Už jako dítě ho fascinovalo moře a líbily se mu mušle. Když se z Morkovic u Kroměříže přestěhoval do Prahy, jeho láska k měkkýšům zesílila: „V jednom pražském antikvariátu jsem náhodou objevil úžasnou knihu Krása lastur od doktora Pflegera. To mi změnilo celý život,“ vzpomíná mušlař Jaroslav Derka.

O něco později Václava Pflegera, pracovníka Národního muzea, osobně poznal: „Byla to velmi důležitá zkušenost. Říkal mi, ať se neučím české názvy a raději si zapamatuji ty latinské. S nimi se domluvím i v cizině. Taky mi dal nejcennější dar, co mohl,“ potutelně se usmívá.

Ukázka ze sbírek Jaroslava Derky
Autor: Jiří Marek

Dostal seznam všech sběratelů, co za mnohá léta přišli k doktorovi pro radu: „Kdyby mi dal deset mušlí, nikdy by to nebyl takový dar,“ říká Derka. Díky pečlivě vedenému listu začal objíždět ostatní mušlaře po Česku a navazoval celoživotní přátelství.

Nejdražší mušle

Po sametové revoluci, když se pevné hradby zhroutily, se Derka stejně jako další milovníci dálav začal rozkoukávat po světě: „Můj sen byly Seychely,“ svěřuje se Derka. Hned v roce 1995 je navštívil a po nich následovalo množství lokalit po celém světě. Francouzská Polynésie, Markézy, Tahiti, Samoa, souostroví Tuamotu a spousta dalších.

Nejstarší lidské platidlo. Mušle Cypraea moneta. Za 50 lastur bylo možné koupit ženu.
Autor: Jaroslav Derka

Ze svých cest si tak začal přivážet cenné mušle s papíry: „Lastura, která nemá svůj název a místo nálezu, je prakticky bezcenná. Čím víc papírů má, tím je dražší,“ říká sběratel. Z mnoha zemí je nutné povolení, že mušli můžete vyvézt. Jinak vám hrozí vězení. A jak se poznají ty nejcennější mušle?

Nejvzácnější kousky jsou ty neznámé nebo nedostupné: „Nejdražší mušle mohou stát i 250 tisíc korun. Jsou to lastury, které žijí ve velkých hloubkách, a je těžké se k nim dostat. Pak existují takzvané rybí lastury. Ty jsou vyloveny, když se chytí ryba, která se živí měkkýši. Ona mušli spolkne, a pokud ulitu nestihnou rozložit trávicí šťávy, tak to je potom velká vzácnost,“ vysvětluje sběratel.

Dolichupis derkai

Ve smíchovském bytě 1+1 má uschovanou jednu z největších sbírek Evropy: „Já prostě sbírám všechno. Líbí se mi všechny mušle. Doma mám šest tisíc druhů mušlí, to jsou statisíce lastur,“ odhaduje celoživotní sbírku. Je  srovnatelná dokonce s kolegy ze západních zemí Evropy. Po letech čekání mají čeští mušlaři také „své vlastní mušle“.

První mušle, kterou objevil Čech. Dolichupis derkai.
Autor: Jaroslav Derka

Jaroslav Derka byl vůbec prvním Čechem, po kterém byla pojmenovaná mušle, Dolichupis derkai. Stejnou výsadou se pyšní doposud jen další dva Češi. O významu českých sběratelů svědčí fungující Český klub sběratelů lastur. Je jediným takovým klubem ve východní Evropě. Každý říjen se pak v Praze koná mezinárodní výstava sběratelů lastur. Na třiceti stolech jsou vystavené ty nejkrásnější a nejvzácnější lastury z celého světa.

Pokud jste si přivezli ze zahraničí lasturu a nedokážete ji identifikovat, můžete se na Jaroslava Derku obrátit s prosbou o radu: jderka@volny.cz.

Fotogalerie
13 fotografií