Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Zneužívá odkaz otce,“ stěžují si synové režiséra Miloše Formana na volební kampaň ODA

21. září 2018
09:49

Na volebních billboardech po celé Praze shlíží fotografie Miloše Formana na kolemjdoucí. Kandidát na pražského primátora Pavel Sehnal totiž využil jeho památky a navrhuje přejmenovat pražské Výstaviště na Park Miloše Formana. Jeho synům se ale nyní nelíbí, že jeho odkaz zneužívá ke zviditelnění ve volbách.

Pohár trpělivosti asi přetekl. Bratři Petr a Matěj Formanovi se totiž distancovali od předvolební kampaně předsedy ODA a kandidáta na pražského primátora Pavla Sehnala. Synové režiséra, který letos zemřel, se Sehnalovým chováním cítí poškozeni. Jelikož Sehnal na jejich žádosti o nápravu nereagoval, věc předali svým právníkům.

„S volební kampaní pana Sehnala či ODA nechceme mít nic společného a nesouhlasíme, aby jméno naší rodiny či podobizna našeho otce byly tímto způsobem užity,“ uvedli bratři Formani v prohlášení, které zaslali ČTK. Vyjádření Sehnala zatím není k dispozici.

Park Miloše Formana

Podnikatel a předseda obnovené ODA Sehnal koncem srpna na tiskové konferenci představil plán na přejmenování holešovického Výstaviště na Park Miloše Formana. Tuto myšlenku podle něj podporují i Formanovi synové Petr a Matěj. Bratři nyní v prohlášení uvedli, že tuto aktivitu zpočátku skutečně podpořili, netušili ale, že ji Sehnal hodlá využít jako součást své kampaně na primátora. „Kdybychom věděli, že má jméno našeho táty, či jméno naše, posloužit jakémukoli politickému uskupení, podporu bychom odmítli,“ zdůraznili.

Výstaviště by se podle ODA mělo přejmenovat na Park Miloše Formana. Výstaviště by se podle ODA mělo přejmenovat na Park Miloše Formana. | Blesk:MARTIN PŘIBYL

Sehnal navíc podle nich také při prezentaci svých politických záměrů používá jejich větu z pozvánky na vzpomínkový večer na Miloše Formana, který se konal začátkem září na Žofíně. Bratři už dříve prostřednictvím svého právního zástupce Sehnala požádali, aby se zdržel dalšího užívání jejich jmen, jména a fotografie Miloše Formana i jejich autorského díla. „Nechceme sloužit partikulárním stranickým zájmům a figurovat v jeho politické kampani. Do dnešního dne však nebyla zjednaná podstatná část nápravných kroků, na kterých jsme se domluvili,“ konstatovali Petr a Matěj Formanovi.

Miliardář primátorem

Miliardář Sehnal usiluje o post pražského primátora za uskupení Krásná Praha, které sestavila jeho ODA s nezávislými kandidáty. ODA zahájila činnost loni v lednu, využila značku někdejší vládní strany z 90. let. V loňským volbách do Sněmovny získala 0,15 procenta. Do letošních prezidentských voleb její kandidát Vratislav Kulhánek skončil z devíti kandidátů poslední se ziskem 0,47 procenta hlasů. Sehnal vlastní finanční skupinu SPGroup, pod níž spadá mimo jiné výstaviště v pražských Letňanech a pojišťovna Slavia. V Čestlicích má akvapark a hotel.

Režisér Miloš Forman byl jednou z největších osobností československé nové filmové vlny 60. let a zdaleka nejúspěšnějším českým filmařem, který se prosadil i v zahraničí. Za své snímky získal dva Oscary, zemřel letos v dubnu ve věku 86 let. Jeho synové, dvojčata Petr a Matěj, řadu let provozují Divadlo bratří Formanů.

 

Doporučujeme
willi48 ( 26. září 2018 08:05 )

Park Miloše Formana ? Nikdy ! Když už, tak Park Václava Havla ! V každém městě lavička, v každém městě minimálně jedna ulice, kde je letiště tak letiště a navíc v každé obce u příležitosti 100. výročí republiky Lípu Václava Havla. A v Praze všechno alespoň třikrát. Jděte už s touto úchylnou pojmenovávací mánií do kelu !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa