Nadživotní socha osvoboditele Koněva stojí v Bubenči už od roku 1980. V jedné ruce drží šeříky a druhou kyne kolem sebe. Místním se však přítomnost sochy dlouhodobě nelíbí. Maršála viní z toho, že poslal v roce 1968 do Moskvy zprávu, aby vojska Varšavské smlouvy přijela do Československa „vyřešit“ situaci.

Radní se věcí zabývali už v roce 2015. Tehdy rozhodovali, co se sochou bude dál a jestli by se neměla odstranit. O dva roky později se shodli, že pomník doplní o vysvětlující tabule. Vypsali proto elektronické výběrové řízení na výrobu tří bronzových desek.

Obří desky

Tabule měly být na místě už letos v červnu, ale výroba se tehdy zpozdila. Nyní má jejich podoba jisté kontury. Vysvětlující deska v češtině je největší a měří 2,3 metru na šířku a 0,65 metru na výšku. Zbylé dvě bronzové desky jsou v angličtině a ruštině s rozměry 0,65 metru na šířku i výšku.

Takové zadání dostaly soukromé firmy v elektronickém výběrovém řízení, ale nikdo se nakonec nenašel. „Soutěž byla nejprve vypsána standardně na elektronickém tržišti, děláme to tak v naprosté většině zakázek. Nikdo se ale nepřihlásil, proto byla zakázka zadána v souladu se zákonem o zadávání zakázek malého rozsahu,“ vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Lze to i levněji

Celková výrobní cena bronzových cedulí vyšla na částku 500 tisíc korun. Ta je podle Evy Navajdové ze společnosti Viapublicita, která se zabývá výrobou bronzových desek, pravděpodobně nadsazená. „Hrubým odhadem by u nás výroba desek vyšla asi na 385 tisíc. Bronz je velmi specifický materiál a každá firma má různé výrobní procesy, proto se může částka u jiné firmy lišit,“ odhaduje Navajdová.

Radnice si od nových doplňujících bronzových desek slibuje, že pomník s nimi bude plnit edukativní roli a pomůže návštěvníkům zamýšlet se nad minulostí. Desky pod pomník umístí těžká technika a 21. srpna dojde k slavnostnímu odhalení za přítomnosti radních.

Fotogalerie
8 fotografií