Lidé jsou na straně poražených. Kvůli reformě penzí je nejvíc zasáhne zdražení potravin a dalších služeb vlivem sjednocené DPH na 20 %. A přitom toto reforma zrovna pro ně žádné přilepšení ve stáří znamenat nebude. Ekonomové se víceméně shodují: Vyvádět si peníze z platu na důchod se bude vyplácet asi jen polovině lidí. Odhadem jde o příjmové skupiny s platem 20 tisíc Kč a více.

Chudí lidé zchudnou

Zatím není jasné, jak budou přesně penzijní fondy s licencí od státu vypadat a kolik se bude platit za jejich služby, ekonomové už ale i tak předpovídají, že lidem s nižšími příjmy se spoření nevyplatí. Pokud si totiž vyvedete 3 % sociálního pojištění ze mzdy do svého fondu, ukrojíte si tím zároveň ze své části v průběžném důchodovém systému.

Ti, co berou víc než 20 tisíc hrubého měsíčně, ale i při vyvedení zmíněných 3 procent do fondu stále přispívají tolik, že to výši jejich důchodu neohrozí. „Od platu 20 tisíc korun se to bude vyplácet, od 30 tisíc a výše se to bude vyplácet určitě,“ řekl Blesku ekonom Pavel Kohout z Partners. Lidé s vyššími příjmy si zkrátka u fondu uloží část peněz, které by se jinak přerozdělily na důchody zaměstnancům s menšími platy.

Fotogalerie
3 fotografie

Pro mladé lidi to bude výhodnější

Ekonom Petr Zámečník pro Blesk sestavil tabulku, která orientačně ukazuje, kolik byste si naspořili, pokud budete vyvádět peníze do fondů. Můžete si zvolit fond dynamický, vyvážený nebo tzv. konzervativní – ten je nejjistější. Dynamický sice na finančním trhu více riskuje, může ale zase více vydělat. Zámečník si rovněž myslí, že spoření bude výhodné hlavně pro lidi s vyššími příjmy.

„Druhou skupinou, pro niž to bude výhodné, jsou mladí lidé, kteří si díky dlouhé době do odchodu do důchodu mohou dovolit investovat do dynamických programů,“ řekl Blesku. Podle něj se totiž dynamické riziko - vé fondy nevyplatí v krátkém časovém horizontu.

Kdo si polepší, kdo pohorší

Plat                   důchod nyní                     důchod nově

od 84 tisíc Kč       16 000 Kč                    přes 18 000 Kč
od 36 tisíc Kč       14 000 Kč                           15 000 Kč
do 36 tisíc Kč         9 200 Kč                            9 043 Kč
do 11 tisíc Kč         7 500 Kč                            7 500 Kč

Fotogalerie
3 fotografie