Může se obložená bageta řadit do zdravého jídelníčku? Pokud pozorně pročítáte složení a víte, podle čeho vybírat, tak ano.

„Nejlepší je zvolit takový výrobek, na kterém je napsáno množství a složení jednotlivých surovin. Z toho můžeme poznat, že například v bagetě sice máme čerstvou zeleninu, ale ta v ní tvoří pouze minimální podíl, přičemž to může být pouze kolečko cibule,“ upozorňuje Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Lepší je vybírat si místo světlých baget celozrnné, tedy vyrobené z celozrnné mouky, protože celozrnné pečivo je bohatší na obsah vitaminů, minerálních látek a vlákniny. „Přednost bychom měli dávat bagetě namazané kvalitním rostlinným tukem a obložené tvrdým sýrem, šunkou či masem, a takové, kde je viditelný obsah zeleniny,“ říká Boháčová.

„Výživově méně vhodné jsou bagety plněné trvanlivými salámy a namazané máslem, které zvyšují množství tuku s nevhodným složením, tedy obsah nasycených mastných kyselin. Nejvhodněji nevychází ani bagety se smaženými kousky masa,“ dodává.

A jak jsou na tom bagety se smaženými kuřecími řízečky či stripsy? Co se v nich skrývá? Najdete tam vůbec maso? A šidí výrobci? Čtěte už v pátek v testu Blesku!

Fotogalerie
11 fotografií