Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exkluzivní průzkum: Babišova tsunami lehce slábne, ANO však dál velkým městům vládne

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. června 2018
05:01

Druhý exkluzivní průzkum pro Blesk Zprávy od agentury Phoenix research před komunálními volbami ukazuje, že je současný republikový lídr ANO na „svém“ v Praze. V Brně, Ostravě, Plzni, Liberci i Ústí si však o desetinky oproti předchozímu měření pohoršilo. Vládním výjezdům navzdory. Největší ztráta pro ANO je v Brně (o 2,6 procenta méně). Ve všech městech však stále Babišovo hnutí jednoznačně vede. Zatopit mu mohou dle průzkumů především Piráti či ODS.

V Praze vede ANO před Piráty, v Brně, Plzni a Ústí před ODS, v Ostravě před SPD, v Liberci před Starosty a Změnou. Tak dopadl aktuální červnový průzkum Phoenix research pro Blesk Zprávy.

Vedení ANO je v největších českých městech dál poměrně suverénní a Babišova „tsunami“ (s narážkou na někdejší oranžovou tsunami ČSSD, o které však sociální demokraté mohou momentálně pouze snít) se tak nadále blíží. I když lehce zeslábla. Ale jen o desetinky, maximálně pak 2,6 procenta.

ANO přesvědčivě vede

Náskok ANO je však ve všech městech přesvědčivý. „Pro ANO může být největší problém protahování ‚nevzniku‘ plnohodnotné vlády s důvěrou a posilování Pirátů, jinak jim větší riziko nehrozí,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček z Phoenix research.

„Je to dáno hodně tím, že velká města hodně kopírují velkou politiku a zatím se soupeřům hnutí ANO nedaří dostat s nějakým dynamickým, ofenzivním tématem do veřejného prostoru. Navíc opozice vůči hnutí ANO doplácí na to, že je roztříštěná. To je velice dobře vidět na těch číslech, že vlastně jediný, komu se daří udržet opoziční náboj, jsou Piráti a ODS,“ podotýká Kubáček.

Fenomén tří vysavačů

To, jakým směrem nyní míří voličské preference, Kubáček označuje za „fenomén vysavačů“. „Funguje fenomén vysavačů a to hned tří. První je vládní, který je posunut do středoleva a tam funguje Andrej Babiš a vysává voliče dokonce takovým stranám, jako jsou komunisté a sociální demokrati,“ říká Kubáček.

Další dva jsou opoziční – fenomén autentické opozice, která funguje i generačně a  tady čile „vysávají“ Piráti, třetím vysavačem je pak konzervativní opozice a toto místo si pozvolna opanovává zpět ODS.

V Praze ANO honí řada „vlčáků“

Praha: 1. ANO 21,5 % v červnu (+0,1 % oproti květnu), 2. Piráti 15,6 % (-1,4 %), 3. ODS 13,8 % (+1,2 %), 4. TOP 09 13 % (+0,5 %), 5. KSČM 5 % (-1 %), 6. ČSSD 4,2 % (-0,8 %), 7. KDU-ČSL 4,1 % (+1,1 %), 8. SPD 3,9 % (-0,1 %). Ostatní strany a hnutí 8 %. Nevím 3,5 %.

I podle výsledků červnového průzkumu Phoenix research v Praze je patrné, že za černého koně komunálek se dají označit Piráti. „Piráti de facto vycucávají všechny zelené a různé alternativní formace,“ říká k tomu Kubáček. 

Brno: 1. ANO 19,4 % (-2,6 %), 2. ODS 15,2 % (+1,2 %), 3. Piráti 10,5 % (+2,0 %), 4. KDU-ČSL 8,8 % (+1,1 %), 5. SPD 8,6 % (-1,1 %), 6. ČSSD 6,2 % (-0,2 %), 7. KSČM 4,2 % (-0,5 %), 8. TOP 09 4,1 % (-1,1 %). Ostatní 12 %. Nevím 3 %.

Z brněnských výsledků je mimo jiné patrné, že nadále poměrně výraznou roli hraje v procentech i kolonka ostatních stran, které v průzkumu nezískaly více než čtyři procenta – v Brně na ně připadlo 12 % hlasů od voličů. Kdo bude mít ambice ulovit je? Nepochybně např. Žít Brno, ovšem Kubáček si není jistý, že zopakuje svůj úspěch z předchozích komunálních voleb.

„Bude to mít hodně těžké. Vyloučeno to není, protože často se podpora pro tato hnutí rodila doslova pár dnů před volbami. Stále se bavíme o třech měsících do voleb, navíc poznamenanými létem. Nejsem si jist, že ale uspěje znovu Žít Brno. Spíš si myslím, že to bude někdo jiný, byť na podobných tématech. Ale bude opět antibabišový,“ poznamenává politolog.

Babišova vláda v Jihomoravském kraji: Prohlídka velodromu na brněnském výstavišti Babišova vláda v Jihomoravském kraji: Prohlídka velodromu na brněnském výstavišti | ČTK

ODS: Pomalu, ale jistě stoupá

Plzeň: 1. ANO 22,6 % (-1,4 %), 2. ODS 14,1 % (+1,4 %), 3. Piráti 12,2 % (+2,2 %), 4. ČSSD 8,2 % (-1,4 %), 5. SPD 6,6 % (-1,4 %), 6. TOP 09 6,2 % (-0,8 %), 7. KSČM 6 % (-1,1 %), 8. KDU-ČSL 5 % (+1 %). Ostatní 10,5 %. Nevím 2,9 %.

