Dlouhá léta chátral a neměl žádné využití. Italská společnost Crispino, která automat Svět vlastní, s ním totiž od roku 1998 nic moc neudělala. „Provedené tzv. rekonstrukční práce mu spíš ublížily, než pomohly,“ řekl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus. Jednatelka společnosti Miroslava Nečasová se ale hájila změnou financování realitních aktivit. Ty jsou nyní už vyřešeny.

 „Od 9. května se už pracuje uvnitř paláce,“ řekla Blesku mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková a dodala: „Nová okna a fasáda by měly být hotovy příští rok na podzim, o dalších termínech nemáme informace.“ Podzemí a přízemí bude sloužit maloobchodu a službám. V horních patrech se plánují byty. Městská část by také chtěla obnovit automat a zřídit knihovnu právě s odkazem na spisovatele Bohumila Hrabala, který je s budovou neodmyslitelně spjat.

Stojí ve vodě

Palác Svět byl jako činžovní a obchodní dům postaven v letech 1932–1934 stavitelem Františkem Havlenou. Prvním majitelem se stal realitní podnikatel Ladislav Svět, díky němuž stavba dostala svůj název. Uvnitř byly obchodní místnosti, restaurace, kavárna, herna a kino. Palác je zajímavý svou železobetonovou konstrukcí a také tím, že jeho základy leží pod hladinou spodní vody. Na ochranu je pod budovou umístěna obří olověná vana. 

Hrozila demolice

Budova chátrá už od 60. let minulého století. Spodní voda totiž pronikla do základů i do kinosálu. Technický stav zásadně zhoršila povodeň v srpnu 2002. Hladina vody na Eslnicově náměstí, kde automat stojí, dosahovala třímetrové výšky. Kvůli tomu byla částečně narušena statika a ve zdech se objevily trhliny. Majitel chtěl v té době kvůli stavu získat demoliční výměr. Naštěstí se automat v září 2003 stal kulturní památkou.

Dostal se do povídek

Automat Svět nejvíc proslavil spisovatel Bohumil Hrabal. Bydlel totiž v nedaleké ulici Na Hrázi a společně se svými přáteli Egonem Bondym a Vladimírem Boudníkem kino i kavárnu často navštěvoval. Palác se stal dějištěm řady jeho děl, například ve stejnojmenné povídce Automat Svět.

Fotogalerie
14 fotografií