Láska hory přenáší a někdy dokáže uštědřit pořádnou životní lekci. O tom ví své Jana, která má už navždy záznam v trestním rejstříku kvůli své předchozí partnerce. „Nestálo to za to, brát peníze jen proto, abych si koupila lásku druhého,“ říká dnes poučená Jana, která by opětovnou hloupost znovu neudělala.

Životní chyba

Když jsem viděla podobný případ v televizi, ťukala jsem si na čelo, jak je možné, že to ty ženy dokážou, že jim to za to stojí. Nikdy neříkej nikdy,“ svěřila se, že ze zamilovanosti nakonec přišla o vše - o práci, zázemí i člověka, pro kterého onu chybu udělala.

Za zpronevěru si musela odsedět trest ve vězení. „V listopadu jsem byla propuštěna z výkonu trestu a až do února jsem aktivně hledala zaměstnání, doufala v pomoc úřadu práce, ale vůbec se mi nedařilo,“ popisovala nelehký návrat do života Jana, která dostala druhou šanci až po pěti měsících usilovných snah v sociálním bistru Střecha.O Střeše jsem se dozvěděla úplně náhodou od své kamarádky,“ prozradila Jana, která v něm už několik měsíců spokojeně pracuje. Bistro Střecha totiž dává druhou šanci lidem z ulice i těm, kteří byli trestně stíhaní. „Jsem ráda za tento přístup bez předsudků. Berou to tu tak, že když člověk chce, může se opět vrátit do společnosti.“

»Nikdo na mě skrz prsty nekouká«

Co ale reakce zákazníků, kteří vědí, že je obsluhuje člověk poznamenaný chybou z minulosti? „Nikdo na mě skrz prsty nekouká. Spíše jsou lidi zvědaví. Za tu dobu se dva nebo tři lidé optali, jaký mám životní příběh,“ povídá s úsměvem Jana, která se za svou minulost nestydí. Bere ji sice jako chybu a lekci, ale bez té by nebyla tím, kým je dnes - usměvavou, otevřenou a pokornou ženou. 

Všechno zlé je pro něco dobré

Druhou šanci nakonec dostala i u rodiny. „Je to paradox, ale před výkonem trestu jsme se spolu nebavili. To se ale změnilo a jsme si opět blízcí,“ svěřila se. Dnes má i novou přítelkyni, se kterou se poznala ještě před nastoupením do vazby. „Byla mi oporou po celou tu dobu,“ těší se Jana, která je dnes obklopena lidmi, kteří ji nejen nevyužívají, ale kteří ji v životě také podporují. I to je důvod, proč neztratila elán do života a s úsměvem vaří a obsluhuje, a zároveň sní o tom, jak si třeba jednoho dne otevře svou kočičí kavárnu

Fotogalerie
10 fotografií