Projednání tohoto bodu iniciovali Zelení a Starostové. „My jsme vyvolali toto usnesení, protože se nám nelíbí ten časový sousled, je to v nešťastném časovém období," řekl místostarosta Jan Lacina (STAN), který odkazoval na skutečnost, že se za dva týdny uskuteční volby do zastupitelstev. Pozemek, které vymezují ulice Na Špitálce, Na Fišerce, Neherovská a Na Kodymce, byly od 20. let minulého století zamýšleny pro veřejnou stavbu školského zařízení, nyní je pozemek určen pro obytné využití. Před pár lety mělo v místě vyrůst několik rodinných domů.

Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) lidé žijící v okolí pozemku nechtějí ve svém sousedství masivní zástavbu, ale souhlasí se stavbou školského zařízení. Se záměrem postavit v místě školku se ztotožňuje ODS i Zelení. V Praze 6 jsou ve školách kapacitní problémy, podle Pavly Ducháčkové Chotkové (SZ) je v některých třídách až 34 dětí, což může ohrožovat kvalitu vzdělávání. Kvůli umělému navyšování kapacity škol i na úkor školních družin jsou na hranici kapacitních možností i školní jídelny.

Hlasování o usnesení se zdržel statutární místostarosta Martin Polách (ANO, podle kterého je pozemek vhodný pro stavbu rodinných domů, nikoli pro školu. Územní plán, jak je tam platný, je tam v pořádku, uvedl.

Vila místo školy

Do výběrového řízení o pozemek, který leží ve vilové čtvrti Hanspaulka, se zájemci mohli přihlásit do 13. srpna. Spolumajitel Penty Dospiva a Krúpa, který působí ve firmě Krupa Global Investments, chtějí podle webu na místě vybudovat třípatrovou vilu. Každý ze zájemců nabídl Praze, že investuje do parku v sousedství, Krúpa 40 milionů, Dospiva 44 milionů. Výsledná cena za pozemek má vzejít z druhého kola soutěže. Názory na prodej se v radě hlavního města podle serveru různí. Výsledné rozhodnutí musí posvětit rada hlavního města i pražské zastupitelstvo.

Volby v Praze 6 na podzim 2014 vyhrála TOP 09 se ziskem 11 mandátů před hnutím ANO, které obsadilo osm křesel. ODS a Zelení získali shodně po šesti mandátech, následováni Starosty s pěti mandáty, sociálními demokraty se čtyřmi, komunisty se třemi a lidovci se dvěma mandáty. Koalice TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL a Zelených se změnila v listopadu 2015. Po neshodách byli odvoláni místostarostka pro dopravu Petra Kolínská a radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal (oba Zelení). Zelení následně přešli do opozice.