Spokojena s tím, že spoření není povinné, je třeba ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance: „Lidi tak nejsou vmanévrováni do role nějakých povinných gamblerů na finančním trhu.“ Smutný z toho je naopak šéf komise pro důchodovou reformu Vladimír Bezděk. „Povinné spoření je nejdůležitější pro průměrně a podprůměrně příjmové lidi,“ řekl pro ČTK. V dobrovolném systému si podle něj nebudou spořit vůbec nebo jen velmi málo, a budou tak závislí na státu. Pak se může snadno stát, že bude nutné dál zvyšovat DPH, a všechno ještě víc podraží. Až po zveřejnění detailů reformy bude teprve patrné, kde je hranice příjmu, kdy začne být spoření do fondů výhodné.

Lidé by podle šéfa Liberálního institutu Miroslava Ševčíka měli o fondech uvažovat. „Současný průběžný způsob financování je neudržitelný. Z dnešních třicátníků se stanou při příchodu do důchodu žebráci. Peníze z toho průběžného systému by jim nestačily ani na výdaje za bydlení,“ řekl Ševčík Blesku. Podle ekonoma Pavla Kohouta bude toto spoření výhodné pro naprostou většinu lidí. „S výjimkou některých nejnižších příjmových skupin. Ale pro lidi s průměrnými příjmy nebo mírně vyššími to bude určitě výhodné,“ tvrdí.

Mnohé ale přesto zřejmě odradí, že jejich peníze ve fondech nebudou úplně bezpečné. Tvrzení ministra Víta Bárty (VV), že fondy stavěné na vládních dluhopisech budou naprostá jistota, vyvrací ekonomka Šichtařová: „Neexistuje žádná pojistka, že ten fond nezkrachuje. Stát nemůže nařídit fondu, že nesmí zkrachovat. Může se stát, že lidé o peníze přijdou, nebo že nepokryje peníze, které tam lidé vložili.“

Co všechno změní důchodová reforma:

Pro lidi mladší 35 let

✔ Budou moci od roku 2013 dobrovolně převést 3 % ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají 2 % ze svého.

✔ Rozhodnutí o spoření bude nevratné, ze systému nelze vystoupit ani do něj vstoupit později než v den 35. narozenin.

Pro lidi starší 35 let

✔ Komu bude v den, kdy zákon vstoupí v platnost, nad 35 let, ten se může rozhodnout pro dobrovolné vyvedení části pojistného (tzv. opt-out) do konce roku 2012.

✔ Na rozhodnutí budou mít lidé 6 měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v 2. pololetí roku 2012.

Pravidla pro vyplácení penzí

✔ Nebude možné si zvolit jednorázovou výplatu uspořených peněz

✔ Z úspor na individuálních účtech budou lidem vypláceny buď doživotní penze (v tom případě se nebude dědit), nebo si bude moci člověk vybrat variantu čerpání těchto peněz na 20 let (v tom případě se zbývající úspory budou dědit).

✔ V době spoření, tedy do okamžiku nástupu do důchodu, budou individuální úspory předmětem dědického řízení.

Kdo bude penze spravovat

✔ Individuální penzijní účty budou spravovat nynější penzijní fondy, které projdou transformací, budou moci ale vzniknout i nové penzijní společnosti.

✔ Lidé budou moci spořit ve čtyřech typech penzijních fondů – budou se lišit podle výnosu z vložených peněz a rizikovosti. Čím rizikovější fond, tím možnost vyššího důchodu. Pro ty, kdo dávají přednost jistotě, vznikne speciální fond, který bude investovat pouze do českých státních dluhopisů.

✔ Trh finančních zprostředkovatelů má být přísně regulován.