Jak v Brně, tak i Plzni je patrné, že v průzkumech pomalu, ale jistě stoupá ODS. V Plzeňském kraji v minulosti dlouho vládla ještě za časů hejtmana Jiřího Pospíšila v jejích barvách. Ten teď vede Topku a právě jí občanští demokraté berou některé voliče zpět.

„ODS vábí zpátky voliče Topky a váhavé středové voliče. Jde jí to ale jen pozvolna, potenciál má mnohem vyšší, ale ukazuje se, že mnozí voliči budou také čekat, jaké přesně budou kandidátky ODS. To je rozdíl od Pirátů a hnutí ANO, kde lidé volí podle lídra a u Pirátů i dalších nejvýraznějších tváří. U ODS se bude hodně volič dívat na místní kandidáty, místní zkušenost a kompetenci. Jestli půjde o ředitele firem, ředitele gymnázií, škol nebo místní úspěšné starosty a další politiky,“ říká k tomu Kubáček.

Sněm ODS k volbám, Líbeznice u Prahy 26.5.2018 - Petr Fiala Sněm ODS k volbám, Líbeznice u Prahy 26.5.2018 - Petr Fiala | ČTK

Problémem občanských demokratů tak dle něj zůstává, že nemají charismatického lídra v čele. „V dobách Václava Klause to bylo o Václavu Klausovi, nyní mají relativně kultivovaného předsedu, ale spíše úřednický typ a mnozí proto budou sledovat hodně místní jména a odkud se vybírají. A zda nejde o politické recykláře, kteří jen cítí příležitost, vrací se, ale jde o staré tváře,“ upozorňuje.

Liberecká tradiční řež a SPD druhá v Ostravě

Liberec: 1. ANO 22,2 % (-1,1 %), 2. Starostové pro Liberecký kraj 14,8 % (-1 %), 3. Změna pro Liberec 11,1 % (-2 %), 4. ODS 9,5 % (+1,7 %), 5. Piráti 6,5 % (-0,5 %), 6. SPD 6 % (-1 %), 7. ČSSD 5,6 % (+0,9 %), 8. KSČM 5,2 % (-0,6 %), 9. TOP 09 3,6 % (+0,1 %), 10. KDU-ČSL 3,3 % (+0,6 %). Ostatní 6 %. Nevím 6,2 %.

Do průzkumu v Liberci tradičně promlouvají jak Starostové pro Liberecký kraj, kteří se mohou těšit z vlastního hejtmana Martina Půty, tak i Změna pro Liberec. I zde ale posílila výrazněji oproti květnovému průzkumu ODS, která se šplhá ke hranici 10 %. A ani zde není o současném lídrovi pochyb.

Ostrava: 1. ANO 34 % (-1,1 %), SPD 14 % (-0,5 %), ČSSD 10,9 % (+1,2 %), KSČM 9,2 % (+0,4 %), ODS + TOP 09 + Soukromníci 8,3 % (-0,4 %), Piráti 7,6 % (-0,6 %), KDU-ČSL 4 % (+0,9 %). Ostatní 6 %. Nevím 1,3 %.

V Ostravě a také Ústí nad Labem hraje nemalou roli i Okamurova SPD. „Stali se protestem. A převzali místo komunistů, ale i sociálních demokratů. Podařilo se jim sebrat protest i Andreji Babišovi, který je ve městech jako Ostrava či Ústí již součástí pražského prostředí a establishmentu. SPD se daří tvářit, že je jejich a že bude vytahovat témata, která se v jiných městech nenosí – to znamená hodně otázka občanského soužití, vymahatelnosti práva, lichvy. To jsou témata, která si pro sebe SPD uzurpovala,“ upozorňuje Kubáček. Podle něj je však ještě otázkou, jaké tváře se nakonec objeví na místních kandidátkách SPD.

Ústí: 1. ANO 27,2 % (-0,3 %), 2. až 3. Piráti 10,6 % (+1 %), 2. až 3. ODS 10,6 % (-1,0 %), 4. SPD 9,4 % (-0,6 %), 5. až 6. KSČM 7,7 % (-1,6%), 5. až 6. ČSSD 7,7 % (-0,3 %), 7. TOP 09 4 % (-0,2 %), 8. KDU-ČSL 3,5 % (+1,5 %). Ostatní 13 %. Nevím 6,3 %.

Vytrestají voliči ANO a ČSSD za komunisty u moci?

Zatímco ve velkých městech mají nadále šanci místní hnutí – občanské kandidátky, které se na posledních chvíli pokusí získat nerozhodnuté – další zápletku může přinést i to, co i nyní značně ovlivnilo aktuální průzkum. A sice formování nové vlády, která má vzniknout na podobném půdorysu jako poslední koaliční vlády (tedy ANO a ČSSD), ovšem historicky poprvé od revoluce s podporou KSČM.

„Přibližně nějakých 15 až 20 procent voličů z těch, co jsou připraveni jít k volbám, hodně přihlíží k situaci ohledně vznikající vlády. Pokud by se táhla a pokud by z ní příliš čouhal i komunistický náboj, je možné, že se mohou voliči poohlédnout po jiných kandidátkách. S velkou pravděpodobností přijdou k volbám, ale volili by někoho jiného a měli by tendenci trestat – jak Andreje Babiše, tak ČSSD,“ míní Kubáček.

Přibližně každý pátý volič tak (ze všech připravených voličů) skutečně přihlíží k tomu, co se děje a je schopen na základě neúspěchu, komplikací, průtahů či agonie okolo vlády či přílišné „komunizace“ vlády přehodnotit preferenci, varuje odborník.

Podívejte se, kdo povede jednotlivé kandidátky v Praze

Jak fungují volební obvody v komunálních volbách čtěte ZDE

Doporučujeme
romario71 ( 22. června 2018 07:54 )

Ať jde celý Babiš do háje!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa