ALKA, mezi jejíž klienty patří i Dana Plívová (22, její příběh jsme přinesli v minulých dnech), funguje od roku 2005. A čím vším se zabývá? „Jde vlastně o registrovaného poskytovatele sociálních služeb, který je zaměřen na lidi s kombinovaným postižením – tedy jde o tělesně i mentálně postižené,“ vysvětluje ředitelka společnosti Šárka Hájková (43).

Jak to funguje? ALKA se kompletně stará o to, aby mohla lidem pomoci se všemi těžkostmi souvisejícími s jejich handicapem. Podle ní jde často o lidi, které mají jejich rodiče na starost 24 hodin denně. „Rodiče musejí být doma a nemají vlastně ani žádnou dovolenou. My se jim snažíme takhle ulehčit život,“ tvrdí Hájková.

ALKA se prý nejčastěji stará o lidi od 15 do 30 let. Výjimkou ale nejsou ani miminka. „Měli jsme tu i holčičku, které bylo 11 měsíců, a její vývoj byl hodně zpožděný. Teď je jí 5 let, samostatně chodí a její stav je velmi nadějný,“ popisuje ředitelka, kterou vždy potěší, když je rodiče chválí.

K dispozici tu mají klienti například tzv. kosmický oblek. V Česku byli prý první, kdo ho měl. „Díky němu děláme pohybové terapie a jejich účinky jsou hodně vidět,“ tvrdí Hájková, jejíž ALKA disponuje dvanácti takovými obleky v šesti velikostech. V brzké době se organizace prý pokusí získat od města Příbram i startovací byt. „Přáním našich klientů často bývá samostatné bydlení. Jen díky takovému bytu ale dokážeme zjistit, jak by to zvládli. Snad se nám ho povede získat,“ doufá Hájková.

Obecně prospěšná společnost ALKA funguje od roku 2005, kdy ji založili rodiče handicapovaných dětí a pedagogů. Hlavní impulz? To, že v Příbrami do té doby nic takového nebylo. Ředitelkou je Šárka Hájková, která má sama postiženou dceru, Karolínu (17), a s Alkou začala spolupracovat v roce 2006, krátce po úmrtí jedné z původních zakladatelek. ALKA prý není zkratka, ale jde o inspiraci stejnojmenným ptákem. Alka tady symbolizuje volnost a svobodu pohybu, které chce pomoci svým klientům dosáhnout.

Fotogalerie
7 fotografií