570160:full:true:true

1. Sjeďte z rakouské dálnice
1
Autor: Blesk - Michal Šula
Slovinskou dálnici začnete objíždět ještě na rakouské straně hranic. Na 316. km (z přechodu Hatě) odbočte z dálnice A9 na sjezdu č. 228 na Spielfeld, bývalý hraniční přechod.

2. Na kulaťáku směr Slovinsko

2
Autor: Blesk - Michal Šula
Po odbočení dojedete po 600 metrech na kruhový objezd, kde odbočte směr Slowenien (Slovinsko). Silnice je označená 67 nebo také 437.
3. Přes starý hraniční přechod
3
Autor: Blesk - Michal Šula
Jedete po silnici 437 (67) ve směru Maribor–Pesnica. Na 318. km míjíte bývalý hraniční přechodem Rakousko–Slovinsko, nyní bez kontroly. Silnice v úseku asi 400 metrů připomíná stejně jako loni tankodrom.
4. Dálniční nájezd ignorujte
4
Autor: Blesk - Michal Šula
Na 319,50. km přijíždíte na semafor, nelekejte se nabízeného dálničního nájezdu na Maribor a Záhřeb, vy se držte rovně, směru Pesnica–Maribor. Přes Sladki Vrh pak vede varianta č. 2 objížďky.
5. Podjeďte dálnici a dál na Maribor
5a
Autor: Blesk - Michal Šula
5b
Autor: Blesk - Michal Šula
Na dalších světlech (319,80. km) pokračujte rovně směr Maribor–Sladki Vrh. Dejte pozor, abyste se nedrželi vpravo a nedostali se tak na dálnici. Podjeďte dálnici a na světlech pokračujte pořád směr Maribor–Pesnica. Po pravé ruce minete benzinku tus Oil. Ukazatel informuje, že do Mariboru to máte 18 km, do Záhřebu 142 km.
6. Pozor: Na kulaťáku za Pesnicí na Lenart!
6
Autor: Blesk - Michal Šula
Projíždíte Šentilj, povrch téhle okresky je hodně nerovný. Na 322,50. km přejíždíte železniční přejezd. 328,10. km vjíždíte do obce Pesnica, 330. km, kruhový objezd, kritické místo! Nenechte se nalákat modří směru na Maribor, protože je to placená silnice pro motorová vozidla! Z kruháku proto vyjeďte až 4. výjezdem na Lenart.
7. Na Maribor přes Jurij a Kongotu!
7a
Autor: Blesk - Michal Šula
7c
Autor: Blesk - Michal Šula
Po odbočení na kruháku na Lenart nyní na následující křižovatce na 330,60. km odbočte doprava na Jurij a Kongota, což je směr Maribor, ale není značen. Podjeďte dálnici na Maribor, pořád rovně na Jurij a Kongota. Na další malé křižovatce ignorujte odbočku na Jurij a jeďte směr Maribor.

8. Konečně v Mariboru!

8
Autor: Blesk - Michal Šula
Důležitá křižovatka na 331,60. km, odbočte vpravo Maribor–centrum, rovně byste se dostali na placenou silnici pro motorová vozidla. Minete ceduli Maribor. Pořád rovně, po levé straně budete mít železniční trať. Minete samoobslužnou benzinku Petrol.
9. Pořád do centra Mariboru
9
Autor: Blesk - Michal Šula
Držte se směru Maribor–centrum, na křižovatce neodbočujte doleva na dálnici Lublaň–Záhřeb, ale doprava na centrum.
10. Po Partyzánské ulici kolem autobusáku
10
Autor: Blesk - Michal Šula
Na světlech na 335,80. km odbočte doprava na Center a Dravograd! Vlevo minete autobusové nádraží. Jedete po »Partyzánské cestě«, jak je ulice označena.
11. U kostela na Záhřeb Lublaň
11
Autor: Blesk - Michal Šula
Na dalších světlech na 336. km uvidíte před sebou dvě špičaté kostelní věže s hodinami. Odbočte doleva na Lublaň a Záhřeb (Tisova cesta)! Na následujícím kruháku (336,40. km), směr Ptuj–Lublaň, přejedete řeku Dravu, vlevo míjíte Europark. Na čtyřproudovce se držte vlevo a na světlech pokračujte na Ptuj.
12. Na Ptuj nebo Miklavž…
12
Autor: Blesk - Michal Šula
12b
Autor: Blesk - Michal Šula
Na další světelné křižovatce (339. km) pokračujte na Ptuj–Záhřeb (žlutá cedule), minete benzinku OMV, pokračujte pořád rovně na Ptuj–Záhřeb. Nesjeďte vpravo na dálnici, přestože je tam napsán Ptuj, držte se pořád rovně na Miklavž! (Dobrý pokus Slovinců dostat vás na dálnici…) Na 342,60. km končí Maribor, pokud jedete dobře, dojedete do obce Miklavž. Následují mj. obce Loka, Rošnja, Starše, Slovenja vas, Skorba. Pozor za obcí Zlatoličje, na kruháku pořád rovně na Gajdoše a Slovenja vas, ne doprava na dálnici!
13. V Ptuji zahněte u Cafe Piano
13a
Autor: Blesk - Michal Šula
13c
Autor: Blesk - Michal Šula
Až se dostanete do obce Skorba, připravte se na ukazatel, kde je doprava nájezd na dálnici na Lublaň, rovně pak přeškrtaná silnice na Ptuj a dál na Chorvatsko. Dejte se rovně! Dojedete do Ptuje, přestože je škrtnutý. Až přijedete na křižovatku u Cafe Piano, dejte se doprava na Videm, na dalším kruháku doleva na Záhřeb a Ormož. Na dalším kruháku doprava na Záhřeb a jste na dálničním nájezdu, dejte se rovně, na ukazateli je už přeškrtnutý dálniční symbol. Dále se již bez potíží dostanete po E 59 (9) na slovinsko-chorvatské hranice.

Varianta č. 2

Vedle námi projeté a podrobně popsané existují i další, vesměs delší objíždky. Nejčastěji směřují Lenart. Uvádíme stručně popis nejpoužívanější alternarivy. Začátek je stejný jako u varianty 1, jen na silnici 438 odbočíte na kruháku směr Sladki Vrh. Pojedete pořád rovně až ke křižovatce se silnicí 433, kde zahnete na Lenart. Z Lenartu pokračujete na Ptuj, kde se napojíte podobně jako u první varianty na nájezd na E 59 směr Chorvatsko.