Skrytá hrozba v kuchyni: Oblíbené koření může způsobit smrt

Často je považujeme za zdraví prospěšné superpotraviny. Jenže skořice, kurkuma i zázvor mohou při užívání doplňků stravy a současném braní léků způsobit vážné zdravotní komplikace. Podle lékařů zvyšují riziko krvácení, selhání jater nebo mohou oslabit účinky léků.
Běžné ingredience spojované s posílením imunity a protizánětlivými účinky, mohou za určitých okolností přivodit zdravotní problémy. Zvláště, pokud je lidé užívají jako doplňky stravy a zároveň berou léky na tlak, ředění krve, cukrovku či infekce.
Účinné látky obsažené v těchto kořeních podle studie vědců z The American Journal of Medicine ovlivňují jaterní enzymy zodpovědné za správné odbourávání léků v těle. To může vést buď k jejich příliš rychlému vyplavení, nebo naopak k nebezpečně silnému účinku.
Skořice může podle studie ovlivnit rychlost, jakou tělo zpracovává některé léky. V některých případech dochází k tak rychlému odbourávání, že lék nemá čas správně účinkovat. U přípravků na ředění krve to naopak může způsobit nebezpečné zesílení jejich účinku, což zvyšuje riziko vážného nebo dokonce život ohrožujícího vnitřního krvácení.
Výrazný rozdíl panuje mezi jednotlivými druhy skořice. Pravá cejlonská obsahuje méně škodlivin, zatímco běžná skořice z kůry (tzv. cassia) prodávaná v supermarketech mívá vysoký obsah kumarinu – látky schopné poškodit játra.
Kurkuma, oblíbená pro své protizánětlivé účinky, může podle tvrzení vědců být při dlouhodobém a intenzivním užívání také nebezpečná. Lékaři popsali případ ženy (62), jenž brala doplněk s kurkumovým extraktem denně po dobu 14 měsíců. Vyvíjela se u ní únava, nevolnost a nakonec žloutenka. Přestože léčbu přerušila, stav se zhoršoval a do pěti týdnů zemřela na akutní selhání jater.
Ve zmíněném případě hrála roli kombinace různých látek – kromě kurkumy užívala pacientka i silné léky proti bolesti, vitaminy a další bylinné preparáty. To podle odborníků způsobilo nečekané lékové interakce, které oslabené tělo nezvládlo.
Podobně i zázvor, hojně doporučovaný při nevolnosti či nachlazení, může ve vyšších dávkách ovlivnit hladinu cukru a mírně ředit krev. Kombinace s antidiabetiky nebo léky na srážlivost tak může vést až k život ohrožujícím stavům.
Při běžném použití v kuchyni tyto druhy koření obvykle nepředstavují riziko. Problém však může nastat tehdy, pokud lidé začnou užívat doplňky stravy s vysokým obsahem těchto látek a zároveň berou předepsané léky. Odborníci proto doporučují konzultaci s lékařem nebo lékárníkem ještě před začátkem užívání jakýchkoli bylinných doplňků.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.