál – tak že na chatu budu mít hrozně málo času,“ míní.

Podle posledního průzkumu preferencí prezidentských kandidátů, který v sobotu zveřejnila společnost Median – je Drahoš zatím nejsilnějším konkurentem Miloše Zemana v boji o Pražský hrad. Zemanova podpora v květnu klesla na 35 procent, naopak Drahošovy preference stouply o sedm procentních bodů na 24 procent. Stávající hlavu státu navíc porazil v otázce, kdo by byl dobrým prezidentem, a to v poměru 40 ku 33 procentům.

Cítí se fit, bere jediný lék

Do kandidatury ale Drahošovi ještě schází desítky tisíc podpisů pod petici za kandidaturu. Zatím jich prý má kolem 20 tisíc, ale hlavu si z toho nedělá: „Podpisy nejsou závody. Jednak se mohou sbírat až do října, jednak my jsme to nepojali jako závod,“ uvedl s tím, že před kvantitou upřednostňuje dostatečnou ověřenost petentů. Podpisy pro něj prý sbírají i jeho sousedé chataři.

Jiří Drahoš na své chatě u Kamýku nad Vltavou Jiří Drahoš na své chatě u Kamýku nad Vltavou | Blesk/Václav Lang

Na úspěch v prezidentských volbách si věří. Z rozhovorů byla znát připravenost v celé řadě témat, ať už odpovídal při kávě na terase chatky, nebo v pracovních rukavicích po sekání trávy.

Je mu 68 let, tedy o rok víc, než bylo Miloši Zemanovi při první prezidentské kandidatuře, cítí se být ale v dobré kondici. „Už mnoho let každé ráno cvičím, teď už neběhám, ale snažím se chodit, denně nachodím takových pět kilometrů. Nevydržím sedět, manželka mi vyčítá – třeba tady na chatě – že si dáme kafe nebo něco sníme, a já už jdu něco dělat. Určitě jsem v docela dobré fyzické kondici, nemám žádné problémy. Jediný lék, který beru, je na mírně zvýšený krevní tlak, ale to není v populaci nijak neobvyklé. Kampaň zvládnu a zvládl bych i prezidentský úřad,“ uzavřel.

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem.  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
ninga ( 7. června 2017 21:31 )

Muhehe!

rockyshowman ( 7. června 2017 09:39 )

Když již byl v té Opavě, měl navštívit arboretum Nové Dvory, tam by viděl jak bude vypadat naše země, když bude stát u vedení garnitura, která tady vládla po tzv. revoluci. Dát tuto zami dohromady, by bylo nad jeho síly. Ať vezme si tu svoji sekačku a jde na chatu. Tam má hezky. Není pěkný pohled na zdevastovanou zemi a živořící občany. Důchod má velký, a charakter neznám. Babiš nás uživí, Okomura ochrání a Miloš patří na hrad.

ellenic ( 6. června 2017 20:19 )

Pink Zemana ne, bez opory neujde ani pár metrů, jasně je to vidět, když je na státních návštěvách, ale i u nás .

ellenic ( 6. června 2017 20:16 )

vamberk Přesně tak, moje slova. Už se nemůžu na Zemana ani podívat, prezident má s grácií prezentovat stát, ale to u něho bohužel neexistuje . V gumáku na rybníku, rádoby bonmoty, ale vyzní to vždy všelijak .

dingous ( 6. června 2017 19:14 )

Missky si nechají upravit vzhled-/hrudník/ aby upoutaly MisterDrahoš si nechá upravit vzhled -/falešné brýle bez dioptrií/ aby upoutal samý divadýlko, šaškové navedený

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa